De ce se lamentează femeile?

Lamentari Facebook foto„Lamentări” la Foosbook, o altă perspectivă a dramei la feminin

Justyna vrea un mantou de catifea. Îl fură din magazin și îl distruge. Anna, fiica ei, vrea pantaloni aurii. Se vinde pe sine ca să și-i cumpere. Zofia (bunica Annei și mama Justynei) vrea să acopere mormântul soțului ei cu marmură neagră. Moare fără să-și îndeplinească dorința.

Trei femei se confruntă în singurătate cu crize de vârstă, cu frustrări și neîmpliniri. Eșecul unei familii care nu comunică este explorat cu franchețe și mult umor în monodrama „Lamentări”, montată de laboratorul teatral Foosbook. Piesa îi aparține dramaturgului polonez Krsystof Bizio și a fost tradusă special pentru producția din Chișinău de către Sabra Daici, directoarea Institutului Cultural Român la Varșovia.

Un teatru calm, dar foarte viu

Regizoarea Luminița Țîcu și actrița Snejana Puică, protagonista monodramei, continuă să lucreze în echipă (după o serie de alte proiecte de rezonanță), aducând publicului local texte și interpretări contemporane. În contrapunct cu estetica dură expresionistă din spectacolul-document „Casa M.” de Luminița Țîcu, această nouă colaborare a artistelor oferă o altă perspectivă asupra dramei la feminin. Detașându-ne de teatrul social, care își stoarce energia din situații și spații concrete, ajungem să discutăm tot despre probleme sociale, de integrare și afirmare a femeii, doar că mai calm, fără pasiuni exacerbate și false controverse. E în primul rând meritul dramaturgului Krsystof Bizio, acesta nu-și victimizează personajele, nu politizează, nu militează, dozează tensiunea cu ironia sănătoasă și ne ține în suspans până în ultimul moment.

Dramaturgul nu-și victimizează personajele

Meritul echipei de producție a fost să descifreze subtilitățile textului și să respecte „strategia” autorului. Fiind un monospectacol minimalist, realizat cu minimum de resurse tehnice sau scenografice, actrița Snejana Puică nu a avut unde se ascunde. Singură, trecând momentan de la o ipostază la alta, schimbând cameleonic expresivitatea corpului, intonația și ritmul discursului dramatic, Snejana a fost la înălțimea talentului și experienței sale. Mama – concediată recent, cu un soț adulter, în plină criză a vârstei de mijloc. Fiica – blazată, plictisită, superioară părinților, prietenilor și întregii lumi. Bunica – jovială, nițel ramolită, în contact permanent cu soțul defunct, ucisă în propria casă. Istoria întregii familii poate fi înțeleasă doar ascultându-le pe toate trei. Iar toate trei sunt una.

Premiera monospectacolului „Lamentări” de Krsystof Bizio în regia Luminiței Țîcu a avut loc pe 25 noiembrie la sediul Foosbook. Spectacolul „Lamentări” a fost realizat cu susținerea Institutului Polonez la București și a Institutului „Adam Mickiewicz”.

Constanţa Popa

The following two tabs change content below.