De Crăciun fii mai bun! // Un lanţ de bunătate

 

Zilnic, la Centrul pentru copii şi tineri cu dizabilităţi NICUŞOR din Grătieşti se tratează gratis câţiva copii cu probleme grave de sănătate, lunar, numărul lor ajunge la peste 40. Condiţiile din centru sunt moderne graţie unor oameni cu suflet mare, iar sălile sunt dotate cu aparate performante. Instituţia este deschisă pentru toţi copiii şi adolescenţii care au nevoie de servicii de recuperare, centrul însă nu poate funcţiona fără resurse financiare, din care sunt achitate drumul pentru copii până la centru, precum şi specialiştii care îi ajută să trăiască altfel. JURNAL DE CHIŞINĂU vă îndeamnă să donaţi pentru aceşti copii care frecventează centru de recuperare NICUŞOR din Grătieşti, molipsiţi-vă şi voi de bunătate aşa cum s-au molipsit familia din Elveţia, care strânge fonduri la ei în ţară pentru copiii noştri din R. Moldova. Foto: Nadejda Roşcovanu

Când a intrat Mihăiţă pe uşă, m-am cutremurat. Văzul mi s-a tulburat de lacrimi, iar emoţiile adunate toate într-un nod în gât m-au amuţit pentru câteva clipe. Şocul produs de prezenţa băiatului mi se trăgea din amintiri mai vechi şi triste ale familiei mele. Cu ani în urmă, sora mea a născut un fiu care a decedat micuţ de tot din cauza unei malformaţii la cap, dar şi din motivul că doctorii nu au putut să îl ajute cu nimic. Când a intrat Mihăiţă pe uşă, parcă l-am văzut pe Ionuţ al nostru băiat mare. M-am bucurat pentru Mihăiţă că are şanse să trăiască altfel.

M-am bucurat mult pentru Mihăiţă că are şanse să trăiască altfel decât închis în casă, aşa cum trăiau până nu demult toţi copiii cu deficienţe din R. Moldova, că poate să socializeze cu multă lume, să înveţe lucruri care i se păreau imposibile odinioară, să înveţe limbi străine, să cânte la pian, datorită familiei care se implică şi centrului pentru copii cu dizabilităţi NICUŞOR din Grătieşti, care a devenit pentru el a doua casă.

Nelea Caraman, mama lui Mihăiţă: „Acest centru este o terapie pentru întreaga noastră familie”. Mama băiatului spune că înfiinţarea centrului NICUŞOR i-a făcut viaţa lui Mihăiţă şi a familiei mai fericită, pentru că atunci când îşi văd băiatul bucuros, integrat în societate, sunt şi ei fericiţi. Aici, pe lângă exerciţiile de recuperare, Mihăiţă a învăţat şi limba engleză. Mai jos urmăriţi cum cântă Mihăiţă la pian, un cântec dedicat vouă. Deşi a avut emoţii să ne vorbească, Mihăiţă vă roagă să ajutaţi copiii de la centrul NICUŞOR din Grătieşti să trăiască altfel.

„De la Nicuşor au început toate”

În timp ce stăm de vorbă în jurul unei mese cu mai multe mame care îşi aşteaptă copiii să termine exerciţiile de recuperare (logopedie, kinetoterapie, psihopedagogie, muzicoterapie), la centrul NICUŞOR, toată lumea confecţionează îngeraşi de carton, jucării pentru brăduţ, pe care îi vor scoate la vânzare pe internet sau la târgurile de Crăciun. Banii din aceste vânzări îi vor folosi pentru necesităţile centrului, pentru rechizite. „Aici, copiii se adună la toate sărbătorile împreună cu familiile, aici unii dintre ei învaţă să vorbească şi să capete încredere în sine, să se mişte”, îmi povesteşte Viorica Capşa, conducătoarea centrului, în timp ce îl serveşte şi pe Mihăiţă cu biscuiţi şi ceai. Viorica îmi spune că centrul a fost reparat nu demult, înainte acest local era un dezastru, cu varul căzut de pe pereţi şi podelele sparte.

Centrul NICUŞOR din Grătieşti are uşile deschise pentru toţi copiii şi tinerii cu nevoi speciale (cu vârstă până la 30 de ani).

NICUŞOR, numele căruia îl poartă astăzi centrul pentru copii cu dizabilităţi din Grătieşti, a fost băiatul ei, al Vioricăi Capşa, care s-a născut cu o problemă gravă de sănătate, dar, îmi spune femeia, „a decedat nu din cauza artogripozei, ci din motivul că doctorii nu i-au depistat la timp o pneumonie banală”. Împăcată cu ideea că fiul său nu mai este, ajutându-i zilnic pe alţi părinţi să depăşească mai uşor problemele pe care le întâmpină ei şi copiii lor, Viorica povesteşte prin ce a trecut fără emoţii. Dar, cu mult optimism, ştie că această însufleţire i-a molipsit pe mulţi care au ajutat-o să pună centrul pe roate.

Iniţial, spune ea, s-au adunat câteva mame unite într-o durere la ea acasă, dornice să-şi înveţe copiii lor deosebiţi ca să trăiască altfel. Apoi, Primăria Grătieşti le-a oferit acest spaţiu, care arăta jalnic de tot. Câteva vizite a unor diplomaţi au făcut ca de fiecare dată cineva dintre vizitatori să se implice şi să îi ajute. Astfel au reuşit să creeze în acest centru condiţii noi, moderne, să ofere servicii de reabilitare atât de necesare copiilor cu dizabilităţi. Le mulţumeşte din suflet tuturor celor care au făcut parte din acest lanţ de energie molipsitoare. „Şi astăzi suntem ajutaţi de oameni care nici măcar nu i-am văzut vreodată, dar care fac atâtea pentru aceşti copii”, îmi spune Viorica fericită, în timp ce îmi arată o fotografie cu doi oameni la fel de fericiţi cum este ea acum.

Ursina şi Gheorghiţă (http://www.jc.md/campanie-jurnal-traiesc-atat-de-sarac-ca-i-vine-sa-si-ia-lumea-in-cap/)

Din Elveţia, pentru copiii moldoveni

Din Elveţia, pentru copiii centrului NICUŞOR şi părinţii lor, le zâmbesc dintr-o fotografie o pereche de oameni frumoşi la chip şi la suflet, Ulrike şi Heinz Naef. Molipsiţi de fiica lor care trăieşte temporar în R. Moldova, Ursina, această familie îşi depune tot efortul ca să îi ajute pe copiii care frecventează centrul din Grătieşti. „Când am vizitat pentru prima oară centrul, am rămas impresionată de toate pe care le face Viorica pentru copii, m-a emoţionat sinceritatea ei şi am hotărât să mă implic”, îşi aduce aminte Ursina despre prima lor întâlnire. Astfel, împreună, au reuşit să implice mai mulţi oameni cu suflet mare, donatori care au făcut posibilă reparaţia şi dotarea cu aparate şi mobilă necesare pentru recuperarea copiilor cu dizabilităţi.

Ulrike şi Heinz Naef, îngerii păzitori din Elveţia ai centrului NICUŞOR din comuna Grătieşti, R. Moldova. Foto: Nadejda Roşcovanu

Viorica Capşa, conducătoarea centrului NICUŞOR îmi vorbeşte cu mult drag despre aceşti doi oameni, Ulrike şi Heinz Naef, pe care nici măcar nu i-a văzut. Foto: Nadejda Roşcovanu

„Părinţii mei au rămas la fel de impresionaţi când le-am povestit cu ce mă ocup aici şi au hotărât să se implice şi ei. Duminicile ei se întâlnesc cu prietenii la o cafea, cu prieteni de-ai prietenilor lor şi le vorbesc despre aceşti copii şi despre centrul NICUŞOR pe care am reuşit să-l reparăm. Cu ajutorul lor, am reuşit să facem lucruri mari”, îmi spune Ursina bucuroasă că poate să aducă fericire pe chipurile acestor copii.

Eforturile tuturor celor implicaţi să ajute la funcţionarea centrului sunt mari, pentru că statul nu susţine financiar această instituţie. Centrul are nevoie de resurse pentru achitarea specialiştilor, care au salariu destul de modest, pentru achitarea transportului până la centru al copiilor şi alte necesităţi. „Oferim servicii gratuite tuturor copiilor şi tinerilor aflați în dificultate, dar bugetul limitat nu ne permite să acoperim toate cheltuielile”, face apel Viorica Capşa către toţi cei care vor să ajute centrul NICUŞOR să funcţioneze.

Adresa: R. Moldova, mun. Chișinău, comuna Grătiești, str. Alexei Mateevici 28

Postal code: MD 2093

Telefon:  +373 69652793 sau 079237149

Conducătorul Asociației: Capsa Viorica

Facebook page: https://www.facebook.com/SteauaCalauza

 

Cod IBAN:  MD29AG000000022512311311 – MDL

           MD76AG000000022513020505 – EUR

           MD84AG000000022512679988 – USD

Cod Bancar:  AGRNMD2X

Sâmbătă, 2 decembrie, la centrul Artico din Chişinău puteţi cumpăra jucăriile confecţionate de copiii şi părinţii copiilor cu nevoi speciale NICUŞOR din Grătieşti, astfel puteţi să-i ajutaţi să procure materiale necesare pentru alte nevoi.

 

 

 

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)