Dansez pentru… tata // OAMENI BUNI

Visează să devină campion internaţional

Are 13 ani, dar gândeşte şi se comportă ca un om matur. Aşa îl descriu cei care îl cunosc pe. La o vârstă atât de fragedă, Artur cunoaşte cât de grea e pâinea de dansator. Dansează, dansează şi iarăşi dansează. Munceşte din greu zile în șir pentru a deveni un adevărat profesionist. Deja a început să culeagă primii lauri. Se mândreşte cu titlul de campion naţional la dansuri în stil hip-hop. Artur Cârnaţ, munceşte zi de zi pentru că visul său este să devină campion internaţional la dansuri.

Stela Televca

Radu Mădălin Linca

„Vreau ca tata să fie mândru de mine”, ne spune micul artist într-o dimineaţă caldă de iunie. Îl găsim în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din capitală, antrenându-se pentru următoarea competiţie. Deşi este obosit, Artur îşi păstrează zâmbetul pe buze şi ne povesteşte entuziasmat despre visul său. „Pasiunea pentru dans o moştenesc de la tatăl meu. Din păcate, el nu a putut să-şi realizeze visul.”

Boris Cârnaţ, tatăl lui Artur, a fost şi el un dansator înfocat, însă greutăţile pe care i le-a pregătit viaţa l-au făcut să părăsească ringul de dans cu mult timp în urmă. Munceşte pentru a creşte şi educa de unul singur cei trei copii ai lui. „Sunt convins că tata ar fi ajuns un mare dansator. Vreau să îi îndeplinesc visul. Vreau să devin  campion internaţional”

Am simţit că sunt apreciat”

Artur nu face parte din categoria adolescenţilor interesaţi de jocuri și calculatoare. El are cu totul alte preferinţe. Nu-i este deloc ușor. Orele de antrenament îl istovesc. Nu o singură dată a zis: „Gata, nu mai pot!”, când se trezea dimineaţa cu o febră musculară cumplită. Mai mult decât atât, „dacă nu eşti atent, o mişcare întâmplătoare şi te-ai accidentat, atunci s-a sfârşit cu dansul”, spune Artur. Însă, când iese pe scenă, uită de oboseală şi de toate, este doar el şi spectatorii. „Atunci când eşti în faţa oamenilor, când ştii că toţi au venit pentru tine, ai o responsabilitate enormă, nu poţi să-i dezamăgeşti. Când aud aplauzele, mă copleşesc mii de emoţii şi îmi spun în gând: „Am reuşit!”, ne povesteşte Artur  zâmbind larg.

Tânărul dansator închide ochii pentru câteva clipe şi se pare că retrăieşte momentele cele mai fericite din viaţa lui. Cupa Moldovei la dans. Da! A fost extraordinar. Atunci a simţit că a păşit în sfârşit pe prima treaptă în calea realizării „visului cel mare”. „Sunt stări sufletești pe care nu le poți descrie. Ești pur și simplu mulțumit că munca ți-a fost apreciată. Am câştigat cupa! Sunt campionul Moldovei! Nu vă imaginaţi ce am simţit când mi-a fost rostit numele”, îşi aminteşte Artur.

„Talentul nu se cumpără

Titlul de campion naţional este abia un început. Vrea să devină campion internațional, ca tata să fie mândru de el. „Îmi doresc să îl pot răsplăti pe tatăl meu, pentru că m-a crescut pe mine și pe frații mei, pentru că m-a învățat doar de bine, m-a susținut și m-a încurajat mereu în ceea ce-mi place să fac. Știu că i-a fost greu şi nu pot să-i spun decât atât: îţi mulțumesc, tată”, ne spune emoţionat Artur. Băiatul mai are o calitate – nu refuză niciodată de a evolua în faţa pacienţilor cu diagnostice severe, internaţi în spitalele din Chişinău.

Priveşte departe în viitor. Când cariera de dansator va lua sfârșit, Artur planifică să deschidă o școală de dans, în care fiecare copil talentat va fi așteptat cu mare drag: „Atunci când voi avea suficienți bani, îmi doresc să deschid o școală de dans, ușile căreia să fie deschise pentru toţi copiii talentaţi. Mai ales copiii din familiile social  vulnerabile care vor avea posibilitatea să demonstreze că  talentul, credința și munca nu se cumpără”, ne spune într-un final dansatorul. La plecare, aruncăm o privire spre Artur. Nu se opreşte, dansează, dansează pentru a deveni cel mai bun, dansează pentru… tata.

ZOOM:

„Atunci când voi avea suficienți bani, îmi doresc să deschid o școală de dans, ușile căreia să fie deschise pentru toţi copiii talentaţi. Mai ales copiii din familiile social  vulnerabile care vor avea posibilitatea să demonstreze că  talentul, credința și munca nu se cumpără”, spune Artur Cârnaţ

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)