De ce se tem milionarii moldoveni?

BANII // Oamenii bogaţi din R. Moldova evită să îşi etaleze proprietăţile de frica guvernanţilor şi a oamenilor de afaceri apropiaţi puterii

Despre milionari se vorbeşte mult, dar se cunoaşte foarte puţin. Vrem cu toţii să le aflăm numele şi proprietăţile. Inspectoratul Fiscal Principal de Stat (IFPS) ne informează că în R. Moldova, în prezent, sunt înregistraţi oficial 142 de milionari în lei. În realitate însă, numărul lor poate fi de o sută de ori mai mare, afirmă experţii. În mai toate ţările lumii se fac topuri ale celor mai bogaţi businessmani. La noi însă, opinia publică nu cunoaşte nici a cincea parte din aceşti bogătaşi. Milionarii moldovenii evită să îşi etaleze proprietăţile de frica guvernanţilor şi a oamenilor de afaceri apropiaţi puterii.

Potrivit şefului adjunct al IFPS, Andrian Timotin, anul trecut, în R. Moldova au fost înregistraţi oficial 142 de milionari în lei. Aceşti milionari au obţinut venituri de 362 milioane de lei, o sumă infimă dacă e să o raportăm la veniturile totale obţinute de persoanele fizice din R. Moldova, afirmă oficialul. Dacă e să clasificăm milionarii după teritorii, apoi circa o sută de milionari (adică 70 %) sunt din Chişinău. În Bălţi şi Cahul sunt înregistraţi câte şase milionari. Restul au viza de reşedinţă în alte raioane ale republicii, inclusiv un milionar în stânga Nistrului (este vorba despre singurul milionar care şi-a înregistrat afacerile în R. Moldova – n.r.). Vârsta media a milionarilor din R. Moldova este de 46 de ani. Cel mai tânăr milionar are 22 de ani, iar cel mai în vârstă – 84 de ani. Din numărul total de milionari, 30 % sunt doamne şi domnişoare. Inclusiv cel mai tânăr şi cel mai în vârstă milionar sunt femei.

Doar 12 milionari constanţi

Datele de care dispune FISC-ul arată că din 2005 şi până în 2009 au fost înregistraţi în total 475 de milionari. Dintre aceştia doar 12 se află stabil în lista milionarilor. 14 au fost prezenţi pe parcursul a patru ani, 16 persoane figurează pe parcursul a trei ani, 52 de persoane apar în listă pe parcursul a doi ani, iar restul doar o dată. „Aceste cifre arată că nu avem milionari constanţi în R. Moldova. Pe de altă parte, cred că numărul milionarilor din R. Moldova este cu mult mai mare. Or, ce înseamnă un milion de lei? Este mai puţin decât costul unei maşini de lux. Am descoperi cu mult mai mulţi milionari dacă am vorbi despre proprietăţi”, crede Vlad Bercu, redactorul-şef al ziarului „Economist”. Directorul adjunct al IFPS este de aceeaşi părere. În opinia lui, în R. Moldova există foarte mulţi oameni bogaţi care îşi ascund veniturile, aşa-numiţii „milionari din umbră”. „Deocamdată, pârghiile pe care le deţinem nu ne permit să îi identificăm. În momentul în care vom dispune de astfel de mecanisme, cred că am putea tripla numărul de milionari”, afirmă Timotin.

Criza a redus numărul milionarilor

Totuşi, susţine directorul adjunct al IFPS, numărul milionarilor declaraţi oficial este în creştere, de la 58 de milionari în 2005, la 142 de milionari în lei în 2009. Adevărul e că, în 2008, lista milionarilor era mai mare cu 41 de persoane decât anul trecut. Experţii explică această reducere prin criza economică şi financiară care nu avea cum să nu afecteze oamenii de afaceri.
Şi totuşi, în lista milionarilor se regăsesc nu doar businessmani. Potrivit lui Timotin, mulţi dintre milionarii oficial înregistraţi de FISC sunt angajaţi ai unor companii străine care îşi declară toate veniturile. Doar vreo 35 % dintre aceştia sunt oameni de afaceri care au făcut aceste milioane din propriile afaceri. De asemenea, în listă putem găsi nume de politicieni. Care este însă numărul lor, oficialul nu ne-a putut răspunde. În schimb, Timotin ne-a dezvăluit că cel mai mare venit obţinut de un cetăţean al R. Moldova în 2009 este de 36,5 milioane de lei.

„Un milion nu e o avere”

„Este un venit foarte mare pentru condiţiile din R. Moldova”, afirmă omul de afaceri Chiril Lucinschi, rugat să explice cât de relevant este venitul de 36,5 milioane de lei obţinut de un om de afaceri din R. Moldova. Pe de altă parte, Lucinschi afirmă că un venit de un milion de lei nu ar trebui considerat drept un lux. „Un milion de lei este aproximativ 80 de mii de dolari, dacă e să împărţim la cele 12 luni din an, pentru fiecare lună revine câte 6 mii de dolari, ceea ce nu reprezintă un venit exagerat de mare. Familia noastră cheltuie peste un milion de lei pe an şi nu cred că avem cheltuieli exagerate”, recunoaşte Chiril Lucinschi, tată a patru copii.

Proprietar al unui post de televiziune, fiul fostului preşedinte moldovean nu se consideră milionar. „Nu mă consider milionar pentru că nu am aceşti bani la mână. Ar fi un lux prea mare să îmi pot permite să am depuşi aceşti bani pe un cont undeva. Toţi banii mei sunt investiţi în afaceri, iar proprietăţile noastre nu sunt estimate de nimeni”, susţine Lucinschi.

Zece mii de milionari?

Potrivit lui Vlad Bercu, anume estimarea averilor ar putea să ne ofere un tablou real al numărului de milionari din R. Moldova. „Am solicitat recent date de la Cadastru şi vreau să vă spun că în R. Moldova sunt peste 3000 de case particulare, evaluate la preţul de peste un milion de lei. Dar dincolo de case sunt milionari care au şi alte imobile, afaceri. De aceea, cred că numărul real al milionarilor din R. Moldova ar putea să se ridice la zece mii”, afirmă expertul.

Întrebat de ce, în opinia lui, milionarii moldoveni evită să îşi facă publice averile şi se tem de topuri ale milionarilor, Bercu a opinat că de vină este experienţa pe care le-a fost dată acestor persoane să o trăiască. „Obişnuinţa de a nu-şi declara averile vine încă din anii 90, când exista raketul. Atunci era un pericol ca cineva să ştie ce venituri ai. Apoi a urmat raketul de stat, în plus multă lume face afaceri la limita legii şi atunci chiar se teme de fisc. Mai trebuie luată în calcul şi mentalitatea. În popor se crede că din moment ce e bogat înseamnă că a furat”, spune redactorul-şef al ziarului „Economist”.

Între afaceri şi putere

Lucinschi confirmă afirmaţiile lui Bercu. „În 2000, au fost oameni care nu vroiau să îşi declare veniturile aici (în RM –n.r.) pentru că nu au vrut să fie presaţi de putere. Am simţit aceste presiuni şi eu. Schema era cât se poate de simplă. Venea la tine cineva şi îţi spunea că la procuratură este deja fabricat un dosar pe numele tău şi dacă refuzai să faci donaţii o făceai la puşcărie. Au fost cazuri când oamenii de afaceri au refuzat să facă sponsorizări şi au fost închişi. Numele acestora este cunoscut opiniei publice pentru că s-a vorbit mult despre ei la acel moment”, explică omul de afaceri, recunoscând că el a scăpat de răfuiala fostei puteri datorită numelui şi al statutului social pe care îl are.

Totuşi amintim că Chiril Lucinschi a fost deposedat de persoane apropiate fostei guvernări de o afacere. Este vorba despre postul de televiziune ORT Moldova, despre care acum se spune că ar aparţine lui Vlad Plahotniuc. Lucinschi a refuzat să comenteze aceste speculaţii.

Topuri speculative

Totuşi speculaţiile sunt cele pe care se bazează instituţiile care încearcă să facă topul celor mai bogaţi moldoveni. Cel mai recent top de acest fel a fost întocmit de portalul „Ava” şi cuprinde mai multe nume cunoscute opinei publice. Potrivit portalului, cel mai bogat businessman din R. Moldova este Anatol Stati. Pe locul doi se plasează Nicolae Ciornîi, urmat pe poziţia a treia de Gabriel Stati. Vlad Plahotniuc, despre care se vorbeşte atât de mult în ultimele zile, se află pe poziţia a patra, iar ex-premierul Ion Sturza şi actualul prim-ministru Vlad Filat împart locurile cinci şi şase. Surpriza acestui top este că conţine şi numele mitropolitului Vladimir, clasat pe locul opt. De asemenea, în top se regăsesc mai mulţi politicieni şi funcţionari de stat (Veaceslav Platon, Vladimir Ţurcan, Alexandru Oleinic, Nicolae Andronic, Valeriu Pasat, Valeriu Guma, Valeriu Lazăr, Călin Vieru, Victor Şelin, Vladimir Molojen). Fiii foştilor preşedinţi Oleg Voronin şi Chiril Lucinschi se află pe locurile 10 şi 24.

Amintim că acum o lună şi portalul rusesc Rosbalt a făcut publice numele unor moldoveni care, potrivit publicaţiei americane „Forbes”, ar face parte din topul celor mai bogaţi businessmani. În acel top se regăseau Gabriel Stati a cărui avere era estimată la 2,5 miliarde de dolari, Vladimir Plahotniuc, cu o avere de 2 miliarde de dolari, Vlad Filat cu o avere de 1,2 miliarde de dolari. Şi în acest top Oleg Voronin apare în coadă, pe poziţia a cincea, cu o avere estimată la 0,7 miliarde de dolari.

Mariana RAŢĂ