De ce Filat s-a întors nervos de la Soci

Filat arăta nervos, încordat, la conferinţa de presă convocată cu ocazia încheierii vizitei sale oficiale în Rusia. El nu reuşea să-şi ascundă nemulţumirea, iritarea, dacă i se adresau întrebări care îi displăceau. Impresia e că din cauza aceasta a pus punct conferinţei mai repede decât planificase.

Generozitatea Moscovei supraapreciată

Trebuie să recunosc: am supraapreciat generozitatea Moscovei, spunând că l-ar putea răsplăti pe Filat pentru cadoul său scump – promisiunea deschiderii unui consulat rus la Tiraspol – cu o reducere simbolică a preţului la gaze, ca el să nu se întoarcă acasă cu mâinile goale. M-am înşelat, cadoul fusese socotit doar „plată de intrare” la Putin. S-a înşelat şi premierul. Se vede că „farmecele” sale îşi au efectul doar în Vest, şi nu acţionează mai deloc în Est.

Cruce pe „parteneriatul strategic”

Filat nu reuşise să se îndepărteze de reşedinţa preşedintelui rus de la Soci, când ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a făcut o declaraţie ce punea cruce pe efortul premierului de a obţine pentru RM locul de „partener strategic” în sufletul Rusiei. „Federația Rusă propune ca RM, în primul rând, să denunțe protocolul de colaborare energetică cu Uniunea Europeană. Aceasta este condiția, după care putem examina chestiunea referitor la reducerea prețului la gaz livrat Republicii Moldova”, a declarat Novak, citat de jurnal.md cu referire la gazeta.ru.

Ministrul rus vorbea despre angajamentul asumat de Chişinău, după aderarea la Comunitatea Energetică Europeană (în martie 2010), de a implementa, până la 1 ianuarie 2015, aşa-zisul al treilea pachet energetic, care prevede asigurarea „independenţei operatorilor sistemelor de transport (de gaze şi electricitate) faţă de controlul unor producători de energie”.

Companiile „integrate pe verticală”, ca Gazpromul, care deţin monopol asupra reţelelor de transport, sunt obligate să se supună procesului de separare a acestor proprietăţi, care poate fi efectuat pe mai multe căi, prima fiind vânzarea reţelelor respective. În RM, Gazpromul deţine 50 la sută din acţiunile MoldovaGaz, şi se simte ameninţat de reglementarea europeană, ce are ca obiectiv liberalizarea pieţei de energie. (De altfel, profitând de cel de-al Treilea Pachet Energetic, Lituania şi Estonia au şi adoptat legile care obligă companiile monopoliste Lietuvos dujos şi Eesti Gaas să-şi vândă conductele de gaze ce le aparţin, în pofida împotrivirii Gazpromului, care deţine circa o treime din acţiunile companiilor respective. Este un prim pas spre asigurarea concurenţei şi securităţii energetice, consideră lituanienii şi estonienii. Se pregăteşte să facă acest pas şi Letonia.)

O discuţie sinceră?

Solicitat de jurnalişti să comenteze declaraţia ministrului rus, Vlad Filat a răspuns că nu a discutat cu ministrul Energiei, ci cu premierul Medvedev și președintele Putin. „Pot să vă spun că nu a existat niciun moment în care să fie puse condiții. Problema pe care trebuie s-o rezolvăm este complexă și e normal să fie păreri diferite, dar a fost o discuție sinceră, deschisă și într-o atmosferă chiar foarte și foarte prietenească”, a declarat Filat la conferinţa de presă.
Ne putem imagina că oferta „la pachet” în domeniul energetic, prezentată de premierul rus, a fost elaborată fără participarea ministrului Energiei? Sau se aştepta dl Filat ca Medvedev şi Putin să-l dojenească, să-i ţină lecţii de geopolitică?

Dl Novak a descifrat ironia pe care, probabil, nu a sesizat-o Filat în comportamentul lui Medvedev şi Putin. Vinul italian cu care şi-a servit Medvedev „oaspeţii dragi” a fost un gest deloc întâmplător, pe care, se vede, nu l-a înţeles premierul nostru.

Premierul s-a supraapreciat

Nu-i putem reproşa că a plecat nepregătit, că a improvizat. Dimpotrivă, din punctul nostru de vedere, el a investit prea mult în această vizită, până la exagerare (numai declaraţia împotriva marşului de duminică şi avizarea pozitivă a iniţiativei lui Dodon de a interzice manifestaţiile unioniste cât face!), şi-a creat aşteptări prea mari ca, până la urmă, să se aleagă cu „o discuţie sinceră”. Se vede că dl Filat se supraapreciază „pe alocuri”, dacă a crezut că îmbunătăţeşte relaţiile cu Rusia printr-o vizită oficială. Oricare ar fi capacitatea sa de convingere, pentru Rusia contează interesul. Interesul imperial.

Fără menajamente

Moscova ne spune fără menajamente, cu gura lui Novak, că pentru reducerea tarifului la gaze moldovenii trebuie să se despartă de visul european, să rupă relaţiile cu UE. Sau să obţină o derogare de la reglementările europene în sectorul energetic. Ceea ce nu e cu neputinţă, dar ar cere mult efort şi le-ar da de gândit europenilor asupra sincerităţii intenţiilor noastre. Filat vede aici o contradicţie cu poziţia lui Medvedev care spune că nu face presiuni asupra Chişinăului ca să adere la Uniunea Eurasiatică, deşi Moscova este interesată de extinderea acestui proiect. Dar nu e nicio contradicţie. Dl Medvedev este o persoană subtilă, rafinată şi nu poate spune lucruri neplăcute „prietenului său moldav”.

Poate pe Filat l-o fi enervat ironia şi batjocura lui Putin, când acesta i-a amintit de cei 200 de ani care s-au împlinit de la sfâşierea Moldovei şi anexarea de către Rusia a teritoriului dintre Nistru şi Prut, în 1812, act care, din punctul de vedere al preşedintelui rus, „a pus bazele statalităţii moldoveneşti”. (De ce, în acest caz, Putin nu aduce elogii tătarilor şi mongolilor pentru că „au pus bazele” statalităţii ruse?)

O probă de foc

Cu toate acestea, nu sunt de acord că vizita premierului a fost un eşec. Relaţiile cu Rusia sunt ca o probă de foc, pe care trebuie să o treacă orice politician şi lider adevărat în RM. Cred că Filat a trecut-o. Nervozitatea pe care nu a putut-o ascunde este un semnal că i-a fost foarte greu.

Nicolae Negru

The following two tabs change content below.