De ce scuipă venin golanul personal al lui Putin? // BOGATU

 

„Un politician curajos şi prevăzător este acest Ghimpu”, a scris vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, pe pagina sa de Twitter, cu referire la afirmaţiile lui Mihai Ghimpu privind posibilitatea inaugurării unui consulat rus la Tiraspol. Deunăzi, liderul liberal declarase, precum se ştie, că dacă s-ar deschide un consulat rus la Tiraspol, fapt în care el nu crede, „Alianţa se va clătina serios”.

Hărţuiţi cu limba

Când un influent reprezentant al unei mari puterii ironizează pe seama unui politician dintr-o ţară mică, spunând că acesta este „curajos”, asta sună a ameninţare. Când mai adaugă că acesta e şi „prevăzător”, asta miroase a ameninţare la pătrat.

Altminteri zicând, Rogozin insinuează că AIE, în cazul în care se va opune deschiderii consulatului, de bună seamă se va clătina tare. Numai că nu din motivele invocate de Ghimpu. Va avea grijă Moscova de asta.

Tare în gură, nu şi în bărbie, vicepremierul rus utilizează adesea reţelele de socializare pentru a persifla şi a-şi intimida adversarii politici. Mitocan volubil, şi-a clădit cariera prin golănie verbală, scuipând venin de-a lungul şi de-a latul perimetrului său politic.

Până aici, nimic nou sub soare. Putin tocmai de aceea l-a şi numit reprezentant prezidenţial în Transnistria ca să ne hărţuiască în grup cu limba. Privit din acest unghi, vicepreşedintele guvernului rus nu ne-a mirat deloc. A reacţionat în nota lui obişnuită.

Dar ce l-a deranjat aşa tare? De ce şi-a ieşit din balamale golanul personal al preşedintelui Putin?

Sula-n coaste

L-a scos din sărite refuzul liderilor AIE de a se prezenta în faţa ţarului Moscovei în patru labe. De a se lăcomi la cei 30 de arginţi fantomatici pe care îi va economisi, chipurile, Republica Moldova dacă renunţă la parteneriatul energetic european.
În timp ce o droaie de puşlamale de la Chişinău, simţind sula-n coaste, pe care o bagă Rusia, s-au gătit deja să intre la preţ redus în căldurile marelui bordel eurasiatic, Kremlinul constată contrariat că Republica Moldova în cea mai mare parte a ei este sănătoasă la cap şi refuză să muşte nada otrăvită a „Gazprom”-ului.

Luciditatea noastră şochează mişelia lor. Spiritul nostru răzeşesc, care nu ne permite să ne vindem libertatea pe o ciorbă ieftină de sclav, le creează complexe.

Agresivitatea frustraţilor

E drept că frustrările fostei metropole se convertesc în agresivitate. Dar tocmai asta o dă de gol. O obligă să-şi dea arama pe faţă.
Pierzându-şi cumpătul, „opricinina” ţarului Putin, prin gura unor miniştri sau deputaţi din Duma de Stat, recunoaşte pe şleau de la o vreme că doreşte să se pună de-a curmezişul cursului european al Republicii Moldova. Că vrea „să se clatine Alianţa”, de vreme ce Rogozin scrie pe Twitter, zeflemisind, că Mihai Ghimpu ar fi „prevăzător”.

Astfel, partea faină e că lucrurile s-au lămurit. E mai uşor să înfrunţi un oponent care te atacă pe faţă decât unul care te lucrează pe la spate.

The following two tabs change content below.
Petru Bogatu

Petru Bogatu