Dăruieşte o şansă

Surioarele Olguţa şi Irinuţa îşi doresc de la Moşul câte o păpuşică, iar fratele lor Vasile… sănătate

Nenorocirea a intrat în casa familiei Soltan acum trei ani, când Ludmilei Soltan i-au depistat o boală incurabilă la oase. În timp ce femeia era internată în spital, soţul a decedat în urma unui atac de cord. Boala Ludmilei avansează pe zi ce trece. De Crăciun va fi alături de copiii dragi şi nu-şi doreşte nimic mai mult decât ca sărbătoarea să bată şi la uşa casei lor.

Victoria POPA

La Puhoi, r. Ialoveni, fostul judeţ Chişinău, am ajuns după ce am primit pe adresa redacţiei mesajul unei rude mai îndepărtate a familiei Soltan. Aceasta ne scria că Ludmila şi Igor şi-au unit vieţile acum 20 de ani şi au dat naştere la trei copii minunaţi, un băieţel şi două fetiţe. Igor a muncit la greu pe şantierele de construcţie atât în Republica Moldova, cât şi departe de familie, la Moscova. Bunăstarea celor dragi era pentru el mai presus de toate, ştia că are de pus pe picioare trei copii şi chiar dacă suferea dureri îngrozitoare de inimă, acesta nu era un motiv ca să stea acasă fără treabă. Cei care îl cunosc pe Igor spun că bărbatul a construit o frumuseţe de casă în satul Puhoi şi a fost un adevărat gospodar. Din păcate, a fost… În 2009, Igor Soltan a decedat în urma unui atac de cord lăsând în urma sa o soţie îndurerată şi trei copii minori.

„Mama nu-i acasă”

Întrebând din om în om de la intrarea în satul Puhoi, ajungem şi la poarta familiei Soltan. O căsuţă bine aranjată, îngrădită de un gard frumos de culoare verde care o face să se evidenţieze de restul caselor din mahala. Batem la uşă şi în câteva momente în faţa noastră se ivesc Vasile şi Olguţa. „Mama nu este acasă. A fost luată de urgenţă la spital”, ne spune timid Vasile. Deşi discută cu noi, băiatul nu-şi rupe privirea de la pardoseala din veranda în care ne aflăm. Abia mai târziu am aflat de ce copiii nu ne-au invitat să intrăm în casă. În timp ce mama este la spital, Vasile ne spune că el este cel pe umerii căruia au căzut toate grijile gospodăriei. A făcut doar nouă clase. Tânărul a vrut să se facă lemnar sau electrician, pentru că-i place, dar moartea tatei l-a împiedicat să-şi realizeze visul.

Nevoile şi bucuriile copiilor

De la tânărul care din toate puterile încearcă să ţină piept greutăţilor în faţa cărora a fost pusă familia sa aflăm că este invalid de gradul II şi are o pensie de numai 242 de lei lunar, mama sa este invalid de grupa I şi primeşte o pensie de 475 de lei. La aceste sume se mai adaugă şi indemnizaţia de 520 de lei pe care o primesc surorile mai mici, bani care-i ridică pentru că nu-l mai au pe tata.

Alături de Vasile stă surioara sa, Olguţa, cu nişte ochi mari, expresivi, ne priveşte întrebător. Olguţa ne spune mândră că anul acesta a mers în clasa I.

„Îmi place la şcoală şi de învăţătoarea mea – Natalia Ţurcanu ”, povesteşte micuţa, schiţând un zâmbet ştrengăresc. Plină de entuziasm că am abordat-o în sfârşit şi pe ea, Olguţa ne spune că hăinuţele pe care le poartă uneori le spală singurică cu mânuţele ei. Copiii ştiu că mama este bolnavă. „Mămica are dureri la un picior şi nu ne poate ajuta”, explică copiii. Micuţii au noroc de sora mamei care le sare în ajutor atunci când Ludmila se află la spital.

O familie fericită, cândva…

Nu reuşesc să le spun copiilor să aducă câteva poze cu toţi membrii familiei că Olguţa fuge sprintenă în casă de unde ne aduce câteva poze, pe care cred că le luase la nimereală. În cele câteva poze vedem o familie fericită – mama, tata şi două fetiţe zâmbăreţe. Dar unde-i Vasile?, întreb copiii. Tânărul ne spune că el este cel care a înveşnicit momentele fericite ale familiei Soltan.

Disperarea şi frica unei mame

Am încercat să o găsim pe Ludmila la spital, însă fără succes. De la Aliona Soltan, mătuşa copiilor, am aflat că, de fapt, Ludmila era acasă, dar n-a dorit să o vadă cineva, îi este ruşine de starea în care a ajuns din cauza bolii. „Vă rog să o înţelegeţi. A trecut prin multe. Au muncit mereu împreună. Aţi văzut ce gospodărie au? Fratele meu avea mâini de aur şi se înţelegeau dintr-un cuvânt. Când a murit Igor, Ludmila era în spital cu piciorul rupt, iar la înmormântarea lui a adus-o salvarea numai pentru jumătate de oră, pentru că era grav bolnavă. Ludmilei îi este frică de viitorul copiilor. Am auzit că nici chimioterapia nu o mai poate ajuta. Este disperată”, ne spune la telefon una din mătuşile acestor trei copii. Femeia ne-a încredinţat că rudele vor avea grijă de copii şi nu-i vor lăsa în voia sorţii. „Dar am şi eu un copil pe care-l cresc singură”, a mai adăugat Aliona, care pe moment se află la muncă în Italia.

La despărţire, i-am întrebat pe copii ce-şi doresc de sărbători. Olguţa, veselă, ne-a spus că sora ei mai mică vrea o păpuşică cu multe hăinuţe. „Şi eu vreau o păpuşică”, menţionează micuţa. Cu ochii în pământ, frecându-şi nervos mâinile, Vasile spune că nu-i trebuie nimic, doar sănătate.

Tata nu mai este

Copiii simt foarte mult lipsa tatălui. Atunci când mama era la spital, el era cel care le pregătea mâncare şi avea grijă de micuţi. Săritor la nevoie, Igor Soltan ajuta un consătean la restaurarea podului casei când i s-a oprit suflarea. Bărbatul plin de viaţă a murit de stop cardiac la vârsta de 39 de ani. Astăzi Vasile, fiul lui de doar 19 ani, le poartă grija celor două surioare de şase şi şapte anişori. Privind cât de optimist zâmbesc fetiţele, se pare că uiţi de toate greutăţile vieţii. Mama micuţelor se roagă ca acest zâmbet de pe faţa fetelor ei să nu dispară niciodată.

JURNAL de Chişinău lansează campania de Crăciun „Dăruieşte o şansă”. Zeci de familii nevoiaşe aşteaptă cu sufletul la gură o minune de Crăciun. Dacă reuşim să aducem spiritul sărbătorilor de iarnă în casele câtorva, este deja o minune. JURNAL te îndeamnă să dăruieşti o şansă pentru Olguţa, Vasile, Irinuţa, Nicuşor, Daniela şi alţi eroi ai campaniei noastre. Noi vă oferim această şansă, contactaţi-ne la numărul de telefon 069456968 şi anunţaţi pentru care micuţ doriţi să fiţi Moş Crăciun.

The following two tabs change content below.