De ce a plâns mitropolitul?

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril, a efectuat o vizită de trei zile la Chişinău. Cu câteva zile înaintea vizitei, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a menţionat într-o conferinţă de presă ţinută la Chişinău că viitoarele relaţii oficiale moldo-ruse vor depinde şi de modul în care va fi întâmpinat capul Bisericii ruse în RM.

Se pare că toată elita politică din Republica Moldova, cu excepţia celor de la PL, a ascultat de cuvintele vicepremierului rus şi l-a întâlnit pe înaltul ierarh al Bisericii Ortodoxe Ruse ca pe oficialul unui stat: cu onoruri militare, flori, copii recitând poezii, pază de corp şi 800 de agenţi de pază ai MAI. La intrarea în scuarul Catedralei „Naşterea Domnului”, unde s-a oficiat liturghia, credincioşii au fost percheziţionaţi. Un internaut, Rodion Gavriloi, scrie în acest sens pe un site de socializare: „La Bucureşti, am fost la Liturghia ţinută de Papa Ioan Paul II şi de Patriarhul Teoctist şi n-a fost verificat nimeni”.

Mesaj în contradictoriu cu cel al oficialilor?

Cu ocazia vizitei înaltului ierarh la Chişinău, a fost organizată şi o recepţie oficială la Palatul Republicii la care au participat şeful statului Nicolae Timofti, prim-ministrul Iurie Leancă, preşedintele Parlamentului Igor Corman, dar şi cei trei foşti preşedinţi ai Republicii Moldova, Mircea Snegur, Petru Lucinschi şi Vladimir Voronin, politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile. Anatol Ţăranu, unul dintre cei care a participat la prânzul oficial, ne-a explicat că atmosfera a fost una de-a dreptul oficială.

„Această atmosferă oficială n-a fost periclitată de momente sentimentale. Prânzul s-a ţinut într-o manieră sobră şi s-a terminat nu ştiu cum pe neaşteptate. S-a văzut că există un moment de reţinere şi am avut impresia că această acţiune oficială a ţinut mai mult de protocol decât de o emanaţie sufletească. A existat o reţinere din partea gazdelor”, declară Ţăranu. Comentatorul politic consideră că patriarhul Kiril a venit cu un mesaj care este în contradictoriu cu cel al oficialilor ruşi. „Patriarhul a creat un fundal categoric negativ pentru manifestările de care dau dovadă oficialităţile ruse. Cred că autorităţile de la Chişinău au procedat corect, chiar dacă în societatea noastră există o abordare dualistă a acestei vizite”, a mai spus Ţăranu.

Lacrimile vladimirilor

Înaltul ierarh a făcut şi câteva gafe când a rostit numele mitropolitului Bănulescu-Bodoni, zicându-i de două ori la rând „Benelescu”. În 2011, la prima vizită a sa la Chişinău în rang de patriarh, Kiril l-a decorat pe Vladimir Voronin „pentru susţinerea pe care a acordat-o mănăstirilor şi bisericilor creştin-ortodoxe situate pe teritoriul Moldovei”. Atunci, Vladimir Voronin, copleşit de emoţii abundente, a plâns. La vizita aceasta a plâns un alt Vladimir, mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove.

„Sfinţia voastră, în semn de dragoste şi stimă, primiţi în această zi chipul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare”, a spus plângând mitropolitul Moldovei. Auzind aceste cuvinte, secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş, a plâns şi el.

A fost sau nu cedat Noul Neamţ?

În contextul vizitei patriarhului Kiril în Republica Moldova, în media a apărut problema mănăstirii „Noul Neamţ” din satul Chiţcani ce se află în dreapta Nistrului, însă pe teritoriul administrat ilegal de autorităţile autoproclamate de la Tiraspol. Călugărul Savatie Baştovoi scrie pe blogul său că episcopul Sava de Tiraspol vrea să subordoneze mănăstirea „Noul Neamţ” Episcopiei de Tiraspol.

„Practica ortodoxă de a subordona o mănăstire primului ierarh este veche. Astfel de mănăstiri se numesc ‘stavropighiale’. Mănăstirea ‘Noul Neamț’ este stavropighie mitropolitană printr-un document semnat la Moscova în 1992. Această realitate este conformă cu statutul de autonomie de care se bucură Mitropolia Moldovei. Însă, cu venirea patriarhului Kiril, chestiunea stavropighiilor mitropolitane a fost trecută în umbră, invocându-se faptul că doar patriarhul poate avea stavropighii”.

Ieromonahul Savatie Baştovoi a postat pe blogul său o stenogramă a declaraţiei episcopului Sava cu privire la mănăstirea din satul Chiţcani. „Episcopia de Tiraspol și Dubăsari a fost fondată (1995) și slujeşte de 18 ani poporului transnistrean. Ce să zic, dacă e să vorbim de ansamblul mănăstiresc Chițcani și locul unde se află, trebuie să spunem că acolo nu e o atmosferă tocmai bună. Canonic și administrativ, ea se află pe teritoriul Transnistriei, dar se supune direct mitropolitului Vladimir. Desigur, cineva are de câștigat din această situaţie, atât politicienii din partea cealaltă, cât şi ai noștri. Cu timpul, trebuie să terminăm cu asta, să facem din acest loc un centru duhovnicesc, și nu unul de polemici”, a declarat episcopul Sava.

Site-ul deschide.md a publicat un document din care reiese că Mănăstirea „Noul Neamţ” a fost deja cedată Tiraspolului încă din octombrie 2012 de către mitropolitul Vladimir. Informaţia a fost confirmată de secretarul Mitropoliei Moldovei Vadim Cheibaş, însă a fost infirmată de către mitropolitul Vladimir.

 

 

Poza în care apare militantul Anatol Mătăsaru ţinând în mâini un panou cu inscripţia „Кирилл, иди naxyi!” şi poliţistul care îl priveşte zâmbind discret pe protestatar a fost preluată de mai multe site-uri de opoziţie din Rusia, dar şi de site-uri din Ucraina.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)