David şi fraţii săi // OAMENI BUNI

 

 

 

1 septembrie deosebit pentru Octavian, Maria, David, Dumitru şi Igor

 

Deşi sunt verişori, cei cinci copii din familia Butuc îşi spun astăzi fraţi, iar Valentina şi Gheorghe, noii lor părinţi, se bucură pentru fiecare reuşită a copiilor lor. Recent, micuţii au participat la un atelier în cadrul căruia, cot la cot cu alţi copii, au confecţionat bijuterii din mărgeluşe care vor fi expuse spre vânzare pe data de 1 septembrie. Banii adunaţi vor merge în bugetul familiilor în care cresc copii cu nevoi speciale.

 

Adriana Vasilcov

Tabăra „Privighetoarea” din satul Bobeica, raionul Hânceşti, în fiecare an găzduieşte copii din diferite zone ale R. Moldova. În acest an, au fost organizate diverse activităţi distractive pentru copiii de la şcoala-internat auxiliară de la Sărata Nouă. Peste 60 de copii au învăţat cum să acorde primul ajutor medical şi împreună cu educatorii s-au jucat de-a medicul şi pacientul. „Fratele meu a fost doctor”, zice mândru un băieţel de nouă ani cu părul blond şi ochii de culoarea cerului. Ne mai spune că se numește Octavian şi fuguța spre pe terenul de joacă unde alți doi frați de-ai săi bat mingea de fotbal. Educatoarelor nu le vine a crede că sunt posibile schimbări atât de mari în bine. Fiecare dintre acești copii astăzi foarte activi au un trecut dureros şi speră că pe fiecare îi așteaptă un viitor senin în familiile care le-au deschis ușile caselor lor şi le-au spus: „Bine aţi venit, copii!”

 

Primul copil

 

Valentina Butuc a visat de mai bine de 15 ani la un copil. Medicamente costisitoare, intervenţii chirurgicale şi… niciun rezultat. „Mă gândeam: pentru ce mai trăiesc dacă nu pot da viaţă unui copil? Eram izolată de rudele şi prietenii mei. Nu-mi doream nimic mai mult decât să aud într-o bună zi cuvântul „mamă” de la copilul meu”, îşi aminteşte Valentina. După zeci de încercări eşuate de a concepe un copil, soţii Butuc au hotărât să adopte unul. David este primul copil care şi-a găsit fericirea în această familie.

 

Străduinţele familiei Butuc au dat roade

 

Astăzi, familia Butuc numără şapte membri, părinţii şi cinci copii. Valentina şi Gheorghe nu au putut rămâne indiferenţi faţă de soarta tragică a micuţilor care nu au avut parte în familiile biologice de căldură şi dragoste părintească. Au participat la mai multe traininguri unde au învăţat cum să fie părinţi exemplari pentru ca într-un final să audă cuvintele mult aşteptate: „mamă” şi „tată”. Valentina spune că înainte de a lua decizia de a mai aduce în familie patru copii s-a consultat cu David. Băiatul a acceptat. S-a bucurat nespus de mult că va avea încă trei frăţiori şi o surioară.

 

Învaţă să fii mai bun

 

Începutul anului şcolar este unul deosebit pentru copiii familiei Butuc. Pentru prima dată vor merge împreună la şcoală. Părinţii sunt emoţionaţi, dar şi mai mult copiii, deoarece până nu demult au studiat într-o şcoală-internat. Mâine, vor participa la o acţiune în cadrul căreia vor fi expuse bijuteriile pe care le-au făcut cu mâinile lor. Maria, surioara băieţilor, spune că îi va fi greu să se despartă de brăţară, deoarece şi-a pus atâta suflet pentru a aduna într-o frumuseţe de bijuterie câteva zeci de mărgeluşe, însă se bucură că banii colectaţi vor merge pentru acoperirea cheltuielilor de şcolarizare a unor copii cu nevoi speciale.

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)