De ce turnăm gaz pe foc? // BOGATU

Cu tot scepticismul nostru generalizat faţă de sondajele de opinie, într-un punct rezultatele Barometrului socio-politic realizat recent de către Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău nu pot fi puse la îndoială. În cazul în care mâine ar avea loc alegeri anticipate, raportul de forţe în Parlament nu s-ar schimba substanţial.

Un câştig la loterie

Forţele democratice moldoveneşti, indiferent de culorile lor politice, continuă să se afle, deci, în aceeaşi barcă. Alta nu-i. În aceste condiţii, ar fi culmea demenţei s-o răsturnăm şi să intrăm cu toţii la apă.

E la mintea oricui că, în ciuda erorilor şi defectelor ei, guvernarea AIE e un fel de câştig la loterie. Republica Moldova a luat în 2009 potul cel mare când probabilitatea unui atare deznodământ era minimă. Cu o populaţie burduşită în mare parte de prejudecăţi orientale şi de nostalgii sovietice, cu o societate manipulată de Rusia printr-o puternică şi agresivă coloană a cincea, victoria democraţiei părea o pură utopie. Totuşi, ca printr-un miracol, acum trei ani, visul de libertate, chit că bruiat de scenele de coşmar de la 7 aprilie, şi-a depăşit limitele, constituindu-se într-o victorie electorală miraculoasă.

Este adevărat că un câştig la loterie nu aduce neapărat nici fericirea şi nici bogăţia. Dar tot atât de adevărat este faptul că, într-o fază iniţială, acesta te scapă de faliment şi îţi oferă o şansă pe care anterior nu o aveai.

Alianţa pentru Integrare Europeană nu fructifică, s-o spunem pe şleau, toate oportunităţile de redresare politică şi economică a Republicii Moldova. Se gafează enorm şi în Parlament, şi în Guvern. Şi, neîndoios, fruntaşii AIE trebuie criticaţi pentru neajunsurile şi erorile lor. Dar pentru cele reale, nu pentru cele închipuite sau insinuate.

Şi subsemnatul i-a apostrofat în acest colţ de pagină, de exemplu, pe Lupu pentru indolenţă, pe Filat pentru orgolii, pe Ghimpu pentru că adesea trăieşte în politică din impuls, şi nu din calcul raţional. Asta la modul general vorbind. Au fost şi alte greşeli comise la vârf pe care le-am taxat ori de câte ori a fost cazul. La fel au procedat şi mulţi alţi colegi de breaslă.

Nu-i înţeleg însă deloc pe acei confraţii de condei care, în ciuda convingerilor democratice şi a simţirii româneşti, caută nu atât greşeli în activitatea AIE, cât nod în papură. Se creează impresia că aceştia sunt oripilaţi până şi de posibilitatea împăcării şi colaborării între liderii Alianţei.

Ei nu se sinchisesc să mimeze măcar o minimă echidistanţă sau obiectivitate. De altfel, aceşti rechini ai presei sunt foarte selectivi. Ei par să fie ademeniţi doar de sângele unui anumit jucător politic pe care îl devorează cu o foame de vampir flămând. Ceilalţi jucători, oricât de prost ar juca, sunt sau menajaţi, sau trecuţi cu vederea.

Plăcerea de a frige la fund

Deunăzi, bunăoară, un reputat publicist l-a acuzat pe Vlad Filat că l-ar marginaliza pe proaspăt alesul preşedinte Nicolae Timofti. Argumente? Nici unul. Autorul recunoaşte că lui pur şi simplu i se pare că ceva nu-i curat. El se bazează exclusiv pe propria intuiţie. Pe presupunerea că premierul l-ar fi trimis pe şeful statului cu bună ştiinţă la Bruxelles pentru ca acesta să nu poată participa la festivităţile prilejuite de Ziua Drapelului. Şi asta cu toate că vizita preşedintelui republicii a fost pregătită din timp şi de comun acord cu instituţiile europene.

Şi pe urmă, preşedintele nu-i doar un colet care poate fi expediat oriunde şi oricând fără ştirea lui, nu-i aşa? Cred că această supoziţie este o ofensă şi la adresa instituţiei prezidenţiale, şi a dlui Timofti.

Înţelegem că unii ziarişti au de reglat nişte conturi. Atâta doar că oamenii oneşti odinioară nu se duelau niciodată acasă sau la locul lor de muncă.

N-aş vrea să fiu înţeles greşit. Nu dau nimănui sfaturi. Pur şi simplu, cei care toarnă astăzi gaz pe foc nu de dragul adevărului, ci numai pentru a-i frige la fund pe unii politicieni care din varii motive le-au devenit antipatici, riscă să incendieze barca pe care democraţia moldovenească a câştigat-o la loterie acum trei ani de zile.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu