De ce tace procurorul?

SCANDAL // Mocanu dă asigurări că, în curând, vor ieşi în faţa presei mai mulţi oameni de afaceri cărora Plahotniuc le-a luat businessul

Aşa cum a promis, Sergiu Mocanu a pornit un război informaţional împotriva omului de afaceri Vlad Plahotniuc pe care îl acuză că şi-ar fi subordonat mai multe instituţii ale statului, dar şi Partidul Democrat în frunte cu Marian Lupu. Miercuri, Mocanu a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a dezvăluit mai multe scheme prin care Plahotniuc ar exercita controlul asupra Procuraturii Generale, Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), Băncii Naţionale, dar şi a mai multor întreprinderi cu capital majoritar de stat. Deşi a promis probe, Mocanu nu le-a adus, dar a dat asigurări că acestea există şi în cel mai scurt timp le va face publice. Politicianul promite că, în curând, vor ieşi în faţa presei mai mulţi oameni de afaceri cărora Plahotniuc le-a luat afacerile.

În semn de răspuns la acuzaţiile aduse, Mocanu a fost acţionat în judecată de controversatul businessman, iar directorul CCCEC a anunţat ieri că intenţionează să facă acelaşi lucru.

Dat fiind faptul că Mocanu nu a prezentat încă opiniei publice probele promise care ar confirma acuzaţiile pe care le face, nu ne grăbim să credem celor spuse de el. Totuşi dezvăluirile făcute de politician cu referire la mai mulţi conducători de instituţii de stat generează mai multe întrebări la adresa acestora, iar refuzul celor vizaţi de a comenta acuzaţiile lui Mocanu lasă loc pentru interpretări.
JURNAL a încercat să-i contacteze pe cei despre care Mocanu afirmă că ar fi oamenii lui Plahotniuc pentru a-i ruga să comenteze acuzaţiile care le sunt aduse. Cei mai mulţi dintre ei ne-au închis telefonul de îndată ce au auzit numele lui Sergiu Mocanu.

Aşadar, să-i luăm pe rând.

Valeriu Zubco, procuror general

Cu referire la această persoană, Mocanu afirmă mai multe lucruri: că Zubco ar fi fost numit procuror general ca urmare a unui târg încheiat între Alianţa Moldova Noastră şi Partidul Democrat; că Zubco ar fi căsătorit cu sora unuia dintre administratorii afacerilor lui Plahotniuc; că procurorul se întâlneşte periodic cu Plahotniuc într-un hotel în care businessmanul şi-a deschis birou etc.
Contactat de JURNAL, Valeriu Zubco a refuzat să se pronunţe pe marginea acestor acuzaţii, de aceea le reproducem mai jos.

1.A trecut aproape un an şi liderii AIE evită să spună cine v-a propus pentru funcţia de procuror general. Este adevărat că AMN a cedat această funcţie înaltă PD-ului? Aţi vorbit înainte de a fi numit cu Serafim Urechean, Marian Lupu sau Vlad Plahotniuc?

2.În ce relaţie de rudenie sunteţi cu Ghenadie Sajin? Este adevărat că sunteţi căsătorit cu sora lui? Ştiţi că Ghenadie Sajin era managerul clubului de noapte „Drive”, una din proprietăţile lui Plahotniuc, iar acum este avansat de către Plahotniuc în funcţia de director al companiei „Finpar”?

3.Este adevărat că îi raportaţi săptămânal lui Plahotniuc despre dosarele şi îndeplinirea sarcinilor lui, direct sau prin acest Ghenadie Sajin?

4.Vorbind de Sajin, complexul hotelier „Codru” şi compania „Finpar” care a participat la aşa-numita privatizare, cunoaşteţi rezultatele raportului recent al Curţii de Conturi, care indică faptul că la privatizarea acestui hotel statul a fost prejudiciat cu peste 15 milioane de dolari?

5.Ştiţi că Plahotniuc şi-a deschis un oficiu pe un etaj şi ceva în acest complex imediat după „privatizare” (intrarea din partea străzii Maria Cebotari)?

6. La ce etapă de examinare se află acest dosar de prejudiciere a statului cu peste 15 milioane de dolari?

Viorel Chetraru, directorul CCCEC

Despre acest funcţionar Mocanu afirma că are o prietenie mai veche cu Vlad Plahotniuc. În prezent, susţine Mocanu, Chetraru se întâlneşte săptămânal cu Plahotniuc la o vilă din zona Dăncenilor pentru coordonarea sarcinilor lui Plahotniuc şi raportarea celor anterioare. De asemenea, susţine Mocanu, în perioada 6-20 iulie a.c., Chetraru şi-a petrecut vacanţa în Antalya cu toată familia la unul din cele mai luxoase hoteluri, Vogue Avanta Kemer, într-un apartament de lux, iar cheltuielile pentru sejurul directorului CCCEC şi le-a asumat Vlad Plahotniuc.
Contactat de JURNAL Chetraru nu a răspuns la telefon, iar şefa serviciului de presă al CCCEC, Angela Starinschi, ne-a declarat că şeful său refuză să comenteze aberaţiile lui Mocanu.

Pentru cazul în care Chetraru se răzgândeşte, inserăm aici întrebările pe care am vrut să i le adresăm.

1.Se spune că sunteţi în relaţii foarte strânse cu Plahotniuc. Este adevărat că vă întâlniţi cu el la o vilă din zona Dăncenilor?

2. Este adevărat că, recent, în perioada 6-20 iunie, aţi avut un sejur în Antalya, la unul din cele mai luxoase şi scumpe hoteluri, Vogue Avanta Kemer?

3.Este adevărat că toate cheltuielile de vacanţă au fost acoperite de Plahotniuc?

4.Cum comentaţi acuzaţiile lui Mocanu că unul de subalternii dvs., Bogdan Zumbreanu, este omul principal al lui Plahotniuc în CCCEC, persoană văzută deseori la Clubul Nobil al lui Plahotniuc?

5.Este adevărat că dvs. l-aţi avansat pe Zumbreanu, finul fostului director al CCCEC, Valentin Mejinschi, la insistenţele lui Plahotniuc?

6.Vorbind de Plahotniuc, ce cunoaște Centrul despre trecutul acestui cetăţean, dacă a fost arestat cândva, pentru ce, de ce era bănuit?

7.Recent, Plahotniuc se lăuda la unul din canalele sale de televiziune că este proprietar de bănci, hoteluri, televiziuni și radiouri în R. Moldova. A verificat Centrul cum a obținut această persoană în câțiva ani aceste averi uriașe?

Ieri, directorul CCCEC a anunţat că îl va acţiona în judecată pe Sergiu Mocanu privind lezarea onoarei şi demnităţii.

Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale

Mocanu susţine că numirea lui Drăguţanu în fruntea Băncii Naţionale s-a făcut cu implicarea lui Vlad Plahotniuc. Pentru că nici domnia sa nu a vrut să răspundă la întrebările noastre, declarându-ne că „Guvernatorul BNM nu este în poziţia de a comenta orice insinuare şi acuzaţie fără fond care apare în presă”, reproducem în ziar aceste întrebări.

1.Domnule guvernator, de către cine aţi fost propus în această funcţie?

2.Îl cunoaşteţi pe omul de afaceri Vlad Plahotniuc?

3.Cum comentaţi acuzaţiile lui Mocanu că aţi fi fost numit la indicaţia lui?

În schemele prezentate de Sergiu Mocanu sunt indicate şi numele mai multor politicieni despre care Mocanu afirmă că i-ar sluji lui Plahotniuc. Este vorba despre comuniştii Igor Dodon şi Oleg Reidman.

Iată ce spuneau aceştia acum jumătate de an despre omul de afaceri Vlad Plahotniuc.

Igor Dodon: „Sigur că am auzit de Plahotniuc. Cu ce se ocupă nu pot să vă spun. Am auzit că are ceva afaceri în domeniul hotelier, din câte cunosc. Personal nu-l cunosc”.

Oleg Reidman: „Ştiu un asemenea om. Este un om de afaceri. Eu ştiu că Plahotniuc are afaceri în domeniul petrolier”.

Nota redacţiei.

Pornind de la promisiunea făcută în cadrul emisiunii de la PRIME TV că va fi deschis spre comunicare cu presa, JURNAL i-a solicitat şi lui Vlad Plahotniuc un interviu. De o săptămână suntem în aşteptarea răspunsului. Sperăm că businessmanul se va ţine de cuvânt şi ne va răspunde la întrebări.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)