De ce s-a mers la Ambasada Turciei, dar nu a Germaniei? // Observator

Nu am înţeles de ce marşul de duminică al unioniştilor a vizat nu numai Ambasada Rusiei, dar şi a Turciei. Rusia îşi mai menţine trupele pe teritoriul RM, dar care e vina turcilor de azi?

Un protest politic trebuie să aibă o motivaţie politică. Pe ce s-a întemeiat ideea de a protesta în faţa Ambasadei Turce, în afară de faptul că, acum 200 de ani, Imperiul Otoman în descreştere a pierdut o bătălie şi a fost nevoit să se aplece în faţa Imperiului Rus în creştere? S-a implicat cumva Turcia de azi în afacerile noastre interne, s-a manifestat împotriva reunirii RM cu România?

Nu ştiu dacă s-au gândit organizatorii la faptul că astfel s-a produs o „diluare” a mesajului, antiimperial, o schimbare de accente în folosul Rusiei.

În general, din punctul nostru de vedere, efectul anului 1812 s-a încheiat la 27 martie 1918, când Basarabia s-a unit cu Patria-Mamă. A trece cu vedere peste această dată, a număra două sute de ani ca şi cum nu ar fi existat Unirea din 1918 este o greşeală şi un act de impietate faţă de memoria deputaţilor Sfatului Ţării.

Situaţia de azi este consecinţa unor alte evenimente, unei alte conjuncturi politice, în care Turcia a contat mai puţin. La 28 iunie 1940, începe a doua ocupare a Basarabiei de Rusia, care s-a făcut cu concursul Germaniei de atunci. De ce nu s-a mărşăluit şi pe lângă Ambasada Germaniei?

Paul Borzac

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)