Datoria față de patrie – să restitui miliardele furate de tipi dubioși

Artistul Ștefan Eșanu, autorul expoziției ”La Datorie”. Foto. Nadejda Roșcovanu

Patria are un gust amar, un gust de plecare, atunci când te obligă să-i restitui datoriile acumulate de tipi dubioși care s-au perindat de-a lungul anilor la guvernare. Sunt opiniile mai multor tineri, care au acceptat să  răspundă la întrebarea: ce gust are patria, datoria față de care e să-i întorci datoriile, inclusiv miliardul de dolari furat din sistemul bancar. În perioada 16 – 28 februarie, în centrul Chișinăului,  în incinta Bibliotecii Naționale ”B.P Hașdeu”, va avea loc expoziția ”La Datorie”, semnată de artistul Ștefan Eșanu. În cadrul ei va fi expus un miliard de dolari printat în bancnote de 100. Vizitatorii vor avea posibilitatea să vadă cum arată în realitate miliardul de care au fost prădați și pe care va trebui să-l restituie timp de 25 de ani.

Să cerem ce este al nostru

Vlada Ciobanu, blogger. Foto: Diez.md

”Patria în care trebuie să întorci datorii sau să plăteşti mult mai mult pentru servicii pentru ca unii să trăiască foarte bine, în timp ce o majoritate copleşitoare să trăiască în sărăcie, are gust de plecare”, afirmă, Vlada Ciobanu, tânăra care deţine o poziţie de top în rândul bloggerilor.

Potrivit ei, în zilele de azi, când graniţele sunt deschise, avem dublă cetăţenie şi zboruri ieftine, nu este niciun argument raţional de ce să locuim într-un stat unde peste noapte unii pot pierde agoniselile de o viaţă, şi aşa mici, sau unde lunar trebuie să plătească mai mult pentru servicii decât în o mulţime de alte ţări mult mai dezvoltate. ”Eu nu vreau să contribui la bunăstarea celor care aruncă Moldova cu ani în urmă şi nenorocesc sute de mii de oameni. În acelaşi timp, faptul că unii pot fura şi pune datorii pe spatele oamenilor, înseamnă că oamenii, adică noi, îi lăsăm. Înseamnă că mai mult sau mai puţin conştient suntem complici la acest lucru. Iar faptul că o să plecăm n-o să ne scoată din povară. Şi-atunci nu ne rămâne decât să fim cu ochii pe ei. Să scriem, să întrebăm, să povestim altora. Să cerem ce este al nostru. Miliardul demult nu mai este doar un miliard. Este un simbol al tuturor hoţiilor făcute în văzul nostru şi care nu au fost condamnate. Şi până înţelegem cum trebuie să nu îi lăsăm să profite de noi, cel puţin să ţinem minte ce ne-a fost făcut. Inclusiv prin artă. Mai ales prin artă”, afirmă tânăra.

Virginia Romanovici, masterandă la Universitatea de Vest din Timișoara, România, susține că e dificil să ai un simț nealterat al datoriei față de patria condusă de grupări politico-oligarhice care își bat joc de propriii cetățeni. ”Pentru mine patria nu mai are nici un gust. Patria mea este doar o rana deschisa. Pentru ca ma doare. Mă doare că mama nu a fost acasă sa mă crească pe mine, pe fratele meu. Mă doare că suferă și ea. Pentru că-mi găsesc bunicii tot mai batrâni și tot mai amărâti. Pentru că nu mai am prieteni acasă și că nu cred că o să-mi cresc copiii acasă. Pentru că în ultima vreme nu mai știu dacă Moldova e casa mea. Pentru mine patria nu mai are gust. Este doar o rana. Și doare”, spune tânăra.

Victima să plătească despăgubiri?!

Dorin Frăsâneanu, student la Institutul de Stat de Relaţii Internaţionale din Moscova, spune că fiind absolvent în drept englez, francez, European, poate afirma cu certitudine că nu a mai întâlnit încă niciun caz în care victima unei fărădelegi trebuie să plătească despăgubiri. ”Nu e normal ca poporul, victimă a unor indivizi avizi de putere si bani, să rabde si sa platească în locul celor care l-au jefuit. Ca în orice sistem de drept din țările civilizate, victima este cea care trebuie îndreptațită, iar hoțul pedepsit. Ori atunci cand justiția nu funcționează corect, iar țara devine o sursă de venit pentru un grup restrâns, oare mai încape loc de dragoste și respect față de propria țară care încearcă sa ia de la gura copiilor și ultima farâmă de pâine? Prin plasarea datoriei miliardului pe spatele cetățenilor, pe lânga pierderea materială considerabilă, se calcă în picioare și ultimul dram de demnitate pe care o mai au oamenii noștri munciți și chinuiți. Trebuie să ne opunem acestei monstruoase nedreptăți, cu toate forțele, pe toate căile”, afirmă tânărul.

”Acum datoria se poate atinge şi conştientiza”.

Roman Cernelea, politolog, absolvent al Universității ”Alexandru Ioan Cuza din Iași”: ”Inițiativa regimului oligarhic de a pune pe umerii cetățenilor jaful comis din sistemul bancar, constituie culmea cinismului și a ticăloșiei acestei guvernări, în frunte cu Vladimir Plahotniuc. Actuala guvernare nu este decat purtătoarea sistemului sovietic de guvernare, care a acaparat toate puterile în stat și este controlată dintr-un singur punct. Şi ce este un bun cetăţean? Datoria oricărui cetăţean e să nu tacă, să se opună acestui sistem anti-popor, penalizându-l, inclusiv prin vot, cea mai puternică armă pe care o deține”, afirmă tânărul.

 

Artistul, Ștefan Eșanu, autorul expoziției La Datorie, susține că a abordat tema miliardului în cadrul expoziției, pentru a readuce în actualitate acest subiect dureros, inclusiv arătându-le vizitatorilor care e forma reală a acestei sume: „Expoziția „La Datorie” este un proiect de arta contemporană ce își propune să dea o formă foarte concretă unui eveniment pe cât de grav pentru economia Republicii Moldova, pe atât de abstract în minţile noastre”, spune el. În cadrul expoziției, vor fi instalate opt ecrane pe care vor fi proiectate peste 30 de interviuri cu cetățeni care vor vorbi despre povara datoriei și vor răspunde la întrebarea: „Ce înseamnă pentru ei datoria faţă de ţară?”.

Foto. Nadejda Roșcovanu

Organizatorii au mai relevat că au lucrat la acest proiect mai bine de patru luni de zile. Una din susținătoarele proiectului, Victoria Nagy Vajda, a menționat că datoria faţă de ţară pentru toţi, fie că vorbim română, ucraineană, rusă, găgăuză, bulgară sau romani, este să tratăm cu respect natura, legile şi societatea în care trăim. ”Avem însă concetățeni care trăiesc într-o ţară paralelă, pentru care plătim, punându-ne în cârcă o altă datorie, cea de stat. Sunt bucuroasă să sprijin proiectul La Datorie şi pe artistul Ştefan Eşanu, care ne prezintă prin intermediul artei cum arată această datorie de stat şi cât avem de plătit pentru luxul celor care trăiesc în ţara lor paralelă. Acum datoria se poate atinge şi conştientiza”.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu