De ce vine Merkel // Scrisorile lui Buraga

Ieri am discutat despre vizita Angelei Merkel la Chişinău. Unii spuneau că e o veste bună, chiar foarte bună, că încet-încet, vipurile noastre modeste, dar energice, bine lăcuite, şi parafinate sînt băgate în seamă de vipurile europene lustruite standard.

Alţii se arătau îngrijoraţi de-a binelea, căci în afară de beciuri şi cetăţi kolhoznice ce i-am putea arăta lui Merkel? Nu cred că trebuie s-o ducem la Cricova sau Mileştii-Mici. Când va vedea ce beciuri kilometrice am construit, şi nici un kilometru de drumuri deasupra, nici un closet public aerisit, va cere suspendarea oricărui ajutor financiar pentru noi. Cred că ea vine să se relaxeze înainte de alegerile parlamentare din Germania. Dar cum să se relaxeze cu armata rusă alături? – spuse Cozonac. Mă tem că pune la cale un nou pact Molotov-Ribbentrop, vine să ne federalizeze, replică Scurtoi. În timpul acesta, la televizor, Voronin anunţa susţinerea referendumului pentru aderarea la Uniunea Eurasiatică. Aruncăm banii în vânt cu referendumul, căci nu avem şanse să fim admişi în Uniunea Eurasiatică, condiţiile de aderare sunt foarte drastice şi dure, spuse Cozonac. Îţi baţi joc de Uniunea Eurasiatică se supără Colesovnazadov. Uniunea Eurasiatică ar fi destul de atractivă dacă ar trece la euro şi ar plăti celor care aderă, interveni Scurtoi şi toată lumea se însufleţi, imaginându-şi cam cât ar avea de câştigat fiecare de la schimbarea de macaz geopolitic.

Acuma stau şi mă gândesc că pe la sfârşitul verii e postul Sântămăriei. Mă tem că Angelei Merkel ar putea să nu-i placă sarmalele de post. Şi atunci cine îşi va asuma vina pentru un eventual eşec diplomatic?

 

Al vostru tumbuctum, merkentil, transfugărăşan, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga