De ce CNO a ascuns faptul că Marghiev şi Artîc s-au dopat?


Cu o zi înainte de a începe competiţia de atletism de la Jocurile Olimpice de la Londra, presa de la Chişinău a aflat că de fapt delegaţia noastră, care iniţial era formată din 22 de sportivi, este mai restrânsă. Atletele Natalia Artîc, participantă la proba de aruncare a discului, şi Marina Marghieva, participantă la proba de aruncare a ciocanului, au fost depistate pozitiv şi nici nu au mai făcut deplasarea la Londra.

 

Comitetul Naţional Olimpic a ascuns faptul că cele două sportive nu au primit acceptul Comitetului Olimpic Internaţional şi că nici măcar nu au făcut deplasarea la Londra. Preşedintele CNO, Nicolae Juravschi, despre care se spune că a avut grijă să-şi urce în avionul de Londra întreaga familie, ridică din umeri şi spune că nu a ştiut că cele două au fost depistate pozitiv, pentru că despre asta a fost informată Federaţia de Atletism. Tot el s-a contrazis şi a spus pentru o televiziune că cei de la Federaţie l-au informat despre cazul dat, dar l-au asigurat că vor solicita şi proba B.

 

Păi, în cazul acesta, era de datoria deputatului Juravschi să nu mai spună pe la toate televiziunile că avem 22 de participanţi la JO. Nu este primul caz când Juravschi ascunde unele lucruri. Nici până acum opinia publică nu ştie de fapt numărul persoanelor care fac parte din delegaţia oficială a ţării noastre la Londra. Gurile rele vorbesc că delegaţia oficială depăşeşte numărul sportivilor prezenţi la Londra. Nu contează că au plecat pe bani publici să „mai vadă şi ei lumea”.

 

În loc ca înaintea JO responsabilii de la CNO să aibă grijă de olimpicii noştri prin intermediul federaţiilor de profil, aceştia au grijă să bage în delegaţie oameni foarte apropiaţi lor, şi asta pe banii noştri. Poate fetele acestea nici nu au realizat că au luat ceva interzis, iar acum riscă să fie descalificate cel puţin doi ani. Să fi fost un coordonator bun pus de CNO să monitorizeze fiecare olimpic, să-l ajute când are nevoie, să vadă dacă se alimentează corect, poate Marina Marghieva şi Natalia Artîc ar fi fost în aceste zile la Londra.

 

Ceea ce a făcut acum Juravschi nu este altceva decât un gest de laşitate. A dat vină pe Federaţie şi bietele fete care, probabil, de ruşine, nici nu mai ies din case. Câinii latră, iar caravana trece, şi la viitoarele ediţii ale JO în fruntea CNO va fi acelaşi om, înconjurat de familia sa. Iar în lista oficială vor fi oameni apropiaţi acestei familii, care vor fi îmbrăcaţi pe banii statului cu echipament de 1500 de euro, „ca să fim şi noi în rând cu lumea bună”.

Vitalie HADEI