De ce a venit Rogozin la Chişinău şi Tiraspol

Vizită Rogozin la Chisinau, 5 iulie 2016

5 iulie 2016. Rogozin la Chişinău: Foto: Nadea Roşcovanu // Jurnal de Chişinău

Vicepremierul şi reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse în Transnistria, Dmitri Rogozin, se află într-o vizită la Chişinău şi Tiraspol. Luni, 4 iulie, acesta a scris pe o reţea de socializare că R. Moldova este interesată de piaţa rusă pentru vinurile sale, iar Rusia urmăreşte să fie suprimată „blocada economică împotriva Transnistriei”. Astăzi, sosit la Chişinău, oficialul rus a fost întâmpinat cu proteste.

Rogozin s-a întâlnit astăzi, 5 iulie, cu ministrul Economiei al R. Moldova, Octavian Calmâc. Cele două părţi au discutat despre aspecte ale colaborării comercial-economice dintre R. Moldova şi Rusia, posibilitatea dezvoltării acestora, precum şi problemele existente între Chişinău şi Moscova.

Mâine, 6 iulie, Rogozin va întreprinde o vizită la Tiraspol unde va avea discuţii cu liderul separatist Evgheni Şevciuk şi cu preşedintele sovietului suprem Vadim Krasnoselski. Rogozin va susţine un discurs în faţa deputaţilor de la Tiraspol. El planifică să se întâlnească în „Casa Ofiţerilor” cu militarii Grupului Operativ din Transnistria (Armata 14). Miercuri, el va reveni la Chișinău, unde, la ora 15:00, se va întâlni cu premierul Pavel Filip. Dmitri Rogozin va părăsi R. Moldova la ora 19:35.

Ajuns în R. Moldova, vicepremierul rus a primit un sms în care se menționează: „Bine ați venit în România”. Astăzi, la Aeroportul Chişinău, zeci de persoane s-au adunat pentru a protesta față de vizita acestuia la Chișinău, după ce a declarat că a participat deschis la Războiul de pe Nistru din 1992.

Autorităţile de Chişinău susţine că nu există niciun fel de blocadă împotriva Transnistriei.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)