De ce vreau să fiu primar

Dezbateri electorale cu candidaţii la Primăria Chişinăului: Dorin Chirtoacă (PL), Sergiu Coropceanu (PSD), Mihai Godea (candidat independent) şi Valentina Buliga (PDM)

JURNAL – De ce credeţi că anume dvs. meritaţi să fiţi primar, şi nu contracandidaţii dvs.?

D. Chirtoacă: „Echipa noastră a făcut ceea ce înseamnă până la urmă schimbarea situaţiei în Chişinău. Şi deoarece am urnit carul, cred că merităm un nou vot de încredere din partea cetăţenilor”.

S. Coropceanu: „În comparaţie cu ceilalţi candidaţi, noi ne-am asumat angajamente care vor putea fi verificate ulterior. Vom asigura minimul de existenţă pentru fiecare locuitor al capitalei, vom transforma suburbiile în principalii furnizori de produse agro-alimentare pentru necesităţile capitalei şi vom atrage investiţii pentru implementarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii”.

M. Godea: „Chişinăul şi oamenii de aici merită mai mult decât au acum. Am puterea să schimb paradigma şi abordările în administrarea municipiului. În ultimul deceniu, Chişinăul a fost supus unor jocuri politice în urma cărora au avut de suferit doar oamenii. Am decis să merg independent în această campanie tocmai din considerentul că sunt în afara intereselor de partid. În prim-planul activităţii mele vor fi interesele omului de rând”.

V. Buliga: „Am suficientă experienţă administrativă şi multă voinţă ca Chişinăul să devină un oraş cu adevărat european. Voi veni cu o nouă abordare a problemelor cetăţenilor”.

JURNAL – Cum veţi lupta cu interesele unor membri de partid din care faceţi parte?

D. Chirtoacă: „Pe parcursul a patru ani, PL a demonstrat că are capacitatea să lupte cu interesele din jur. Rezerva funciară a primăriei nu a scăzut, cum s-a întâmplat anterior, ci a crescut cu 900 ha. Deşi bugetul municipiului a fost mai mic decât acum patru ani – 1, 9 miliarde de lei faţă de 2 miliarde –, datoriile istorice au fost restituite. Interese există, dar am demonstrat că putem lupta cu ele. Amintesc că a fost demisă şefa Direcţiei Patrimoniu a primăriei, fiind membră a PL, care a încercat să-şi atribuie un apartament. Mai există şi alte cazuri de acest gen”.

S. Coropceanu: „E suficient să analizăm listele candidaţilor la funcţia de consilieri municipali. De exemplu, în lista PCRM, nr. 16, figurează Nicolae Curtoglo, care, pe parcursul guvernării comuniste, a deţinut monopolul asupra importului de carne în RM. De asemenea, îl pot nominaliza şi pe Igor Dodon, care a semnat documente în numele proprietarilor pentru privatizarea Hotelului „Naţional”. Dodon, pe atunci ministru al Economiei, în loc să rezilieze contractul din cauza că obligaţiile investiţionale nu au fost duse până la capăt, l-a prelungit. Pe lista PSD nu veţi găsi persoane implicate în astfel de scheme”.

M. Godea: „În campanie, cuvintele sunt alese cu grijă. Să spunem astăzi că nu există interese de partid este echivalent cu a minţi. Un cetăţean de rând, dacă încearcă să-şi rezolve o problemă, primul gând care-i vine în minte este dacă are pe cineva la primărie. Limitarea contactului direct al cetăţeanului cu funcţionarul este una din posibilităţile de diminuare a corupţiei în primărie. Am un slogan: „Maşinile electronice nu iau mită”. Trebuie reformată din temelie echipa din cadrul primăriei. Dl Chirtoacă a încercat, dar există legislaţia muncii şi alte impedimente, care nu i-au permis să-şi formeze o echipă aşa cum a văzut-o el când a preluat mandatul”.

V. Buliga: „Am demonstrat pe parcursul întregii mele activităţi că nu pot fi atrasă în scheme de corupţie. Consider că e nevoie de mai multă transparenţă în luarea deciziilor la nivel local, cât şi în procesul de achiziţii publice. Lupta cu corupţia, cu mita, nu trebuie să aibă loc doar în campania electorală”.

JURNAL: „Care sunt problemele pe care le veţi soluţiona în mod prioritar, în cazul în care veţi ajunge primar?

M. Godea: „Eliminarea corupţiei este prioritară. Totodată, este nevoie de îmbunătăţirea serviciilor. E stânjenitor ca primăria să gândească câţi măturători, electricieni sau tehnicieni să angajeze. Vestitele SEL-uri sunt o reminiscenţă din perioada sovietică. Un alt obiectiv ţine de dezvoltarea infrastructurii. Am capacitate, curaj şi viziune ca să fac regulă”.

S. Coropceanu: „Asigurarea cu minimul de existenţă a populaţiei. Nu poţi produce marfă, servicii, în momentul în care nu ai o populaţie cu capacitate de plată. Acest lucru se va produce în paralel cu implementarea unor proiecte economice, care vor permite deschiderea de noi locuri de muncă. Vom aduce venituri suplimentare în primărie prin atragerea investitorilor şi implementarea proiectelor. Nu vom miza doar pe taxe locale sau transferuri de la buget”.

D. Chirtoacă: „Avem cinci priorităţi: dezvoltarea economică a municipiului Chişinău pentru a crea noi locuri de muncă. Timp de patru ani s-au creat 10 000 de locuri de muncă, iar în următorii patru ani intenţionăm să dublăm această cifră. La dezvoltarea infrastructurii vom ţine cont de câteva componente: apeduct, canalizare până la 100%, drumuri – câte 50 km pe an. Vom continua programul de construcţie a mansardelor şi termoizolare, amenajarea locurilor de joacă pentru copii. Pentru suburbii au fost alocaţi 700 milioane de lei timp de patru ani, cea mai mare sumă din istoria capitalei. În următorii patru ani, vrem să creştem această sumă până la 1 miliard de lei. Ar mai fi reconstrucţia centrului istoric al Chişinăului şi creşterea gradului de securitate a cetăţenilor”.

M. Godea: „Trebuie să fim sinceri cu noi şi cu chişinăuenii, dle Chirtoacă. Banii alocaţi suburbiilor sunt destinaţi în mare parte pentru salarii şi întreţinerea instituţiilor de menire socială”.

D. Chirtoacă: Mă criticaţi?

M. Godea: „Dacă nu avem curajul să spunem lucrurilor pe faţă, să nu avem nici curajul de a induce lumea în eroare”.

D. Chirtoacă: „Îmi pare rău, dar afirmaţia dlui Godea este irelevantă. Dl Godea spune de câteva săptămâni ceea ce spunem noi de doi ani”.

Mihai Godea: „Dle Chirtoacă, eu spun adevărul de când sunt”.

D. Chirtoacă: „Sunteţi gata să spuneţi adevărul despre 7 aprilie?

M. Godea: „Nu-l cunosc”.

V. Buliga: „Dacă voi câştiga, voi opta pentru revenirea la facilităţi în transportul public pentru pensionari. Ne vom conjuga eforturile în lupta cu corupţia ca Chişinăul să devină model pentru întreaga republică. Vom depune eforturi pentru atragerea investitorilor şi deschiderea noi locuri de muncă”.

JURNAL: „Cum veţi face atractiv Chişinăul pentru investitori?

M. Godea: „Prin a face transparentă activitatea municipalităţii şi eliminarea corupţiei din activitatea primăriei. Mai sunt şi probleme legate de proasta administrare a municipiului, nu neapărat pe perioada ultimului mandat. Dl Chirtoacă ştie că nu există mai multe spaţii sau terenuri disponibile pe teritoriul capitalei pentru că ele s-au dat cu hapca până a preluat mandatul. O altă mare problemă care trebuie eliminată este încordarea dintre administraţia locală şi puterea centrală.

Doi ani primăria municipiului a fost încorsetată de fosta guvernare, iar în ultimii doi ani administraţia Chişinăului s-a transformat într-o rudă săracă a noii guvernări. Municipalitatea poate crea Agenţia pentru atragerea investiţiilor, poate crea condiţii pentru participarea la concursuri, să promoveze proiecte investiţionale cum este Uzina de ardere a deşeurilor. Din păcate, la noi, sectorul de afaceri e privit ca partener doar în cazuri de strictă necesitate pentru administraţia fie locală, fie centrală. Businessul va deveni partener de dezvoltare a municipiului, în cazul în care municipalitatea va veni cu un program clar de creare a parteneriatului public-privat în soluţionarea unor probleme. Dacă la Bălţi s-a investit masiv în ultimii patru ani, cred că în Chişinău posibilităţile sunt mult mai multe”.

JURNAL: „Dle Chirtoacă, care sunt aceste probleme şi cum pot fi ele înlăturate?”.

D. Chirtoacă: „În municipiu au fost date în exploatare două cele mai mari centre comerciale, unul din care a costat cel puţin 50 milioane de euro. Tot în aceşti ani a fost renegociat contractul cu privire la Construcţia Uzinei de prelucrare a deşeurilor. Mingea este pe jumătatea de teren a investitorului italian. Am semnat un contract de asamblare a troleibuzelor. Lucrurile au pornit în acest sens şi mai e nevoie doar de stabilitate politică. Totuşi municipiul a dobândit credibilitate în ceea ce priveşte capacitatea sa de a deveni partener al structurilor financiare internaţionale. Pentru prima dată, am contractat direct BERD, Banca Europeană de Investiţii şi Corporaţia Financiară Internaţională. Cea din urmă, de regulă,  colaborează cu parteneri privaţi”.

S. Corobceanu: „Investitorii pot fi atraşi şi prin ridicarea nivelului de organizare şi petrecere a expoziţiilor internaţionale la Chişinău, cum sunt cele de la „Moldexpo”, sau crearea unei zone economice libere. Lucrurile acestea vor putea fi făcute doar atunci când administraţia locală nu se va ocupa de jocurile politice.

JURNAL: „Doriţi să adresaţi întrebări contracandidaţilor dvs.?”.

D. Chirtoacă: „Am o întrebare mai mult retorică. Ne place sau nu, dar această competiţie dintre noi, cei prezenţi, cât şi alţi colegi, în special, din tabăra democratică, în mod normal, trebuie să aibă loc ceva mai târziu, în anii următori, după ce ne vom lămuri cu adversarii comuni – PCRM. Anume ei sunt cei care au creat mari bătăi de cap RM. De aceea, la etapa actuală nu ar trebui să avem întrebări unii faţă de alţii, dar să reuşim o victorie detaşată din primul tur, încât să spunem adio acestei ideologii depăşite.

Moderator: Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu