De ce s-au scumpit ouăle

Chiar dacă preţul ouălor a crescut de două ori, producătorii susţin că nu este o majorare exagerată

oua

Preţul ouălor aproape că s-a dublat odată cu venirea toamnei. Zece ouă pot fi cumpărate în prezent cu 28–29 de lei faţă de 15–16 cât costau în perioada de vară. Producătorii spun că majorarea preţurilor este temporară şi că nu este ieşită din comun în contextul creşterii cheltuielilor pentru hrană, energie electrică ş.a.

Dorin Ciurea, preşedintele Uniunii Producătorilor din Industria Avicolă din Moldova, a declarat pentru ECOnomist că din asociaţie face parte un singur producător de ouă, iar motivele scumpirii ar fi aceleaşi ca în fiecare toamnă. „Sunt nişte factori obiectivi: din cauza vremii reci, găinile se ouă mai puţin, se creează un deficit de ouă, este necesară încălzirea halelor şi costul de producţie creşte din start. De fapt, piaţa reglează preţul, este vorba de cerere şi ofertă: ouă sunt mai puţine pe piaţă şi toţi cei care doresc acest produs oferă un preţ mai mare. Ar putea exista şi problema exportului în cantităţi prea mari, care amplifică deficitul pe piaţă şi comercianţii, reţele de magazine care au nevoie de acest produs oferă un preţ mai bun producătorului. Este un avantaj pentru producător, dar un dezavantaj pentru consumator”, spune Ciurea.

Chiar dacă preţul ouălor a crescut de două ori, producătorii susţin că nu este o majorare exagerată. „Comparativ cu noiembrie anul trecut, avem o majorare de 18–22 la sută la producător. Nu este exagerată, deoarece în aceeaşi perioadă a fost înregistrată o creştere a preţului de 18–20 la sută”, potrivit lui Ion Bîzgu, director al întreprinderii „Avicola Moldova”.

Producătorul spune că un factor care scumpeşte ouăle de găină este taxa pe valoare adăugată: „Cerealele se cumpără cu 8 la sută, dar ouăle se vând cu 20 la sută, această diferenţă dintre TVA la intrare şi la ieşire influenţează preţul ouălor”, a precizat Bîzgu.

Proprietarul avicolei din Sărătenii Vechi, Teleneşti, afirmă că s-a scumpit în special hrana pentru păsări. „Un an şi jumătate în urmă, preţul la cereale era de 1 leu 50 bani, acum este de 2 lei 50 bani, aşa că este firesc ca producţia avicolă să se scumpească. S-a scumpit şi gazele, şi curentul electric”, spune producătorul.

Reprezentanţii întreprinderilor de profil dau asigurări că scumpirea ouălor de găină este temporară, majorarea preţurilor s-a stopat deja şi chiar se observă o tendinţă de descreştere. „Ouăle sunt probabil unicul produs la care preţurile vor reveni la normal”, a menţionat Ion Bîzgu.

Scumpirea ouălor are loc pe fundalul unei creşteri a producţiei de ouă. În ianuarie–septembrie curent, producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile a sporit cu 9,2 la sută, până la 450,7 milioane de bucăţi, arată datele Biroului Naţional de Statistică.

Acest fapt este o urmare a majorării cu 25,2 la sută a şeptelului de găini-ouătoare în întreprinderile agricole, în timp ce în gospodăriile populaţiei producţia a scăzut uşor, cu 2,6 la sută. De menţionat că peste 60 la sută din producţia de ouă este în prezent asigurată de gospodăriile populaţiei.

SURSA: eco.md

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)