De ce nu trebuie expulzat ambasadorul rus // Scrisorile lui Buraga

Ieri am discutat despre ideea de a-l expulza pe ambasadorul de oţel şi beton armat al Rusiei. Unii spuneau că trebuie expulzat cât mai repede, alţii că nu trebuie să ne grăbim, că poate mai răbdăm puţin, dacă am răbdat până acum, căci graba strică treaba, să fim prudenţi, să nu iasă moş Martin din bârlog etc. Dar cine să-l expulzeze? – întrebă Cozonac. Ambasadorul rus nu trebuie expulzat din mai multe motive. Primul e că nu are cine îl expulza. Să cerem expulzarea unui ambasador multilateral dezvoltat, multisecular este o prostie! – interveni Colesovnazadov. Ce aţi vrut voi? Ca el să verse lacrimi pentru un oier împuşcat din întâmplare de pacificatorii ruşi? Din întâmplare, fiindcă intenţionat soldaţii nu aveau cum să-l nimerească, fiindcă, nu uitaţi, erau şi ei după o noapte de revelion şi erau şi ei oameni. În al doilea rând, Moscova nu are cum să trimită un ambasador mai sensibil, fiindcă nu dispune de funcţionari de acest tip. Un funcţionar rus nu face caz de moartea unei singure persoane, e sub nivelul său de sensibilitate, trebuie să fie cel puţin câteva duzine de trupuri ca el să reacţioneze stabil. La proporţiile Rusiei, cu peste 140 de milioane de capete, ar fi prea mare risipă de sentimente derjavnice ca funcţionarii ruşii să reacţioneze ca nişte mămăligari răspunzători de doar 3 milione de capete.

În afară de aceasta, ambasadorul Kuzmin le da pe gratis lecţii de istorie politicienilor şi chiar istoricilor noştri. Nu e o problemă, asta o poate face orice ambasador, chiar nefiind istoric, dar tot e mai bine unul cu tupeu. Şi nici tupeul nu e o problemă, dar dacă îi va lua în serios pe molotoveni, Kremlinul riscă să-şi piardă selfistimul naturel. Asta ar fi prea de tot. Experienţa cecenă doare tare mult.

Acuma stau şi mă gândesc la proverbul „măsoară de şapte ori şi taie o dată”. Problema noastră, mi se pare, e că la măsurat suntem meşteri. Măsurăm, măsurăm, măsurăm, măsurăm, măsurăm, măsurăm, măsurăm, până obosim şi nu mai avem puteri să tăiem.

Al vostru cazmunaigaz, cazbec, cazangic, Ion Buraga

 

 

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga