De ce în R. Moldova medicamentele sunt de trei ori mai scumpe decât în România

PROMISIUNI ELECTORALE // Deşi Guvernul Filat s-a angajat să găsească o soluţie pentru micşorarea preţurilor la medicamente, carul a rămas pe loc

Cu toate că, acum trei luni, angajaţii Ministerului Sănătăţii au dezvăluit scheme ilegale de introducere în ţară a unor medicamente, în urma aplicării cărora preţurile au fost majorate de două – trei ori, iar ofiţerii CCCEC au demarat controale la opt dintre cei mai mari distribuitori de medicamente, situaţia nu s-a schimbat în mai bine, preţurile la medicamente au rămas aceleaşi sau chiar s-au majorat. Cu toate acestea, responsabilii de la CCCEC ne-au informat că la depozitele distribuitorilor de medicamente nu au fost depistate încălcări şi că aceştia acţionează în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova în ceea ce priveşte aplicarea adaosului comercial. Cât priveşte schemele de comercializare a medicamentelor prin firme off shore înainte de a fi introduse în ţară, „CCCEC nu are pârghii de monitorizare a activităţii acestor firme”. Potrivit şefei serviciului de presă al instituţiei în cauză, Angela Starinschi, înlăturarea schemelor de comercializare a medicamentelor prin firme intermediare va fi posibilă începând cu 2011, odată cu crearea Registrului în care vor fi indicate preţurile de la producător.

Au sesizat Guvernul

Angajaţii Ministerului Sănătăţii au sesizat anterior conducerea Guvernului că o parte din importatori dublează preţurile la medicamente înainte de a le introduce în ţară, prin firme intermediare. Legislaţia Republicii Moldova prevede un adaos la medicamente pe teritoriul Republicii Moldova de 40 %,(distribuitorul aplica un adaos de 15%, iar farmaciile – până la 25 %).
Potrivit responsabililor de la Ministerul Sănătăţii, Î.M. “Dita Estfarm” SRL, ÎM “Casa Farm” SA, “Tetis Internaţional CO” SRL, “Becor” SRL, ÎM “RihPanGal Farma” SRL, ÎM “Vinamex” SRL, “Farmina” SRL au introdus în Republica Moldova medicamente din România prin intermediul unor companii dislocate pe continentul american. De exemplu, medicamentul “Aflutrop”, administrat pe larg în tratamentul persoanelor în etate, în România costa 19,86 RON (circa 70 lei moldoveneşti). Valoarea acestuia declarată în vama moldovenească, după ce trecea printr-o serie de firme intermediare, era deja de circa 290 lei MD. Ulterior, conform legislaţiei, la această sumă se aplica adaosul comercial de până la 40% şi medicamentul ajungea să se vândă în farmacii la preţul de 430 lei MD. Prin această schemă, pe parcursul anului 2009, din România s-au importat în ţară preparate medicamentoase de peste 9 milioane de lei.

Medicamente mai scumpe de trei ori ca în România

După trei luni de la deconspirarea acestor scheme, preţurile la medicamente au rămas neschimbate. De exemplu, în farmaciile de la Iaşi „Aflutrop” costă 31 RONI (circa 110 lei). Pe când în farmaciile din Republica Moldova acesta poate fi achiziţionat la preţul de 470 – 490 lei. „Au fost timpuri când aceste medicamente costau circa 150 lei”, ne spune o angajată a farmaciei „Mama” de pe str. Puşkin din Chişinău. În viziunea ei, preţurile la medicamente nu s-au redus în acest an, ba chiar unele dintre ele s-au scumpit. Aceeaşi părere este împărtăşită şi de farmaciştii din teritoriu. Ala Guzun, angajata unei farmacii din or. Criuleni, ne spune că preţul la Normatens s-a majorat de la 20 la 40 de lei, la Besocadil preţul a crescut de trei ori.

Anterior, Octavian Grama, viceministrul Sănătăţii, se arăta mai optimist declarând că odată cu eliminarea schemelor ilegale preţurile la unele medicamente ar putea să se reducă cu 50 – 200%.

În urma acţiunilor Guvernului care a adoptat decizia de eliminare a fâşiei latente, s-a reuşit doar o reducere nesemnificativă a preţurilor la medicamente cu 4 – 11 la sută, (circa 40 – 80 de bani).

CCCEC n-a depistat încălcări

Solicitată de JURNAL, Angela Starinschi, şefa serviciului de presă al CCCEC, a declarat că, în urma unor controale la cei 8 distribuitori de medicamente din Republica Moldova, ofiţerii Centrului Anticorupţie n-au descoperit abateri de la legislaţie. „Se respectă adaosul de 40 % aplicat pe teritoriul Republicii Moldova. Cât despre schemele de comercializare a medicamentelor prin intermediul unor firme off shore, CCCEC nu are pârghiile necesare de monitorizare a activităţii acestora”, a spus ea precizând totuşi că înlăturarea schemelor de comercializare a medicamentelor prin firme intermediare va fi posibilă începând cu 2011, odată cu crearea Registrului în care vor fi indicate preţurile de la producător.

Acest Registru va fi creat de Serviciul de monitorizare a formării preţurilor la medicamente din cadrul Ministerului Sănătăţii, care şi-a început activitatea la 1 septembrie curent.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu