De hram, chişinăuenii au vrut să uite de necazuri

De vreo 12 ani, Chişinăul şi-a luat ca zi de hram „Acoperământul Maicii Domnului”. Astfel, când la Iaşi întreaga suflare românească se strânge în jurul Sfintei Paraschiva, chişinăuenii petrec (mai mult în stil bahic păgân decât după calendar vechi ortodox) sărbătoarea lor.

Concerte, expoziţii artistice, de artizanat şi de confecţii industriale cu vânzare şi fără, grătare la tot pasul, voie bună chiar şi pe ploaie – de toate au avut parte chişinăuenii la cea de-a 575-a aniversare a oraşului lor.

Ziua a început cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi o liturghie oficiată la Catedrala „Naşterea  Domnului” de către mitropolitul Vladimir, la care au participat oficiali din cadrul Primăriei Chişinău în frunte cu primarul general Dorin Chirtoacă.

Ne-a felicitat şi o primăriţă de Tula…

După prinosul adus Mitropoliei Ruseşti, chişinăuenii au fost felicitaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale de invitaţii la serbare, ambasadori acreditaţi în ţara noastră, primari şi viceprimari ai diferitelor oraşe din  România, Rusia, Georgia, Turcia, Ucraina, Letonia, Israel, Belarus etc.  În această zi Chişinăul şi-a mărit cercul de prieteni înfrăţindu-se cu capitala Republicii Georgia, Tbilisi. Intonarea imnurilor capitalelor Chişinău şi Tbilisi a fost urmată de semnarea acordului de înfrăţire a celor două oraşe, de către primarii Dorin Chirtoacă şi Giorgi Ogulava. Publicul prezent la eveniment l-a susţinut cu aplauze furtunoase.

Chiar dacă a fost o zi friguroasă şi a plouat, bulevardul Ştefan cel Mare a fost împânzit de locuitorii oraşului şi de oaspeţii lor, cărora li s-au pregătit diverse expoziţii ale producătorilor şi artiştilor autohtoni. Au putut fi admirate lucrările unor meşteri fierari, olari, lemnari, maşinăriile fabricate de diferite firme, dar şi de elevii unor şcoli profesionale, precum şi diverse obiecte textile produse la noi. Deşi ofertele producătorilor au fost mari, vânzările au cam lăsat de dorit.

Halterofili, Mahala, dar fără focuri de artificii

În schimb, la gheretele unde se pregăteau frigărui oamenii au stat la rând. Un mic şi-un pahar cu vin fiert au încins oamenii la joc. Chiar şi ploaia rece care s-a abătut asupra oraşului nu a alungat hrămarii, ei continuându-şi petrecerea, participând la diverse concursuri organizate de diferite companii şi ascultând concertele organizate pentru ei.

În faţa magazinului UNIC, campionul mondial la haltere, Nicolae Bârliba, a făcut un cadou oraşului, atingând un nou record  mondial la ridicarea halterelor. El a reuşit să ridice, fără pauză, de 2575 de ori o halteră de 16 kg, record înregistrat de un arbitru internaţional.

Spre seară, oamenii prezenţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale au ascultat concertul organizat de primărie, la care au participat zeci de vedete. Au lipsit focurile de artificii. Au lipsit şi felicitările înalţilor demnitari ai statului pentru locuitorii capitalei, oficiali care nu s-au prezentat măcar la recepţia dată de primarul general.

Nadea ROŞCOVANU

The following two tabs change content below.