Dăruieşte o şansă! // Campanie JURNAL

JURNAL de Chişinău a lansat campania de Crăciun „Dăruieşte o şansă”. Zeci de familii nevoiaşe aşteaptă cu sufletul la gură o minune de Crăciun. Dacă reuşim să aducem spiritul sărbătorilor de iarnă în casele câtorva, este deja o minune. JURNAL te îndeamnă să dăruieşti o şansă pentru Olguţa, Vasile, Irinuţa, Nicuşor, Alecu, Daniela şi alţi eroi ai campaniei noastre.

O şansă pentru Vlăduţ

Luptă contra cronometru pentru viaţă. Este tragedia unui copil de 4 luni şi a mamei lui, care îl creşte singură. Vlăduţ s-a născut cu o gravă malformaţie cardiacă şi are nevoie urgentă de o intervenţie chirurgicală. Pentru salvarea bebeluşului, mama lui Vlăduţ trebuie să adune nouă mii de euro într-un timp record.
Vlăduţ este primul copil al Nadejdei Capriş care şi-a văzut împlinit visul de a deveni mamă abia la 37 de ani. Tatăl băiatului s-a dezis de el. Din primele zile de viaţă ale copilului, femeia nu mai are linişte, pentru că se teme să-l piardă. În orice clipă, inima bebeluşului poate înceta să mai bată.
Copilul este acum internat cu pneumonie, fapt care îi agravează starea de sănătate. Respiraţia lui devine tot mai grea.

 

O şansă pentru Olguţa, Irinuţa şi Vasile

Ludmila şi Igor şi-au unit vieţile acum 20 de ani şi au dat naştere la trei copii minunaţi, un băieţel şi două fetiţe. În 2009, la vârsta de 39 de ani, Igor Soltan a decedat, lăsând în urma sa o soţie îndurerată şi trei copii minori. Copiii simt foarte mult lipsa tatei. Atunci când mama era la spital, el era cel care le pregătea mâncare şi avea grijă de ei. Astăzi, Vasile, de 19 ani, invalid de gradul II, le poartă grija celor două surioare, de şase şi şapte ani. Pensia sa împreună cu pensia de invaliditate a mamei plus indemnizaţia pe care o primesc surorile mai mici pentru că sunt orfane de tată, fac în total 1240 de lei, bani care abia le ajung să-şi asigure existenţa. Micuţele Olguţa şi Irinuţa nu îndrăznesc să-i spună mamei ce-şi doresc de Crăciun, dar de la Moşul aşteaptă să le aducă la fiecare câte o păpuşică, iar Vasile nu-şi doreşte altceva decât…sănătate.

 

O şansă pentru Nicuşor Filat

Svetlana Filat este o mamă care îşi doreşte cel mai mult să-şi poată ţine copilul în braţe. „Când te uiţi la mine, nici nu-ţi dai seama că sunt bolnavă”, spune Svetlana Filat, o tânără de 29 de ani din Mingir, Hânceşti, fostul judeţ Lăpuşna. Trei scări ale pragului din faţa casei sunt urcate cu uşurinţă de oaspeţii rari care bat la uşa femeii, însă nu şi de Svetlana. Tânăra este disperată că nu a mai rămas nimeni care ar putea să o ajute, iar atunci când priveşte la băieţelul energic care fuge din cameră în cameră, i se umple inima de durere. „Acesta este Nicuşor”, Svetlana ni-l prezintă pe fiul său de un an şi şase luni, care zâmbeşte radios. Micuţul ţine în mânuţe o maşinuţă fără o roată, îi este foarte dragă pentru că este unica lui jucărie. „Tare mi-aş dori să-l pot ţine în braţe cât mai des. Lui Nicuşor îi lipsesc îmbrăţişările şi se bucură de fiecare dată când cineva îl ia în braţe. Speranţa mea moare, dar mă gândesc că mai sunt oameni cu inimă mare care ar putea să mă ajute”, speră Svetlana Filat.

 

O şansă pentru Alecu

Lilia era nespus de bucuroasă când a văzut că fiul ei de 26 de ani, Alecu, a început să mişte puţin mâinile. „Pentru noi, e un mare progres”, spune mama. Atunci când a crezut că a depăşit toate greutăţile vieţii, soarta i-a mai aplicat o lovitură. „Fiul meu şi-a fracturat coloana vertebrală şi acum este ţintuit la pat. Avea atât de multe planuri”, ne povesteşte Lilia Vition. Deşi are tată, Alecu nu mai menţine relaţia cu părintele său. Acesta a divorţat de Lilia când băiatul avea câteva luni. „Îmi reproşa mereu că sunt invalidă şi nimeni nu mai are nevoie de mine”, îşi aminteşte Lilia. Deşi există şanse care ar putea grăbi procesul de reabilitare a lui Alecu, posibilităţile financiare ale acestei familii formată din două persoane sunt limitate. Trăiesc din pensia de invaliditate a Liliei şi din alocaţia socială a tânărului care constituie în total circa 600 de lei. Printre picăturile de sudoare ce i se preling de pe frunte atunci când îl ridică şi îl face comod în pat pe Alecu se strecoară şi lacrimile de durere, durere fizică şi durere sufletească. „Mă simt neputincioasă”, spune printre lacrimi Lilia.

O şansă pentru Daniela

„Vreau ca Moş Crăciun să-mi aducă o păpuşă Winx”

Pe Daniela Rusu, o zgâtie de fată, cu ochii mari de culoarea cerului senin, am întâlnit-o la Centrul de reabilitare a copiilor cu afecţiuni neuromotorii, unde se află de mai bine de o săptămână. „Îmi fac ceva cu acul la picior şi mă înghimpă. Vreau acasă. Mi-e dor de bunica şi căţelul meu. Vreau să o văd şi pe prietena mea, cu care ne jucăm”, spune fetiţa. În urma unei encefalite virale, Rusu Daniela, din Năpadova, raionul Floreşti, fostul judeţ Soroca, a rămas imobilizată. La cei opt anişori ai săi, Daniela are un scaun cu rotile pentru copiii de patru ani, iar familia acesteia, mama şi bunica, nu au pe ce să cumpere unul pentru vârsta ei. În acelaşi timp, Natalia, mama fetiţei, ar vrea să poată pleca în România ca să-i pună Danielei orteze la picioare. Deşi au banii, din cauza că nu pot să obţină viză românească, nu pot să facă nimic. Daniela mi-a spus că ar vrea ca Moş Crăciun să-i aducă o păpuşă Winx, din desenul animat preferat.

Noi vă oferim această şansă, contactaţi-ne la numărul de telefon 069456968 şi anunţaţi pentru care micuţ doriţi să fiţi Moş Crăciun.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)