De 7 aprilie, deputaţii s-au numit „idioţi”

În timp ce întreaga republică comemora ieri victimele evenimentelor din 7 aprilie 2009, deputaţii moldoveni au făcut circ în Parlament, numindu-se reciproc „idioţi”.

Scandalul a pornit de la o solicitare a preşedintelui Comisiei parlamentare pentru educaţie, Chiril Lucinschi, adresată deputatului comunist Alexandr Petcov, de a-şi cere scuze în public de la viceministrul Educaţiei, Tatiana Potâng, pe care a numit-o cu o zi înainte „idioată”.

În replică, Petcov a ieşit la tribuna centrală şi i-a numit „idioţi” pe toţi angajaţii Ministerului Educaţiei, pentru faptul că închid şcoli.

Declaraţia lui Petcov l-a scos din sărite pe liderul PL, Mihai Ghimpu, care a cerut preşedintelui Parlamentului să pună la vot propunerea de a-l da afară pe deputatul comunist pentru „cuvintele spurcate” pe care le-a rostit.

În timp ce deputaţii AIE votau, comuniştii au blocat tribuna centrală a Parlamentului.

„Eu nu am insultat pe nimeni. M-am exprimat în stilul lui Dostoievski”, s-a apărat Petcov.

Deşi propunerea lui Ghimpu nu a întrunit numărul necesar de voturi (deputaţii PD şi PCRM nu au votat – n.r.), comuniştii au decis să părăsească şedinţa Parlamentului în semn de protest faţă de comportamentul „antiuman” şi „antiparlamentar” aplicat lui Alexandr Petcov.

M. R.