Braille aprinde lumina pentru cei care stau în întuneric

soc.orbilor2.f.nadea-roscovanuCâțiva oameni lucrează pentru a aduce lumină celor ce trăiesc în întuneric. La Centrul Național de Informare și Reabilitare al Asociației Obștești „Societatea Orbilor din Moldova” activează şase persoane.

Sunt persoane implicate în procesul de reabilitare. Aceștia lucrează cu scopul de a integra persoanele nevăzătoare sau slab văzătoare în societate. Centrul activează din mai 2006, având ca misiune incluziunea socio-culturală a persoanelor cu dizabilități de vedere, iar acest fapt le reușește datorită tenacității și dăruirii personalului. Pentru că membrii centrului ajută pe cei mai puțin fericiți ca noi să se adapteze în viața cotidiană. Discutând cu metodista centrului, Nina Toma, aflăm că centrul are o serie de servicii gratuite. Astfel, slab-văzătorii au posibilitatea să facă o serie de cursuri sau să obțină materiale pentru a citi și a asculta. Nina Toma menţionează că cursurile sunt indispensabile persoanelor cu grave probleme de vedere, iar centrul este unicul din Republică care oferă astfel de instruiri. Beneficiarii centrului au posibiliatea să învețe cursuri de orientare și mobilitate, sistemul de citire și scriere Braille, să utilizeze calculatorul, dar şi o serie de deprinderi pentru viața cotidiană și educația juridică. Pentru o incluziune mai eficientă doamna Toma spune că centrul oferă și asistență psihologică.

soc.orbilor.f.nadea-roscovanuÎn decursul anului 2013 centrul a instruit 26 persoane și a oferit 28 de servicii de consiliere. Cursurile au o durată de 10 săptămâni, iar centrul oferă și cămin, la necesitate.

Pentru a afla mai multe despre bibliotecă am vorbit cu Natalia Dorogan, bibliotecară care activează în cadrul centrului de la fondarea acestuia. Potrivit bibliotecarei, pe lângă bibliotecă centrul are o minitipografie Braille dar și un studio de înregistrări sonore. Munca ei însă se rezumă la gestionarea serviciilor pe care le oferă biblioteca. Ea împrumută cărți la domiciliu, pentru persoanele care nu pot veni, le expediază prin poștă. Biblioteca oferă literatură atât în limba română cât și în limba rusă, revistele le lasă beneficiarilor. Bibliotecă este dotată cu cd-uri, iar tipografia și studio-ul lucrează intens pentru a avea mereu ceva nou.

Centrul dispune și de un post radio online creat special pentru nevoile grupului target, acesta poate fi accesat la adresele www.radiovision.webs.md, www.radiovision.fo.ru.

Centrul este orientat spre persoanele care au peste 18 ani, dar sunt și excepții. Pentru a cunoaște și perspectiva beneficiarilor vorbim cu Matriona, o fată de 11 ani, originară din Bălți. A venit pentru un concurs, o găsim citind revista Felinarul, revistă editată în limbajul Braille. Spune că îi place să citească, dar ascultă și cărți audio. A venit la centru pentru concursul național literar al brailliștilor. Mărturisește că a scris o povestire despre un câine care ajută copiii să se orienteze în spațiu. Dar, spune că, de fapt, nu-i plac nici câinii, nici pisicile, zâmbește, și îmi zice că unii mușcă, alții zgârie. O altă domnișoară, Tatiana Guțu, este o cititoare fidelă, dar spune că uneori nu prea vrea să întoarcă cărțile care i-au plăcut. O bucură că revistele și le poate lăsa.

Centrul acordă servicii pentru toată țara, ajutând persoanele să-și diversifice viața. Colaboratorii centrului sunt foarte amabili și lucrează cu dăruire și bunătate. Relația dintre colectiv și beneficiari este una aleasă, de egalitate și respect reciproc.

Cristina Straton, stagiară

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)