De ce nu se autosesizează Procuratura Generală?

Procuratura generală este obligată să se autosesizeze şi să investigheze acuzaţiile politicianului Sergiu Mocanu la adresa omului de afaceri Vladimir Plahotniuc, de această părere este viceministrul Justiţiei, Gheorghe Susarenco. Procurorul general, Valeriu Zubco, consideră că o instituţie a statului nu poate să se autosesizeze în urma unor declaraţii politice. „Am vrut democraţie şi suportăm consecinţele eronate ale acesteia. Ţopa, Mocanu, Plahotniuc – toţi sunt egali în faţa legii. Nu voi permite denigrarea procuraturii generale”, a spus Zubco.

Viceministrul Justiţiei, Gheorghe Susarenco, presupune că poziţia procurorului general este generată de faptul că acesta nu se poate detaşa de forţele politice care l-au numit în această funcţie şi recomandă convocarea Consiliului Suprem de Securitate. Amintim că, pentru ultima dată, consiliul practic în întregime s-a pronunţat pe seama demontării barierei de la intrarea în cartierul familiei Voronin de pe strada Ciocârliei

Janet Hanganu, avocat

În conformitate cu legea, organele de stat trebuie să reacţioneze în cazul în care consideră că faptele relatate conţin elemente de infracţiune. Sunt sau nu acestea în cazul respectiv, îmi este greu să mă pronunţ, discreţia le aparţine acestor autorităţi. Nu sunt sigură că în cazul respectiv e nevoie de convocarea Consiliului Suprem de Securitate, la fel ca în cazul barierei de pe strada Ciocârliei. Ţin să menţionez că modalitatea în care Procuratura Generală decide să acţioneze sau nu este la discreţia acestora şi nu este în competenţa mea şi altor persoane private să le spună autorităţilor ce trebuie să facă.

Gheorghe Amihalachioaie, preşedintele Baroului Avocaţilor din Republica Moldova

Când sunt enumerate unele fapte concrete care, până la urmă, vorbesc despre săvârşirea unei crime, bineînţeles că procuratura generală este obligată să se autosesizeze. Dar cred că nu e nevoie să fie convocat şi Consiliul Suprem de Securitate. La fiecare caz, concret se pot forma comisii şi comisii. Sunt organe abilitate cu funcţii de răspundere şi intră în obligaţiunile lor de serviciu să investigheze asemenea cazuri. Decizia consiliului nu este probă, respectiv este inutil să fie convocat.

Alexandru Stoianoglo, vicepreşedinte al Parlamentului, fracţiunea PD

Am auzit despre declaraţiile lui Mocanu şi a persoanelor aduse de el la o conferinţă, dar nu am meditat asupra acestei probleme mai aprofundat, deoarece sunt la sudul ţării şi mă ocup de referendum. Ştiu că au fost acuzaţii la adresa lui Plahotniuc şi a Partidului Democrat. Nu cunosc detalii în privinţa declaraţiilor lui. Dacă ceea ce a spus el poate fi subiectul unei infracţiuni, atunci procuratura ar trebui să se autosesizeze, dar dacă el, pur şi simplu, spune că cineva pe cineva a susţinut, consider că aici nu e nimic ilegal. Deşi, pentru mine, a fost o surpriză să aud că Plahotniuc susţine PDM, deoarece în cadrul partidului nu s-a vorbit despre asta, cel puţin, eu nu cunosc aşa ceva.

Iurie Richicinschi, şef al Serviciului Consiliului Suprem de Securitate al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova şi secretar al Consiliului Suprem de Securitate

Încă nu am hotărât se va convoca sau nu consiliul. Dacă o să fie afectate grav interesele securităţii naţionale, atunci o să fie ridicată şi această problemă. Suntem un organ consultativ pe lângă preşedintele R. Moldova care, în mod special, face propuneri şi recomandări ce ţin de aspectele securităţii naţionale. Trebuie să studiem, să intrăm în detalii, nu putem reacţiona la fiecare declaraţie.

Rechicinschi a infirmat faptul că în cazul demontării barierei de pe strada Ciocârliei ar fi fost convocat Consiliul Suprem de Securitate al Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova.

Sondaj realizat de Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.