De ce spunem minciuni

Nevinovate sau nu, minciunile fac parte din viaţa noastră. Mai mult chiar, ele devin obiect de studiu pentru cercetătorii care vor să afle ce se ascunde în spatele fiecărei gogoriţe şi ce mecanism ne determină să recurgem la ele. Potrivit unui studiu realizat de experţi ai unui institut din Marea Britanie şi publicat de „Daily Mail”, oamenii mint de aproximativ 657 de ori pe an, cam de două ori pe zi. Sondajul, realizat pe un eşantion de 2.000 de persoane, arată că pentru patru din cinci persoane minciuna face parte din viaţă.

Cele mai multe minciuni se spun la serviciu

În plus, 41 la sută dintre respondenţi au recunoscut că cel mai adesea mint la locul de muncă şi că cel care se confruntă cu minciuna este superiorul ierarhic. „Suntem tentaţi să ne minţim şeful deoarece adevărul ar putea deranja, iar atunci încercăm să ne «cosmetizăm» faptele pentru a fi acceptate de superior. Printre cele mai dese minciuni spuse de subalterni se află motivarea întârzierilor”, susţin specialiştii.

Dacă facem un top al minciunilor spuse în funcţie de sex, atunci bărbaţii îl domină. Ei spun cele mai multe neadevăruri, cel mai des uzitate fiind: „N-am băut aşa de mult”, „N-am nimic, mi-e bine”, „N-am avut semnal”, „N-a fost aşa de scump”, „Sunt pe drum”, „Sunt blocat în trafic”, „Nu, posteriorul tău nu arată mare în ţinuta aia”, „Îmi pare rău, n-am auzit apelul”, „Ai slăbit”, „Este tocmai ceea ce mi-am dorit”.

În topul minciunilor spuse de femei prima e „N-am nimic, mi-e bine”, urmată de „Nu ştiu unde e, n-am pus mâna pe ea”, „N-a fost aşa de scump”, „N-am băut aşa de mult”, „Mă doare capul”, „Era la reduceri”, „Ah, o am de secole”, „Nu, n-am aruncat-o”, „Eşti ceea ce mi-am dorit”.

Cercetarea britanică mai arată că aproape jumătate dintre participanţii la sondaj recunosc că au furat un mic obiect dintr-un magazin, că au călătorit cu mijlocul de transport în comun fără a-şi cumpăra sau composta bilet sau că au distrus în mod intenţionat un obiect abia achiziţionat pentru a-şi recupera banii. În acelaşi timp, o persoană din trei a recunoscut că a păstrat banii când a găsit un portofel sau că a solicitat să i se dea banii înapoi pe un articol de îmbrăcăminte pe care l-a purtat. Internetul şi telefonul mobil sunt adesea folosite pentru a ascunde adevărul, spun nouă din zece persoane.

Cum depistezi un mincinos

Dacă vrei să prinzi pe cineva cu minciuna, nu trebuie decât să te uiţi cu atenţie la ochii lui. Mincinoşii clipesc diferit în timp ce spun o minciună şi imediat după aceea, arată un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Portsmouth. Potrivit experţilor, persoanele care rostesc un neadevăr clipesc foarte rar în timp ce rostesc minciuna, însă imediat după aceea bătăile din gene se petrec de opt ori mai rapid decât este normal.

Dr. Sharon Leal, co-autor al studiului, spune că de vină este concentrarea excesivă asupra minciuni în sine şi asupra gesturilor, care face ca în timpul rostirii neadevărului clipitul să se petreacă mai rar, pe când reacţia următoare poate reprezenta o eliberare a tensiunii acumulate atunci când rostim minciuna.