De ce mor militarii în Armata Naţională

 

2011, Cocieri. „Cine va apăra patria?”, l-au întrebat pe ministrul Apărării părinţii tinerilor care fac serviciul militar şi nu sunt mulţumiţi de condiţiile din cazarmă şi atitudinea unor comandanţi.

Vitalie Marinuţă: „Cu toate că se depun eforturi enorme pentru excluderea totală a acestor cazuri, ele mai au loc din când în când”

Ministerul Apărării nu numără morţii. Potrivit serviciului de presă al instituţiei nu există o cifră exactă a cazurilor de deces ale soldaţilor care şi-au găsit moartea în timpul serviciului militar. În ultimii patru ani, au fost mediatizate nouă cazuri de deces ale militarilor în termen, nouă familii îndurerate au rămas fără fiii lor dragi.

„Mamă, iartă-mă. Viaţa mea s-a terminat”, este inscripţia lăsată pe un perete de către soldatul Ion Rusnac. Tânărul avea câteva luni de când a fost înrolat în Batalionul Forţelor de Menţinere a Păcii din Cocieri, Dubăsari, iar pe 28 noiembrie 2009, din motive neexplicabile, a decis să-şi pună capăt zilelor, apăsând pe trăgaciul armei pe care o avea în dotare.

„N-au fost identificate nici persoanele care l-ar fi determinat să se sinucidă”, a menţionat Eugen Manolache, viceprocurorul militar. Oamenii legii au investigat şi caporalul de 21 de ani găsit strangulat în noaptea de 12 iulie 2009 pe teritoriul Batalionului nr. 3 al unităţii militare 1001. Procurorii n-au reuşit să stabilească ce l-a determinat pe militar să-şi pună capăt zilelor.

Acoperite de mister sunt şi circumstanţele care l-au făcut pe soldatul Dumitru Budac să-şi pună laţul de gât. Tânărul era în concediu şi urma să se întoarcă în unitatea militară. În noiembrie 2012, militarul a fost găsit strangulat în apropierea oraşului Comrat.

Pesemne că n-a vrut să se întoarcă în unitatea militară şi un soldat care îndeplinea serviciul în cadrul Regimentului Rachete Antiaeriene. Tânărul era în concediu medical, la baştină, când, pe 14 iunie curent, fost găsit strangulat lângă satul Cioara, raionul Hânceşti.

Potrivit Ilonei Dzic, specialist principal al Serviciului Psihologic din cadrul Ministerului Apărării, înainte de a fi înrolaţi în Armata Naţională, tinerii trec o testare psiho-pedagogică. „Cei care locuiesc în sate nu au acces la asistenţa psihologică, dar când vin în armată au posibilitatea de a fi consultaţi de un psiholog profesionist. Cauzele suicidelor sau ale tentativelor de suicid sunt aceleaşi ca şi în afara armatei, în primul rând problemele de familie”, a menţionat căpitanul Ilona Dzic.

Relaţii neregulamentare

Deşi comandanţii unităţilor militare neagă existenţa relaţiilor neregulamentare, despre relele tratamente vorbesc supravieţuitorii. Astfel, pe 20 septembrie 2012, un tânăr înrolat în Batalionul numărul 22 de menţinere a păcii din Chişinău a ajuns în stare gravă la spital. În urma loviturilor aplicate de un camarad, acestuia i-a fost extirpată splina. Soldatul a povestit oamenilor legii că agresorul l-a obligat să ţină piept aşa-numitei „fanere” (termen argotic, lovitură aplicată cu pumnul în regiunea pieptului – n.r.).

„Ţii o faneră?”, l-a întrebat un angajat al Unităţii Militare 1002 a Trupelor de Carabinieri pe soldatul Victor Crăciun. Lovitura s-a dovedit a fi fatală. Deşi au fost întreprinse mai multe acţiuni pentru muşamalizarea cazului, prima versiune a decesului fiind că victima s-a înecat cu o bucăţică de pâine, luni, 17 iunie curent, judecătorii de la Curtea de Apel Chişinău l-au condamnat pe militarul violent la patru ani de închisoare cu executare. Sentinţa a fost pronunţată în lipsa inculpatului. Acesta a declarat anterior procurorilor că n-a vrut să-l omoare pe soldatul Crăciun. Mama răposatului a aşteptat mai bine de doi ani verdictul de condamnare a bărbatului care i-a lipsit de fecior. Amintim că, pe 18 aprilie 2011, Victor Crăciun a fost găsit fără suflare în secţia de tăiere a pâinii a UM 1002.

Militarii condamnaţi la puşcărie

Pe banca de acuzaţi a ajuns şi militarul Ion J., care, pe 20 martie 2011, l-a împuşcat mortal pe soldatul Gorodişteanu. „Nu am făcut-o intenţionat”, a încercat să se justifice atunci Ion J., camaradul tânărului împuşcat. Ion J. susţine că a uitat încărcătorul cuplat şi a apăsat „din glumă” pe trăgaci, pentru că Gorodişteanu i-ar fi băgat un pix în ţeava automatului. Mama băiatului nu crede că fiul ei a fost omorât din întâmplare. „Nu putea, aşa din întâmplare, să fie împuşcat în gură”, consideră mama tânărului omorât.

Accidentul a avut loc în Batalionul 3 Infanterie al contingentului Armatei Naţionale din cadrul Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii, dislocat în Coşniţa, Dubăsari.

Militarul care, pe 21 septembrie 2011, l-a împuşcat mortal pe Vadim Harin a fost condamnat la trei ani de închisoare, motivul fiind că victima s-ar fi încăpăţânat şi n-ar fi părăsit postul la indicaţia camaradului.

Copilul mort… o pensie pentru părinţi

Ultimul caz de deces în armată este al soldatului în termen Oleg Filipciuc. Tânărul de 18 ani a fost găsit strangulat în vecinătatea Bazei de instruire militară Bulboaca. „Este foarte regretabil cazul. Conducerea Ministerului Apărării aplică toate pârghiile legale pentru ca asemenea cazuri să nu aibă loc în structura militară. Motivele sinuciderilor în structurile militare nu diferă de cele din întreaga societate. Armata este oglinda societăţii.

Familiile soldaţilor ce au decedat în aceste circumstanţe sunt ajutate de către militari. Cheltuielile pentru funeralii sunt acoperite de armată. În unele circumstanţe se stabileşte şi o pensie pentru părinţi”, a declarat pentru JURNAL ministrul Apărării Vitalie Marinuţa. Procuratura militară Chişinău a dispus începerea urmăririi penale în cazul determinării la sinucidere a soldatului Filipciuc.

Svetlana Panţa

 

The following two tabs change content below.