De ce a venit Rogozin în R. Moldova?

Vizită Rogozin la Chisinau, 5 iulie 2016

5 iulie 2016. Vizita lui Rogozin la Chişinău. Foto: Nadea Roşcovanu

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a venit astăzi, 10 octombrie, pentru două zile în R. Moldova. Reprezentantul Kremlinului pentru negocierile în problema transnistreană ar urma să discute la Chișinău „foaia de parcurs” privind relansarea relațiilor comerciale moldo-ruse, scrie radiochisinau.md.

Surse de la Moscova spun însă că vicepremierul rus vine să aplaneze un conflict între liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, și președintele Sovietului Suprem Vadim Krasnoselski, favoriții așa-ziselor „alegeri prezidențiale” din regiunea separatistă. Cei doi sunt contracandidați și favoriți ai alegerilor așa-zis „prezidențiale” programate pentru 11 decembrie, iar conflictul dintre  ei a luat amploare ajungând până la amenințări directe cu răfuiala fizică. Autoritățile de la Moscova ar încerca astfel să evite o eventuală destabilizare a situației din regiunea secesionistă, care nu ar fi deloc în interesele Rusiei.

Aceleași surse mai spun că discuțiile cu autoritățile de la Chișinău despre „foaia de parcurs” privind relansarea relațiilor comerciale moldo-ruse nu vor trece de proiectul de intenție, cel puțin pentru perioadă de până la alegerile prezidențiale din R. Moldova, care vor avea loc 30 octombrie.

Amintim că Moscova a mai fost nevoită să intervină de urgență acum un an pentru a stinge un alt conflict intern din regiunea transnistreană când Evgheni Șevciuk, după ce a pierdut alegerile în așa-zisul „soviet suprem”, și-a acuzat contracandidații și Comisia Electorală din regiune de fraude și a chemat oamenii în stradă. Atunci, neînțelegerile au fost aplanate de Dmitri Rogozin.

Vicepremierul urma să întreprindă o vizită la Chișinău pe 4 și 5 octombrie, vizită care a fost amânată, fără a fi anunțat motivul. Trebuie precizat că, în aceeași perioadă, în R. Moldova se va afla și Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa din partea Germaniei pentru procesul de reglementare transnistreană, Ambasadorul Cord Meier-Klodt.

Vizita oficialului survine pe fondul tensiunilor din cadrul Comisiei Unificate de Control, după ce săptămâna trecută delegaţia transnistreană a blocat orice cooperare în cadrul mecanismului de control şi nu le-a permis reprezentanţilor OSCE accesul spre posturile de pacificatori din Zona de Securitate. Cord Meier-Klodt va avea întâlniri cu reprezentanţii politici de pe cele două maluri ale Nistrului.