De ce i-a sărit ţandăra lui Ghimpu // Scrisorile lui Buraga

Ieri începusem să discutăm din nou despre accidentele pe liniile de cale ferată. Un şofer nerăbdător reuşise din nou să tamponeze o locomotivă în mişcare, depăşind şapte maşini din faţa sa, care aşteptau să treacă trenul, şi doborând bariera de protecţie, pe care o instalase ministrul transportului la indicaţia premierului.

Bravos şofer! De ce, totuşi, şoferii noştri de microbuze vor cu tot dinadinsul să se tamponeze cu un tren? – se miră Cozonac. E o enigmă, ca şi motivul care le determină pe balene să se arunce pe ţărm. Vestea bună e că a murit doar un singur om. Pe şosele mor în fiecare zi de zeci de ori mai mulţi. Dar nimeni nu se revoltă! De ce dar se face atâta tam-tam cu accidentele de pe calea ferată?– interveni Scurtoi. Trebuie să oprim acest automăcel! – se revoltă sanitara Vera. Există doar o singură soluţie: să le interzicem moldovenilor să circule cu maşinile. Şi cu motocicletele, propuse Sobcor. În momentul acesta, la televizor apăru Mihai Ghimpu, care începu să-şi presare cenuşă pe cap. „Comportamentul deputatului socialist Ion Ceban din şedinţa de astăzi a Parlamentului a fost unul provocator şi ostentativ. A ales să-şi expună punctul de vedere şi să demonstreze servilism politic exact în momentul în care se discuta ordinea de zi şi eram eu la microfon. Eu sunt jurist, da’ cine este el? Unde a fost el când eu am luptat şi am condus mişcarea de renaştere şi de  eliberare naţională? Ceea ce a urmat a fost un gest regretabil, eu utilizând, fără voie, o expresie care nu-şi are locul în limbajul de zi cu zi. Îmi cer scuze în faţa cetăţenilor Republicii Moldova pentru respectivul incident verbal”, spuse Ghimpu. De la Ceban nu şi-a cerut scuze!, menţionă Colesovnazadov. Dl Ghimpu este jurist, iar cine-i Ceban? El merita să fie trimis unde l-a trimis Ghimpu. Cine-i el ca să vorbească atunci când vorbeşte Ghimpu? – se indignă Caltânăr. Dacă Ghimpu îl imită pe Voronin, o să ajungă să-l imite şi pe Muntean, spuse Sobcor. Atunci o să fie şi mai vesel, se bucură toată lumea din salon.

 

Acuma stau şi mă gândesc de ce cuvintele rele ies fără voie, iar cele frumoase nu-ţi vin pe limbă, trebuie să le cauţi mult până le găseşti. Nu cumva nu-i normal să vorbim frumos?

 

Al vostru salamales, anacolut, pleonast, Ion Buraga

 

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga