De ce s-a împuşcat în inimă?


SUICID // Soţul ei susţine că, înainte de a se produce incidentul, a sunat-o şi ea i-ar fi spus că intenţionează să-şi pună capăt zilelor

Care a fost motivul tentativei de sinucidere a unei tinere de 32 găsită împuşcată în inimă într-un apartament luxos din capitală rămâne a fi o întrebare şi pentru oamenii legii care investighează cazul. „Medicii nu ne permit să vorbim cu ea. Starea ei este încă extrem de gravă”, a spus şeful secţiei de urmărire penală, Alexandru Ciobănaş. Soţul femeii are totuşi o explicaţie.

Nu poţi trece fără să nu observi acest bloc cu şapte etaje de pe strada Vlaicu Pârcălab din capitală. Mulţi şi-ar dori să aibă un apartament în această clădire, însă nu toţi pot să-şi permită un asemenea lux. Doar închirierea unui apartament în acest bloc costă aproximativ 500 de euro pe lună. Am încercat să intru şi să vorbesc cu locuitorii, însă, chiar de la intrare, am fost oprită de persoana care stă la pază. „Nu aveţi acces. Doar dacă aţi venit la cineva concret şi el confirmă acest lucru”, a spus bărbatul. Nu din întâmplare descriu această clădire, într-un apartament de la etajul şapte al acestui bloc a fost găsită acea tânără de 32 de ani împuşcată în regiunea inimii. Soţul ei de 35 de ani susţine că, înainte de a se produce incidentul, a sunat-o şi ea i-ar fi spus că intenţionează să-şi pună capăt zilelor.

Arma soţului

Totul s-a întâmplat în jurul orei 13.00. „A ştiut unde sunt cheile de la safeu în care era arma soţului”, susţine Adrian Jovmir, ofiţerul de presă al Comisariatului General de Poliţie. Potrivit acestuia, arma din care s-a efectuat împuşcătura este deţinută legal de bărbatul de 34 de ani. Anume soţul este cel care a solicitat ambulanţa după ce şi-a găsit soţia într-o baltă de sânge în propriul apartament. Femeia este încă în viaţă, însă starea ei rămâne a fi extrem de gravă. A suferit o intervenţie chirurgicală pe cord. Operaţia a durat mai bine de trei ore. La ora 18.00, medicii au încheiat intervenţia chirurgicală. Chiar dacă glonţul de calibrul 9 mm nu a atins organele vitale, şi anume inima, medicii sunt rezervaţi în ceea ce priveşte şansele de supravieţuire. Anchetatorii merg pe ipoteza unui suicid.

„Este viaţa privată a unui om”

Anchetatorii sunt rezervaţi în declaraţii, refuzând să ofere mai multe detalii. „Nu pot spune nimic. Cazul se cercetează”, este tot ce a putut spune Alexandru Tâltu, poliţistul care anchetează cazul. Oamenii legii susţin că lucrurile ar putea fi mai clare dacă medicii ar permite să o interogheze pe femeia de 32 de ani, însă starea ei este extrem de gravă. Doar ea ar putea spune care este motivul tentativei de suicid şi dacă a fost aceasta cu adevărat o încercare nereuşită de sinucidere sau e vorba de crimă săvârşită de o terţă persoană. „Este viaţa privată a unui om. Nu înţeleg de ce acest caz v-a trezit interes. Se întâmplă lucruri mult mai grave”, mi-a reproşat Alexandru Ciobănaş după ce l-am întrebat dacă s-a confirmat că soţul a sunat-o pe nevasta sa cu puţin timp înainte de producerea incidentului. Întrebare la care nu am mai obţinut răspuns. „Cazul se anchetează”, a mai subliniat o dată poliţistul.

De ce?

Am reuşit totuşi să vorbesc cu unul dintre locatarii blocului unde s-a întâmplat tragedia acoperită cu mister, însă la telefon. După opt încercări eşuate, toţi închideau telefonul când auzeau despre ce vreau să-i întreb, a noua persoană, într-un final, a acceptat să vorbească despre acest caz. „Am auzit că vecina noastră s-ar fi împuşcat cu arma soţului. Nu-mi vine să cred. Îmi părea o femeie normală, deşi acum se zvoneşte că ea ar fi bolnavă psihic. Mai multe nu vă pot spune, fiindcă nu ştiu”, a spus o locatară a blocului.

Potrivit unor surse, soţul a spus anchetatorilor că soţia sa ar fi suferit de schizofrenie şi ar fi fost luată în evidenţa Spitalului de psihiatrie. „Nu vă pot spune dacă avem o asemenea pacientă. Informaţia este strict confidenţială”, a menţionat reprezentanta Spitalului Clinic de Psihiatrie din municipiul Chişinău.

***

Psihologul Valentina Seuţă: „Persoanele care suferă de schizofrenie nu sunt predispuse la suicid”

Psihologul Valentina Seuţă susţine că persoanele care sunt predispuse la suicid vorbesc adesea despre faptul că planifică să-şi pună capăt zilelor. În acest context, specialista recomandă celor care sunt în preajma persoanelor deprimate să nu evite să vorbească la acest subiect. Ei trebuie să arate persoanei respective că are şi alte opţiuni decât suicidul.

– Care persoane sunt cele mai predispuse la suicid?

Suicidul este cea de-a doua cauză de mortalitate printre tineri şi tinerii adulţi. În fiecare an, mai mult de 500 de tineri cu vârsta între 15 şi 24 ani mor prin suicid. Doar accidentele rutiere au depăşit suicidul.

– Descrieţi portretul psihologic al unei persoane predispuse la sinucidere?

A trecut printr-o pierdere majoră sau a rupt o relaţie importantă. Şi-a schimbat stilul de viaţă. Este mereu deprimat şi anxios. Rezultatele la şcoală sau la serviciu sunt rele. Persoanele predispuse la suicid nu mai au energie pentru prezent şi nici speranţă pentru viitor. Ele vorbesc adesea despre faptul că planifică să se sinucidă.

– Studiile arată că în R. Moldova, spre deosebire de ţările cu un nivel economic mai dezvoltat, cazuri de suicid se întâlnesc mai mult în rândurile persoanelor cu o situaţie financiară precară. Cum explicaţi acest lucru?

E adevărat. Cu toate acestea, şi la noi se sinucid persoane bogate şi de vârste diferite. Depinde de cât de avansată este starea de stres.

Cum se sinucid femeile?

Femeile folosesc ca formă de suicid aruncarea de la etaj şi administrarea dozelor mari de pastile.

–      Persoanele care suferă de schizofrenie sunt predispuse la suicid?

Persoanele care suferă de schizofrenie nu sunt predispuse la suicid.

Svetlana PANŢA

The following two tabs change content below.