„Dați-mi voie să mă vadă tata…” // Tania Daniliuc

taniadaniliuc4

Liceul în care lucrează, în care au depus suflet și dăruire mulți ani, risca să devină gimnaziu. Nu și-au dorit acest lucru de dragul copiilor care îşi fac studiile acolo, de dragul colegilor lor, de dragul numelui liceului devenit cunoscut în regiune și chiar de dragul lor.

S-au pornit să bată din ușă în ușă în satele vecine în care funcţionează gimnazii, pentru a completa clasa X-a de liceu. Vă dați seama că, în ajun de 1 septembrie, majoritatea elevilor se înscriseseră deja într-o instituție de învățământ. Rămăseseră acasă doar copiii din familiile dezavantajate. În porţile acestor familii au decis să bată ei.

Au ajuns și la casa lui D. L-au rugat pe tatăl acestuia să-şi dea copilul la liceu, căci i se va oferi cămin și hrană gratuit. Tatăl băiatului a fost de acord, dar l-au chemat și pe D. să-i afle părerea. Acesta a zis că vrea, însă, cu ochii în pământ, i-a şoptit părintelui său: „Tată, da’ eu am numai o pereche de chiloți…”

Profesoara însă a zis că îi va găsi toate cele necesare, doar el să vrea să învețe. L-au înscris pe D. la liceu, între timp, mai veniseră câțiva copii și clasa X-a s-a completat. L-au dus pe D. la cămin, l-au tuns, i-au adus hainele ce le rămăseseră de la fiii lor. I-au mobilizat pe toți elevii și profesorii. Unii i-au adus colegului lor rechizite, alţii haine şi, într-o noapte, i le-au ajustat după mărimea lui. A doua zi, a mers de școală.

În una din primele zile ale anului școlar, D., îmbrăcat îngrijit şi pieptănat, a venit la profesoara care l-a adus la liceu și i-a spus că vrea să plece acasă. Aceasta a rămas înmărmurită și a spus doar atât: „Cum?… Pleci?…”. La care, D. i-a răspuns: „Dați-mi voie să mă vadă tata…”

Astăzi este ziua profesională a profesorilor, însă pentru ei adevărata sărbătoare e atunci când văd rezultatul muncii lor în copiii pe care îi dădăcesc, îi îndrumă, îi învață. Unii dintre ei chiar oferă speranțe frumoase copiilor.

Numărând banii la fiecare salariu, ei își dau seama că adevărata recompensă, împlinire sufletească, este cea spusă de D.: „Dați-mi voie să mă vadă tata…”

La mulți ani, dragii noștri profesori!

Tatiana Daniliuc

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)