De ce e invincibilă Barça? O analiză inedită a campioanei Europei

Barcelona a umilit Realul lui Mourinho (2-0 şi 1-1) şi a învins-o fără drept de apel pe Manchester United în finala de sâmbătă (3-1). Practic, singurele două echipe care ar fi avut toate argumentele din lume să poată îngenunchea trupa lui Pep Guardiola au eşuat. ProSport a încercat să identifice motivele pentru care Barcelona a devenit o echipă imposibil de învins!

Argumentele lor esenţiale reies din filosofia clubului: grupul – mai presus de individ, sistemul de joc 4-3-3, antrenorul şi jucătorii predominanţi din propria pepinieră! În plus, îl au pe Messi. „Cel mai bun jucător din istoria fotbalului. Nimeni nu şi-a mai pus mai mult amprenta asupra unei echipe”, a punctat antrenorul român Boloni.

Reacţia incredibilă a lui Messi de după golul de 2-1 de sâmbătă seara. După ce l-a învins pe Van der Sar, a şutat furios în microfoane, eliberându-se parcă de o presiune incredibilă. Când Messi, cu tot atâtea trofee în palmares, reacţionează aşa, e clar că adversarii nu mai au nicio şansă. Şi explică de ce n-au prea avut nici până acum.

Centrul de copii şi juniori ai catalanilor e unul dintre motivele invincibilităţii actuale ale Barcelonei. Atunci când în lotul de 18 jucători trimişi pe foaie de Guardiola pentru finala cu Manchester 11 sunt produsele propriei academii, nu mai sunt multe lucruri de spus. În sfârşit, dă roade proiectul început în 1986 de Cruyff la Barcelona. Şi ce roade!

Eleganţa lui Pep! Şi nu ne referim la ţinuta în trend, deşi poate ar merita. Guardiola a înţeles atât de bine spiritul Barcelonei, încât a ştiut să le transmită jucătorilor săi de ce e important să profite de acest moment istoric al fotbalului cu ei înşişi eroi. De ce i-a certat când a trebuit şi de ce le-a fost aproape când le-a fost greu. Până la urmă, de ce nimeni nu mişcă în faţa lui.

Libertatea calculată a mijlocaşilor din lot. Chestie de ordin tactic, surprinsă în declaraţia lui Loţi Boloni: „Chiar dacă au fotbalişti foarte tehnici de la mijloc în sus, jocul lor e unul extrem de simplu. Niciunul nu exagerează cu mingicăriile. Ego-ul personal trece în plan secund, în favoarea jocului colectiv”. Şi are dreptate!

Ordinea şi disciplina din interiorul echipei. Altă noţiune de ordin tehnico-tactic şi nu numai. La Barcelona, lumea nu se satură de trofee, dar nici nu e lăsată să se bucure prea mult. A spus-o chiar Messi, la sfârşitul finalei de la Londra: „Ne bucurăm enorm pentru acest trofeu, vom sărbători câteva zile, după care ne apucăm să pregătim noul sezon”. Şi tocmai ce câştigase a treia Ligă a Campionilor!

Nivelul extrem de ridicat al pregătirii fizice. „Ca să fii bine pregătit fizic, trebuie să ai un psihic excelent”, spune Boloni. Dovadă vine din faptul că una dintre piesele grele ale Barcelonei, Xavi, a fost şi jucătorul care a alergat cel mai mult pe „Wembley”: 11,95 km! Acelaşi Xavi a avut şi cele mai multe pase bune ca procentaj, dar asta nu mai e de mult o ştire!

Abidal. Eric Abidal, omul care sâmbătă seara, pe „Wembley”, a primit banderola de la Puyol şi care a ridicat deasupra capului trofeul Ligii Campionilor! Gestul explică multe din ceea ce înseamnă în acest moment Barcelona, ca spirit, latură umană, suflet. Iar astfel de gesturi, de obicei, fac oamenii mai puternici. Invincibili!

Investiţia MILENIULUI pentru o echipă mai bună ca Barcelona! Pe cine cheltuieşte Ferguson 200 de mil:
Ferguson nu a glumit când i-a transmis Barcelonei că în sezonul viitor va avea o echipă capabilă să se ridice la nivelul ei. Presa engleză anunţă cea mai mare investiţie din istoria lui United în aceasta vară. Ferguson va avea la dispoziţie nu mai puţin de 200 de milioane de euro, pe care vrea să îi cheltuiască pentru a-i aduce pe Old Trafford pe Wesley Sneijder, Alexis Sanchez, Ashley Young, Jack Rodwell, Charlie Adam şi Alex Oxlade – Chamberlain. United şi-a asigurat deja postul de portar prin aducerea lui David de Gea de la Atletico Madrid.

Man. United a avut un an extraordinar din punct de vedere economic, contractele comerciale pe care le-a semnat asigurându-i venituri-record în istoria clubului.