De ce a eşuat referendumul?

Viorica, Bălţi: „Mai puţin despre referendum, mai mult despre prezidenţiale”

„La Bălţi s-au prezentat la urne, într-un număr mai mare, tinerii, în special vorbitorii de limbă română. Prezenţa a fost foarte mică, unul din motive fiind că la noi locuiesc mulţi ruşi. Până la referendum comuniștii au umblat îndemnând oamenii să boicoteze referendumul. Consilierii municipali din partea PCRM au vizitat mai multe întreprinderi locale, întărâtându-i pe lucrătorii acestora să boicoteze referendumul. Am auzit că la Comisariatul de poliţie Bălţi au parvenit mai multe plângeri de la persoane în etate care au declarat că au fost intimidate la domiciliu de un grup de tineri să nu voteze. Din partea Alianţei pentru Integrare Europeană la Bălţi a fost numai Marian Lupu, cu vreo patru săptămâni înainte de data desfăşurării referendumului. El a spus doar câteva cuvinte despre referendum, dar a avut un discurs lung despre alegerile prezidențiale.”

Marina, UTA Găgăuzia: „Comuniştii le-au spălat creierii”

„Pentru că locuitorii Găgăuziei nu cunoșteau ce-i cu acest referendum şi de ce este atât de important să se prezinte la secţia de votare, ei au căzut în capcana unor bârfe şi ameninţări. Se spune că comuniştii prin acţiunile lor pur şi simplu au spălat creierii oamenilor. La noi sunt sate în care au participat la vot doar doi locuitori. De fapt, în sate mai mici prezenţa la secţia de votare a fost mai mare decât, de exemplu, în Copceac, unul din cele mai mari sate, unde la vot s-au prezentat vreo 2 %. Din întâmplare sau nu, la cârma acestui sat sunt reprezentanţi ai PCRM. Mulţi nu au participat la referendum pentru că nu cred în noua conducere.”

Mihai, Tighina: „Grănicerii au blocat accesul spre secţiile de votare”

„Atât la postul de grăniceri din Varniţa, cât şi la cel din Tighina, pe 5 septembrie s-au format rânduri enorme de autobuze şi automobile. Traficul era blocat de grănicerii care înregistrau fiecare unitate de transport şi fiecare persoană care venise la cele două secţii de votare deschise la Varniţa pentru a-şi exercita dreptul la vot. S-a organizat transport care aducea la secţia de votare locuitori din Tighina, din Tiraspol şi alte localităţi din stânga Nistrului. Cred că o mare greşeală a fost că mulţi oameni nu au ştiut nimic despre desfăşurarea referendumului. La posturile de televiziune transnistrene nu prea am văzut ştiri despre acest subiect. Culmea e că unii au aflat despre referendum abia pe data de 6 septembrie dimineaţa, când toate posturile de televiziune din Rusia care emit în regiunea respectivă au anunţat că referendumul din R. Moldova a eșuat.”

Sondaj realizat de Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.