De ce a fugit Şoltoianu?

APĂRARE // De frică să nu fie împuşcat

Avocatul lui Ion Şoltoianu consideră prea dură decizia Judecătoriei Centru care a eliberat vineri un mandat de arest preventiv de 30 de zile pe numele lui Şoltoianu. „Luând în consideraţie că a omorât un om, nu pot cere să fie cercetat în libertate, de aceea am depus o contestaţie prin care solicit arest la domiciliu. Contestaţia urmează să fie examinată în scurt timp la Curtea de Apel”, a declarat Petru Ursu, apărătorul lui Ion Şoltoianu.

Stratulat, păzit de bodyguarzi?

Potrivit lui Ursu, pe 19 septembrie curent, Ion Stratulat avea asupra sa un pistol pe care îl deţinea legal, informaţie confirmată şi de oamenii legii. „Avea un glonț în pistol şi trăgaciul era acţionat”, susţine avocatul. Amintim că Ion Şoltoianu, fiind adus la Judecătoria Centru, a declarat că a tras în Ion Stratulat pentru că acesta intenţiona să-l împuşte.

Poziţia apărării rămâne aceeaşi, învinuitul a acţionat în legitimă apărare şi îşi recunoaşte doar fapta, însă nu şi vina. Mai mult, avocatul vine şi cu o explicaţie de ce Şoltoianu a  plecat de la locul infracţiunii. „Statulat avea bodyguarzi înarmaţi. Dacă n-ar fi plecat, ar fi riscat să fie împuşcat”, a declarat pentru JURNAL avocatul Petru Ursu.

A fost reţinut sau s-a predat

Deşi şeful DGSO Alexandru Jizdan a declarat anterior că Ion Şoltoianu a fost reţinut la Varniţa, apărătorul rămâne pe poziţia că clientul său s-a predat forţelor de ordine în urma unor negocieri îndelungate. În acest context, potrivit site-ului stireazilei.md, care face referinţă la „sursele lor demne de încredere”, Şoltoianu, după comiterea infracţiunii, ar fi părăsit R. Moldova, ajungând în Ucraina prin Transnistria. Ulterior, un ofiţer al MAI ar fi luat legătura cu Şoltoianu, convingându-l să se predea forţelor de ordine, însă nu înainte de a-i garanta că îi vor fi asigurate toate condiţiile solicitate, gen dreptul să efectueze apeluri telefonice şi hrană adecvată.

Însă, potrivit aceluiaşi site, MAI nu şi-ar fi îndeplinit promisiunile, reţinându-l pe Şoltoianu într-un local din Chişinău. Contactat de JURNAL, Alexandru Jizdan a negat cele menţionate mai sus, afirmând încă o dată că Şoltoianu a fost reţinut la Varniţa. „În momentul reţinerii, au fost prezente şi persoane civile, care au fost martori oculari ai reţinerii. Nu înţeleg ce importanţă are că a fost reţinut sau s-a predat? (!)”, a întrebat Jizdan.

Amintim că pe 19 septembrie curent, la o terasă din apropierea Teatrului „Licurici”, Ion Şoltoianu a împuşcat de trei ori în Ion Stratulat. MAI presupune că ar fi vorba de o reglare de conturi. Ion Şoltoianu pledează nevinovat şi susţine că a acţionat în legitimă apărare.

PS. Avocatul Petru Ursu a declarat pentru JURNAL că este apărătorul lui Ion Şoltoianu de mai bine de zece ani. „Confirm că Şoltoianu figurează în mai multe dosare penale. În unele a fost achitat, iar altele au fost stopate încă la primele etape de anchetelor”, a menţionat Ursu.

Svetlana PANŢA

The following two tabs change content below.