De 22 de ani autorităţile refuză să instaleze o placă comemorativă pe casa lui Valeriu Cupcea

PATRIMONIU// Motivul invocat de oficialităţi: „Nu sunt bani!”

Personalitate de prim rang a culturii naţionale, Valeriu Cupcea e dat uitării de autorităţi şi de instituţiile a căror menire e păstrarea memoriei celor mai remarcabili oameni de cultură din R. Moldova. Pe casa maestrului de pe strada Valeriu Cupcea nr.1 încă nu a fost instalată o placă comemorativă, deşi au trecut deja 22 de ani de la plecarea dintre noi a marelui actor şi regizor. Familiile celor doi fii ai cunoscutului om de teatru, care locuiesc în casa domniei sale, s-au adresat în repetate rânduri Primăriei municipiului Chişinău cu demersuri privind instalarea unei plăci comemorative consacrate lui Valeriu Cupcea, dar nu au obţinut decât refuzuri sau vagi promisiuni. Motivul invocat de autorităţile mai vechi şi mai noi e acelaşi: „Nu sunt bani!”.

Irina NECHIT

Familia lui Valeriu Cupcea, indignată de indiferenţa municipalităţii

Revoltaţi de atitudinea indiferentă a oficialităţilor faţă memoria ilustrului om de artă (decedat în 1989), feciorii lui Valeriu Cupcea, Ion şi Alexandru, soţiile şi copiii lor s-au adresat JURNAL-ului de Chişinău cu rugămintea de a face publică o scrisoare a lor către autorităţile capitalei:

„Odată cu trecerea anilor se destramă şi amintirea despre cel care a fost Valeriu Cupcea, actor, artist al poporului, regizor, deputat, un maestru al culturii şi un mare patriot în timpurile când era interzisă limba română. Maestrul Cupcea a îndrăznit pe acele timpuri să monteze şi chiar să interpreteze rolul Poetului Naţional Mihai Eminescu, un rol care l-a marcat pentru toată viaţa. Au urmat multe alte roluri, printre care şi cel al lui Dimitrie Cantemir şi Nicolae Milescu Spătarul.

Valeriu Cupcea a fost o personalitate cu o inteligenţă înnăscută, cu demnitate, cinstit din fire ca nimeni altul. Dar a fost şi un om modest, care nu şi-a permis în timpul vieţii să-şi construiască o casă luxoasă, apartamente pentru copiii săi, nu şi-a cumpărat maşini, vile etc. Nu s-a folosit niciodată de postul şi funcţiile pe care le avea, era un om cum rar întâlneşti în zilele noastre.

O spun aceasta cu fermitate membrii familiei, care se luptă până în prezent pentru a instala o placă comemorativă pe casa unde a locuit Valeriu Cupcea.

Familia este profund indignată de un asemenea comportament iresponsabil din partea Ministerului Culturii şi a Primăriei Municipiului Chişinău şi cere să fie instalată cât mai curând placa comemorativă pe casa lui Valeriu Cupcea de pe  strada care îi poartă numele”.

Viceprimarul Nistor Grozavu: „Nu mă ocup de asta!”

De notat că în anul 2002 Primăria municipală a emis decizia nr. 16/46 de a instala o placă comemorativă pe casa lui Valeriu Cupcea. Potrivit membrilor familiei regizorului, „au venit reprezentanţi de la Primărie, au luat măsura, imaginar au fixat placa, apoi au dispărut fără urmă”.

În decembrie 2010, familia a scris un demers primarului general Dorin Chirtoacă, cu rugămintea de a soluţiona problema instalării plăcii comemorative. Răspunsul a venit în ianuarie 2011, întocmit de un executor şi semnat de viceprimarul Nistor Grozavu. În răspunsul respectiv se menţiona că pe parcursul anului 2011 se vor căuta posibilităţi de a instala placa. Solicitat de JURNAL, viceprimarul Nistor Grozavu a declarat pe 5 septembrie 2011: „Nu ştiu nimic despre demersul familiei. Nu mă ocup de asta!”.

„O casă modestă, care priveşte trist, uitată de toţi”

Pe de altă parte, Iulia Cupcea, nora lui Valeriu Cupcea ne-a comunicat: „Din 2002, de când s-a luat decizia oficială de a fi instalată o placă comemorativă, au trecut 9 ani, deci, a fost timp suficient pentru a prevedea mijloacele financiare necesare. Din păcate, problema nu e soluţionată nici până azi”.

„O casă modestă, care priveşte trist, uitată de toţi”, astfel descriu membrii familiei locuinţa lui Valeriu Cupcea.

Amintim că Valeriu Cupcea s-a născut în 1929, în satul Cupcui, Leova. A absolvit Liceul „B.P.Haşdeu” din Chişinău şi Institutul de artă teatrală „A. Ostrovski” din Leningrad. A activat ca actor şi regizor la Teatrul moldovenesc muzical-dramatic „A.S.Pușkin” (actualul Teatru Naţional „Mihai Eminescu”), al cărui prim-regizor a fost în anii 1963-1977 şi 1981-1985. Valeriu Cupcea a realizat o suită de roluri, diferite ca factură și tonalitate, şi a semnat regia unor spectacole antologice: „Eminescu” de Mircea Ştefănescu, „Mascarada” de Mihail Lermontov, „Păsările tinereţii noastre” de Ion Druţă, „Take, Ianke şi Kadâr ” de Victor Ion Popa, „Sânziana şi Pepelea” de Vasile Alecsandri.  Valeriu Cupcea a lăsat în fonoteca de aur a radiodifuziunii naționale o comoară inestimabilă – înregistrările poemelor lui Mihai Eminescu.