De-ale Constituţiei // Observator

Concentrată asupra divagaţiilor lingvistice, antiştiinţifice ale spicherului Marian Lupu, presa a trecut cu vederea opinia sa referitor la constituţia pe care şi-o doreşte.

Spre deosebire de Filat, Lupu nu consideră important modul de alegere a preşedintelui RM, ci „sistemul politic în toată gama sa”. PD optează pentru republica semiprezidenţială sau parlamentară, considerând că republica prezidenţială dorită de liderul PLDM prezintă un pericol pentru dezvoltarea democratică a RM. „RM abia de 20 de ani s-a rupt dintr-un sistem totalitar şi dacă mergem pe linia formării unui sistem clasic s-ar putea să nu fie acest echilibru şi să alunecăm în albia unei posibile guvernări totalitare”, a declarat el în cadrul emisiunii „În profunzime” la PRO TV. Altădată, dl Marian Lupu părea sigur de avantajele alegerii preşedintelui prin votul direct al alegătorilor.

Schimbarea de poziţie ar fi un semnal că el îşi vede diminuate şansele de a accede la funcţia de preşedinte al RM în afara parlamentului. Astfel, putem deduce că, cel puţin în privinţa formei de guvernământ, există o apropiere dintre liderul PD şi PL, Mihai Ghimpu. Ultimul consideră că republica parlamentară este forma adecvată de guvernământ în condiţiile noastre.

În schimb, în problema denumirii limbii, PD se află pe poziţii diametral opuse faţă de PL, în timp ce PLDM dă de înţeles că acceptă schimbarea propusă de Ghimpu privitor la articolul 13 al Constituţiei.

Chiar dacă toate trei partide ajung la un numitor comun, ele nu dispun de numărul necesar de deputaţi pentru modificarea Constituţiei în parlament. De aceea, discuţiile liderilor AIE privind o nouă Constituţie seamănă mult cu împărţirea pielii ursului (lupului) din pădure.
Plecarea deputatului comunist Ion Ceban din fracţiunea PCRM şi alăturarea acestuia la grupul lui Dodon a fost explicată de unii comentatori în modul cel mai simplu posibil, ca rezultat al eforturilor AIE pentru revizuirea Constituţiei şi „recrutarea” unui număr necesar de deputaţi în acest scop, ca PCRM să nu mai poată pune niciun fel de condiţii. Chiar dacă am admite că grupul Dodon ar fi alături de Alianţă, oricum numărul membrilor acestuia nu este suficient pentru scopul revizuirii Constituţiei.

Desigur, tentaţia scenariilor conspiraţionale este mare, acestea necesitând cel mai mic efort, fiind doar rodul imaginaţiei, vânzându-se cel mai bine, dar astfel presa îşi ratează misiunea de bază, cea de informare. Pradă superficialităţii, incompetenţei, dar şi goanei după audienţă, presa noastră încearcă să ne distreze. (N.N.)

The following two tabs change content below.