De ce a lipsit Plahotniuc // NEGRU

Absenţa enigmatică a prim-vicepreşedintelui legislativului Vlad Plahotniuc de la şedinţa de vineri, când a fost adoptată controversata Lege privind asigurarea egalităţii, dar şi Legea privind reformarea Centrului Anticorupţie, i-a intrigat şi nedumerit pe unii deputaţi AIE.

Conta fiecare vot

Deoarece ambele legi sunt hotărâtoare pentru liberalizarea regimului de vize cu UE, 25 iunie 2012 fiind termenul limită al executării angajamentelor prevăzute de planul de acţiuni, conta prezenţa fiecărui deputat, aşa că, de exemplu, Mihai Ghimpu, care pleca la Tallinn, s-a văzut nevoit să se reţină pentru a participa la votare. Legea antidiscriminării a acumulat cu doar două voturi mai mult de cele 51 necesare, iată de ce lipsa lui Plahotniuc nu putea trece neobservată.

El însă nu a găsit de cuviinţă să anunţe din timp motivul absenţei sale într-un moment important. Vajnicul lider al PD a preferat să absenteze ca un elev, decât să voteze legea antidiscriminare sau să-şi expună, cu demnitate şi curaj, de la tribuna parlamentului, punctul de vedere împotriva acesteia, aşa cum a făcut, de exemplu, deputatul PLDM, Valeriu Ghileţchi.

Sabotarea proiectului

Să fi fost întâmplător faptul că vicepreşedintele PD a hotărât să chiulească în acea zi? Mai curând nu. Ipoteza că dl Plahotniuc a sabotat acest proiect de lege se bazează pe o scrisoare oficială semnată de el în calitatea de prim-vicepreşedinte al parlamentului, în martie 2011, adresată Coaliţiei civice pentru o guvernare democratică şi transparentă, în persoana dlui Radu Buşilă, în care afirma că nu va susţine proiectul legii antidiscriminării „dacă noţiunea „orientare sexuală” nu va fi exclusă din criteriile de antidiscriminare”. Din punctul lui de vedere, includerea noţiunii respective în proiectul de lege prezentat în Parlament „contravine tradiţiilor seculare ale poporului nostru ortodox”. (Fragmente din scrisoare au fost citite la Publika.) Spre deosebire de „şeful” său pe linie de partid şi de ierarhie parlamentară, Marian Lupu, care exprimase atunci o opinie similară, Plahotniuc nu a participat la dezbateri şi nu şi-a afişat poziţia în chestiunea dată.

Proeuropean sau impostor?

Dacă faci parte dintr-o echipă, trebuie să fii pregătit să accepţi nişte compromisuri, din solidaritate, din necesitatea de a realiza un obiectiv comun. Însă vicepreşedintele PD a preferat să se distanţeze de colegii de partid, să nu se „compromită” împreună cu ei. Este condamnabilă nu atât atitudinea propriu-zisă faţă de proiectul respectiv, ci comportamentul „şmecher”, lipsa de sinceritate, intenţia de a-şi „păcăli” colegii şi alegătorii. Volens-nolens, ne întrebăm: pe cât de sincer este el în alte cazuri? În general, se poate conta pe el în efortul proeuropean sau avem de a face cu un impostor, cu un ins care vrea să treacă drept proeuropean pe contul altora?

Cum vă va găsi mica mea scrisoare

Fiindcă lasă să se înţeleagă că are de gând să rămână în politică, şi fiindcă are la dispoziţie resurse mari, nu putem ignora comportamentul său duplicitar. Este simptomatică în acest context scrisoarea pe care a trimis-o nu demult alegătorilor, prezentându-se mai curând un actor de sine stătător, decât membru al unui partid. Deşi îmbrăcat încă în haine strâmte, ego-ul său se desfată, se alintă în acest text: „Am intrat în politică doar atunci când am considerat că am învăţat suficient din greşelile politicienilor, când am fost sigur că pot face politică prin rezultate, nu prin discursuri şi promisiuni…”, „…v-am ascultat sfatul şi promovez deja un proiect de lege privind votul uninominal…”, „Mi-aţi cerut să vă ajut în rezolvarea anumitor probleme sociale grave. Bugetul însă nu dispune de resurse suficiente…, însă ceea ce am putut să fac eu ca persoană privată, am făcut…”,

Lupu e ignorat

Sub semnătura prim-vicepreşedintelui Parlamentului şi a vicepreşedintelui PD, alegătorilor li se povesteşte despre faptele lui Plahotniuc şi ale echipei PD de lângă el, fără să fie pomenit numele lui Marian Lupu, preşedintele partidului. Nu Plahotniuc cu „realizările” sale este al echipei PD, ci echipa PD pare ataşată lui Plahotniuc: „ne-aţi cerut mie, dar şi colegilor din PDM, să ne implicăm…”, „împreună cu colegii din PDM, eu am iniţiat…”, „am venit cu o propunere…”, „eu şi colegii din PDM lucrăm la o propunere…”, „închei cu speranţa că veţi avea în continuare încredere în mine şi echipa PDM”.

Puiul de cuc în cuibul PD

Dacă mai punem la socoteală că textul este tipărit pe hârtie velină (o fi acesta semnul dragostei neţărmuite faţă de alegători sau e un fel de „dinte de aur” al politicianului miliardar?), în zeci de mii de exemplare, conform unor evaluări aproximative, constatăm că e vorba despre un efort electoral costisitor, inedit, în centrul căruia se află nu partidul care l-a găzduit, ci propria persoană. Ca un pui de cuc care se dezvoltă în cuib străin, Plahotniuc începe să-şi marginalizeze „colegii”, pentru a obţine mai mult „spaţiu”. Nu neapărat în mod intenţionat, conştient. Ar putea fi vorba doar de nişte reflexe, nişte instincte egocentriste, napoleonice. Contează însă efectul. După cum s-a exprimat şi Dumitru Diacov, Plahotniuc pare să aibă„planuri mari”. „Cuibul” PD îi pare prea mic, iar colegii de partid, prea „bicisnici” ca să-i „menajeze”. Pentru început, el a venit cu ideea reformării partidului. Dar nu se ştie ce va fi mâine. Chiar dacă se crede „o valoare” şi o „locomotivă” a PD, Marian Lupu s-ar putea pomeni în viitorul nu prea depărtat doar cu funcţia fluieratului a pagubă.

The following two tabs change content below.