Dansatorul pe care nu-l opreşte nimic

Şcoala libertăţii coregrafului Igor Munteanu

La 17 ani, pasul lui Igor Munteanu a început să bată în ritmul dansurilor populare în ansamblul „Joc”. Dansează de mai bine de 20 de ani, are ce ne povesti şi de la el chiar ai ce învăţa. După o vastă experienţă în trupele de dans ale interpretelor Irina Alegrova şi Sofia Rotaru a ajuns la New York la Broadway Dance Center, numit „simplu” cel mai bun studio de dans din lume. Toată această experienţă reprezintă baza şcolii de dans „Just Friends Dance Academy”, înfiinţată acum trei ani de coregraful Igor Munteanu.

Vizita unui prieten de familie a decis viitorul lui Igor Munteanu. Visa să devină jurist, dar… „Un prieten de-al tatei i-a spus că se organizează o preselecţie în ansamblul de dans ”Joc” şi i-a propus să încerc şi eu”, îşi aminteşte Igor. A fost suficient să facă primele mişcări de dans ca să realizeze că vrea să meargă mai departe pe această cale. Părinţii l-au susţinut, chiar dacă domeniul de activitate al acestora este departe de alegerea fiului, ei fiind medici.

Astăzi, la 38 de ani, coregraful are propria şcoală de dans şi le transmite „balerinelor” – aşa îşi numeşte el discipolele – propriile viziuni despre lumea dansului şi „amalgamul de emoţii care poate cuprinde un dans”.

Cele trei etape din viaţa de dansator

Igor îşi împarte viaţa de dansator în trei etape. A deprins arta dansului popular în ansamblul „Joc”, apoi au urmat şase ani de dans în show baletele „Acverias” al Sofiei Rotaru şi „Alegro” al Irinei Alegrova. Despre coregrafa trupei de dans „Acverias” Igor spune că era o adevărată regizoare care-i făcea pe dansatori să se simtă în piele de actori ce-şi exprimă emoţiile prin mişcare. „Montarea era ca o poveste”, îşi aminteşte dansatorul. În trupa coregrafică a interpretei Irina Alegrova a avut ocazia să danseze în mai multe stiluri. Aici s-a îndrăgostit de jazz. Cea de-a treia etapă au fost studiile la şcoala de dans de pe Broadway. Câtă libertate e acolo! „Doar câteva lecţii îţi schimbă complet viziunea asupra tot ce vedem noi şi cât de complexaţi suntem. Ei sunt liberi, nu îi opreşte nimic, liberi în mişcare, în gânduri, în tot ceea ce fac”.

Sentimentele dau viaţă dansului

A învăţat, iar acum îi învaţă pe alţii. Mai multe emoţii, le cere coregraful Igor Munteanu discipolilor săi. „Sentimentele dau viaţă dansului”, explică coregraful. Ce ar putea să-l oprească pe Igor Munteanu? „Doar credinţa. O păstrez în felul în care mi-au insuflat-o părinţii şi bunicii”, spune coregraful.

Deschiderea propriei şcoli de dans o datorează prietenilor care l-au susţinut şi i-au oferit impulsul necesar, de unde îi vine şi denumirea „Just Friends” (doar prieteni). „Toţi cei care vin la şcoala noastră ne sunt prieteni şi toţi cei care au plecat tot prieteni ne rămân”. Astăzi, Igor Munteanu este mulţumit de realizările sale, de faptul că a reuşit să creeze o echipă solicitată şi apreciată înalt pe piaţa show-biz-lui. A participat la multiple proiecte televizate autohtone, dar şi internaţionale cum ar fi „Fabrica de staruri”, „Eurovision Moldova”, „Şlagărul Anului”, „Potcoava de Aur” etc. Uneori publicul era mai impresionat de show-ul dansatorilor decât de prestaţia interpreţilor.

De toate realizările sale, iar ele au fost multe, Igor s-a bucurat alături de părinţi, soţie şi bineînţeles, fiinţa despre care vorbeşte cu o deosebită plăcere, fiica sa, Liza.

Ar putea să vorbească la nesfârşit despre dans, însă spre final l-am întrebat pe coregraf ce ar mai trebui să cunoască oamenii despre Igor Munteanu. „Cred că tot ceea ce trebuie să cunoască ştiu deja, iar ceea ce nu ştiu trebuie să rămână în sufletul meu, acolo unde îi este de fapt locul”.

Este povestea de succes a unui băiat din satul Ghidighici, fiu de medici, căruia i-a fost sortit să devină dansator, astfel încât astăzi să se dedice discipolilor săi pe care-i învaţă ceea ce a învăţat şi el: „prin dans, să devină liberi”.

Cristina Movilă, stagiară

 

The following two tabs change content below.