De ce a fost omorât Krasavcik?

Noi detalii în dosarul Alexei Veretca, alias Krasavcik

La opt luni de la omorul lui Alexei Veretca, dosarul încă nu a fost transmis în instanţa de judecată. „El a tras primul. Eu am scos arma şi l-am rănit în umăr doar pentru a-l neutraliza. Am apărat viaţa mea şi a prietenilor mei”, a declarat pentru JURNAL Ion Corcodel, bărbatul învinuit pentru omorul lui Veretca.

Iana Zmeu

Potrivit procurorului Denis Rotaru, a fost organizată o expertiză suplimentară pentru a stabili cine a tras primul. Rezonanţa acestui caz i-a făcut pe oamenii legii să verifice minuţios şi trecutul părţilor implicate. La suprafaţă ar putea ieşi mai multe incidente de ordin penal în care Alexei Veretca se spune că a fost protagonist. „Am expediat o interpelare Procuraturii Orhei pentru a afla dacă Veretca a avut dosare. Încă nu am primit niciun răspuns”, a menţionat Rotaru.
Deşi dosarul Veretca urma să ajungă în instanţa de judecată cel târziu la începutul lunii septembrie curent, adjunctul procurorului general, Andrei Pântea, a întors dosarul pentru o nouă examinare. „E vorba de o problemă de calificare.

Dacă procurorul ierarhic superior a considerat că mai multe persoane trebuie să fie acuzate de omor, sunt obligat să îndeplinesc indicaţiile”, a menţionat Denis Rotaru, procuror în secţia exercitare a urmăririi penale în cauze excepţionale din cadrul PG, care conduce urmărirea penală în cazul omorului din Codrii Orheiului din seara zilei de 28 aprilie 2012.

Potrivit lui Rotaru, doar o singură persoană era iniţial învinuită de omor, Ion Corcodel, cel care a tras în Veretca, acţiunile celorlalţi fiind calificate drept acte de huliganism. „Astăzi, toţi sunt învinuiţi de omor”, a declarat procurorul.

„În locul nepotrivit, la ora nepotrivită?”

În timp ce rudele răposatului sunt convinşi că omorul a fost planificat, bărbaţii învinuiţi de omor susţin că s-au pomenit întâmplător în inima conflictului. „Nu mai pot să tac! Atâtea reportaje au fost. Toţi spun că au venit 15 să-l împuşte pe Veretca. Dar de ce nu se poate crede că noi am trecut întâmplător pe acolo?”, întreabă Ion Corcodel care, în prezent, se află în arest la domiciliu.

Potrivit bărbatului, în acea zi, s-a întors de la Moscova şi s-a întâlnit în incinta unui local supravegheat de camere video cu mai mulţi prieteni pentru a stabili unde vor sărbători 1 mai. Nu le-a plăcut localul şi au mers la altul, şi anume la „Doi Haiduci” din Codrii Orheiului.

Tot aici şi-au dat întâlnire poliţistul Ion Cojocaru şi Iurie Matcovschi, prietenul lui Alexei Veretca. Aceştia urmau să discute despre incidentul care a avut loc cu o zi înainte. „Eram la discoteca ‘Lika’ când am observat că între Radu Andriţco şi Alexei Veretca s-a iscat o ceartă. Krasavcik a scos cuţitul. Am încercat să-i despart. El m-a rănit la picior, iar pe Andriţco la abdomen. Era deja spre dimineaţă. Am mers la spital şi apoi m-am dus acasă”, povesteşte Cojocaru.

Acesta menţionează că planifica să anunţe poliţia, dar când s-a trezit a văzut că are un apel telefonic nepreluat. L-a sunat Matcovschi. Iurie Matcovschi recunoaşte că, la rugămintea prietenului lui Alexei, l-a sunat pe poliţistul rănit la picior pentru a soluţiona problema pe cale amiabilă. Noul comisar de Orhei – predecesorul acestuia fiind demis după incidentul din Codrii Orheiului – consideră că Vasile Cojocaru se face vinovat de neglijenţă în serviciu. „Cojocaru a hotărât singur să se întâlnească şi să se clarifice cu bandiţii”, a declarat Ion Chicu, comisarul de Orhei.

Cum Krasavcik soluţiona conflictele?

Pe cale „amiabilă” s-a soluţionat anterior conflictul care s-a iscat între Alexei Verteca şi Oleg S. În 2011, la Comisariatul de Poliţie Orhei s-a adresat un tânăr care a declarat că ar fi fost ameninţat cu arma de Veretca. Soţia răposatului îi ia apărarea soţului. Ea susţine că totul s-ar fi întâmplat în prezenţa ei şi a copilului său. „El ne bloca calea. Se băga în faţa noastră cu maşina, apoi rămânea în urmă… Soţul meu a oprit maşina, a deschis fereastra şi i-a spus vreo două cuvinte. Nu a scos arma. De ce bărbatul a depus plângere la poliţie şi a spus de armă? Probabil, voia să scoată bani din noi, toţi ştiau că soţul meu are armă. Orheiul e mic. Bărbatul a recunoscut că se băga în faţa noastră că îi era somn şi ca să nu adoarmă”, ne-a explicat Tatiana Veretca. Potrivit oamenilor legii din Orhei, Krasavcik ar fi avut mai multe dosare, toate fiind clasate ca urmare a împăcării părţilor. Pe 28 aprilie curent însă, o nouă soluţionare a altui conflict s-a dovedit a fi fatală pentru Alexei Veretca.

„Vasea, de ce mi-ai făcut asta?”

Iurie Matcovschi mărturiseşte că a venit împreună cu prietenul său, Alexei Veretca, să se înţeleagă cu Cojocaru, însă, la un moment dat, au observat că în direcţia lor se îndreptau un grup de bărbaţi. „Alioşa mi-a spus: «Iura, hai să o ştergem că e gata cu noi!»”, îşi aminteşte Matcovschi. Bărbatul spune că ar fi încercat să părăsească locul, însă maşina lor a fost blocată de un jeep. Apoi au început împuşcăturile. „Alioşa a scos arma. Eu i-am spus să o pună la loc, să nu facă prostii. Pe mine m-au bătut, nu ţin minte cine anume, erau prea mulţi. Când am urcat înapoi în maşină, Alexei era deja mort”, povesteşte Matcovschi. Bărbatul consideră că ceea ce li s-a întâmplat a fost o răfuială, organizatorul căreia ar fi fost poliţistul Vasile Cojocaru.

„Atunci am discutat vreo câteva minute după ce ei, văzând că un grup de bărbaţi vin în direcţia noastră, s-au speriat şi au urcat în maşină. Au dat să plece, s-au lovit de un automobil. Am auzit strigăte, împuşcături. Eu m-am speriat şi m-am ascuns după maşina mea. Când toţi au plecat, am chemat poliţia şi m-am apropiat de Matcovschi. El m-a întrebat: «Vasea, de ce mi-ai făcut asta?». Cum eu, ca poliţist, aş fi putut organiza aşa ceva?”, a menţionat Vasile Cojocaru.

„L-am împuşcat în umăr şi l-am ucis”

Ion Corcodel spune că a aflat despre faptul că Alexei Veretca a fost omorât din buletinele de ştiri. Deşi a trecut mai bine de opt luni, bărbatul spune că nici astăzi nu-şi poate explica de ce Veretca şi Matcovschi s-au agitat când au văzut grupul de sportivi care se îndrepta spre ei. „Ei au urcat în maşină, s-au lovit de un automobil care era parcat acolo, apoi au dat în gard. Mergeau peste oameni. Din partea pasagerului s-a deschis portiera. Eram şocat. Bărbatul a îndreptat arma spre mine şi a tras. M-a rănit. Am scos arma şi l-am rănit la umăr, doar pentru a-l neutraliza. I-am luat arma că putea să o ia în mâna stângă şi să mai împuşte pe cineva”, povesteşte Corcodel. A doua zi după incident, Corcodel s-a predat oamenilor legii. „Chiar să fi fost cel mai mare ţintaş, n-ar fi putut să tragă în umăr şi să ştie că-l va omorî. Glontele a trecut prin umăr, ambii plămâni şi a nimerit în aortă. Expertiza arată că Corcodel a fost rănit şi el a tras în legitimă apărare”, a declarat avocatul Adrian Lebedinschi.

Krasavcik făcea totul „frumos”

Potrivit procurorului Denis Rotaru, după ce a fost emisă ordonanţa de reexaminare a dosarului, a solicitat efectuarea unei noi expertize. „Nu poate fi exclus că Ion Corcodel ar fi putut să se împuşte însuşi, pentru a prevedea o versiune de apărare”, a menţionat procurorul. Apărătorii au atacat în judecată ordonanţa adjunctului procurorului general Andrei Pântea. „Judecătoria Râşcani a confirmat că este o ordonanţă ilegală, dar procurorul general a contestat decizia la Curtea Supremă de Justiţie”, a menţionat Lebedinschii.

Astăzi, toate părţile sunt în aşteptarea deciziei Curţii Supreme de Justiţie. Andrei Pântea s-a arătat extrem de deranjat când l-am anunţat că se zvoneşte că acţiunile sale în acest dosar ar putea fi influenţate de o relaţie de concubinaj pe care ar fi avut-o sora sa cu unul dintre fraţii Veretca. „Sora mi-a comunicat că nu a avut relaţii de genul celor specificate absolut cu nimeni. E căsătorită, are copil. Dacă cineva invocă drept versiuni de apărare relaţia de concubinaj a cuiva cu cineva, calific asemenea mijloace drept murdare, care nu le face faţă. Eu îmi execut obligaţiile de serviciu în conformitate cu legislaţia în vigoare”, a declarat procurorul Andrei Pântea.

„De ce îi spuneau ‘Krasavcik’?”, am întrebat-o pe soţia lui Alexei Veretca: „Aşa l-au numit prietenii, pentru că Alexei, de ce se apuca, făcea să fie frumos”. Ion Corcodel a declarat pentru JURNAL că a tras pentru a-şi salva de la moarte prietenii: „Ar fi putut fi mai mulţi morţi”.

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)