De ce îşi neglijează sănătatea femeile din R. Moldova

Diana Văluță, oncolog-ginecolog din cadrul Institutului Oncologic, le vorbeşte angajatelor unei fabrici din Chişinău despre importanţa screening-ului pentru cancerul de col uterin

Diana Văluță, oncolog-ginecolog din cadrul Institutului Oncologic, le vorbeşte angajatelor unei fabrici din Chişinău despre importanţa screening-ului pentru cancerul de col uterin

Conform datelor Institutului Oncologic, în R. Moldova, circa 180 de femei mor anual de cancer de col uterin

Rata deceselor cauzate de cancerul de col uterin ar putea fi redus dacă persoanele aflate în grupul de risc ar întreprinde măsurile de profilaxie, atenţionează medicii oncologi. Deşi screening-urile sunt gratuite, numărul femeilor ce fac aceste analize rămâne mic. Despre importanţa screening-ului le-a vorbit angajatelor unei fabrici din Chişinău Diana Văluță, oncolog-ginecolog din cadrul Institutului Oncologic. Medicul însă nu prea a avut pe cine să îndrume. Din câteva sute de angajate ale întreprinderii, doar vreo cinci au fost prezente la eveniment.

Peste 4000 de femei din R. Moldova se află în prezent în evidenţa oncologilor. Potrivit specialiştilor, o bună parte dintre acestea nici măcar nu bănuiau că au căzut în plasa acestei maladii necruţătoare, iar în cazul pacientelor care s-au adresat prea târziu la medic, şansele de supravieţuire sunt minime. Deşi se organizează campanii de informare privind pericolul cancerului de col uterin, se pare că acestea nu-şi au efectul scontat.

Majoritatea angajatelor unei fabrici din Chişinău au ales să meargă să se ocupe de treburile casnice, în loc să fie prezente la o lecţie despre importanţa screening-ului cancerului de col uterin. Timp de mai bine de două săptămâni, un grup de tineri voluntari au pregătit o scenetă în care au prezentat pașii pe care trebuie să-i parcurgă o femeie pentru a preveni cancerul de col uterin, dar și ce se întâmplă când femeia ignoră aceste controale de rutină care îi pot salva viața.

Deși totul s-a desfășurat într-o sală spaţioasă a fabricii, cu sute de locuri pentru spectatori, la eveniment au participat doar 12 angajate, care nici măcar nu şi-au lăsat hainele groase, fapt care denota că nu aveau de gând să stea mult. Lucru care s-a şi întâmplat. Una câte una, au ieşit pe uşă, grăbite să meargă acasă, unde îi aşteptau copiii.

Ignoranţa acestora nu i-a decepţionat pe actorii voluntari. „Dacă mesajul nostru a fost recepţionat măcar de o femeie angajată şi aceasta va merge la un control medical, e un succes enorm pentru noi”, au menţionat tinerii. Diana Văluță, oncolog-ginecolog din cadrul Institutului Oncologic, le-a sugerat femeilor ce trebuie să facă pentru a nu ajunge în cabinetul ei. „Cancerul la etape incipiente este asimptomatic şi doar un control medical timpuriu vă poate salva viaţa. Copiii voştri au nevoie de mame sănătoase”, a menţionat Văluţă.

Adresarea tardivă la medic poate fi fatală

Screening-ul pentru cancerul de col uterin poate fi realizat în instituţiile medicale din Chişinău, Anenii Noi, Floreşti, Străşeni, Cahul, Căuşeni şi Soroca. Programul naţional de combatere a cancerului de col uterin prevede ca toate femeile cu vârste între 25 şi 69 de ani trebuie să facă testul Babeş Papanicolau. Galina Marjin, asistent superior la un laborator medical din Chişinău, consideră că tinerele de la vârsta de 20 de ani, care au început deja viaţa sexuală, ar trebui să facă acest test.

„Este îngrozitor ce se întâmplă. Vin să facă analize tinere de 20–22 de ani ca ulterior să afle că au cancer. Fetele trebuie să aibă o cultură de sănătate. Din păcate, multe nu ştiu cum să acţioneze, motivând că mamele lor sunt plecate peste hotare”, a subliniat specialista.

Datele statistice ale Asociaţiei Europene privind cancerul de col uterin arată că aproape 60000 de femei dezvoltă anual cancer de col uterin şi 30 000 mor din cauza acestuia. Iar conform datelor Institutului Oncologic în R. Moldova sunt înregistrate anual peste 350 cazuri noi de cancer de col uterin. Adresarea tardivă la medic este fatală pentru cel puţin 180 de femei din R. Moldova.

Ina Ceban, stagiară

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)