De ce suntem mai fericiţi în weekend?

Este cât se poate de normal şi explicabil că oamenii sunt mai fericiţi în weekenduri dar de data aceasta avem şi o explicaţie ştiinţifică a fenomenului. Oamenii sunt mai bine dispuşi, mai relaxaţi şi chiar mai sănătoşi în weekenduri. De la avocaţi şi până la croitori, cu meserii mai mult sau mai puţin solicitante, oamenii se simt mult mai bine începând cu vineri seara şi până duminică după-amiază.
Psihologii susţin că efectul acesta se datorează în mare parte posibilităţii oamenilor de a alege activităţile ce doresc să le desfăşoare în timpul liber. „Chiar şi cei cu joburi interesante sau foarte bine plătite sunt mai fericiţi în weekenduri”, susţine profesorul Richard Ryan, pentru „Daily Telegraph”.
Oportunitatea de a te relaxa
„Am încercat să aflăm prin acest studiu cât de important este timpul liber pentru o persoană”, a adăugat acesta. „Timpul liber îţi oferă oportunitatea de a crea legături cu ceilalţi, de a descoperi noi interese sau, pur şi simplu, de a te relaxa. Acestea sunt nişte nevoi umane care nu ar trebui amestecate cu serviciul”, adaugă acesta.
Studiul are ca target persoanele cuprinse între 18 şi 62 de ani cu un program de lucru de 30 de ore pe săptămână. Pentru a li se verifica starea, persoanele au completat anumite chestionare de trei ori pe zi. Unul de dimineaţă, altul la prânz şi ultimul seara. Timp de trei săptămâni aceştia au completat formulare privind stările lor de spirit, supărare, nervozitate, fericire etc. De asemenea, au raportat simptomele de stres cum ar fi durerile de cap, probleme digestive, respiratorii sau lipsa energiei.
Mai competitivi

Rezultatul cercetărilor a fost publicat în luna ianuarie în revista „Social and Clinical Pshychology” şi acesta arată că atât femeile cât şi bărbaţii se simt mai bine în timpul weekendului. Se simt mai bine indiferent de câţi bani câştigă sau ce fel de educaţie au. De asemenea, nu a contat dacă aceştia sunt mecanici, au o muncă manuală sau sunt manageri. Studiul a concluzionat că oamenii se simt mai bine în weekend indiferent dacă sunt căsătoriţi, singuri, locuiesc împreună sau sunt divorţaţi. Şi se simt mai bine indiferent de vârsta pe care o au.
Psihologii au descoperit că oamenii sunt mai fericiţi în weekend când pot relaţiona cu prieteni mai intimi sau cu familia şi atunci când îşi pot hotărî singuri programul din ziua respectivă. Oamenii sunt şi mai competitivi în weekend, deoarece desfăşoară anumite activităţi care le fac plăcere sau la care sunt cu adevărat buni.
În timpul săptămânii, la servici oamenii se pot confrunta cu anumite decizii care vin din exterior, presiuni şi dead-lineuri. De asemenea, pot crede că stau prea mult în compania unor colegi cu care nu simt niciun fel de conexiune emoţională.
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)