Daniela şi norocul ei

Daniela e o doamnă frumoasă. Stă în centrul Londrei, împreună cu soţul ei, William, şi cu cei trei copii – o fată şi doi băieţi. Fata s-a născut din prima căsătorie în Republica Moldova. Ce să mai vorbim, Daniela e una dintre puţinele moldovence peste care a dat norocul în străinătate.

Cum a ajuns Daniela în Anglia

Acum douăzeci de ani, Daniela era o fetişcană sfioasă. A absolvit şcoala medie dintr-un sat din municipiul Chişinău, apoi şi-a  continuat studiile la Universitatea Agrară. Acolo, l-a cunoscut pe Alexandru – un flăcău chipeş cu fruntea înaltă şi cu ochii mari – care venise la studii după ce satisfăcuse serviciul militar. Flăcăului i s-a aprins inima de cum a văzut-o. Fata avea ochii mari din cei care te bagă în boli şi era din cale afară serioasă.

După absolvirea facultăţii, s-au căsătorit şi au plecat în satul Danielei. Fata n-a moştenit mare avere de la părinţi şi nici flăcăul nu se trăgea dintr-o familie înstărită. Cu banii câştigaţi la nuntă şi-au ridicat o căsuţă modestă la marginea satului. Din dragostea lor  s-a născut o fetiţă. Zilele se depănau în pace şi înţelegere, cu griji mai mari şi mai mărunte. Alexandru lucra la Chişinău, iar Daniela – în contabilitatea primăriei. Mai mult, ea avea grijă de vacă, de vreo doi porci, de mulţimea de păsări care le umplea curtea şi, bineînţeles, de micuţa Cristina. „Creşti un animal, creşti un ban”, aşa i-au învăţat părinţii. Îşi mai primeneau casa când vindeau un porc sau un viţel, deoarece salariile lor erau modeste şi le ajungeau doar pentru strictul necesar. Casa cerea cheltuială. Dacă în interior au dres-o ei cum au putut, pe dinafară era nevoie de mai multe parale pentru a o finisa. Şi Daniela a plecat la câştig peste hotare, împreună cu nişte femei din sat.

Plecarea le-a fost cu ghinion. Reţinute prin ţările de tranzit, femeile noastre au ajuns, în cele din urmă, nu în Italia – unde se porniseră –, dar în Portugalia. După un an şi mai bine de lucru ca menajeră într-o casă din Lisabona, a murit bătrâna pe care o îngrijea. Aceasta avea un singur fiu, care era stabilit la Londra. Bineînţeles că Daniela s-a întristat foarte tare. O durea nu atât pierderea bătrânei de care se ataşase, cât faptul că a rămas fără lucru. Dar, vorba ceea, nu aduce anul cât aduce ceasul. Soţia lui Ricardo – aşa îl chema pe fiul bătrânei – o simpatiza pe Daniela şi a hotărât să o ia cu ei în Anglia. Zis şi făcut. La câteva luni după decesul bătrânei, Daniela a ajuns să lucreze într-un apartament luxos din centrul Londrei. Ştergea praful, spăla şi călca rufele, iar în orele libere le ţinea de urât copiilor.

Prima întâlnire cu bărbatul care, până la urmă, îi va deveni soţ

Chiar dacă munca în calitate de menajeră i se părea umilitoare,  atunci când primea salariul se simţea om. Aproape toţi banii îi trimitea acasă. Alexandru îi cheltuia cu grijă şi pricepere. În doi ani şi jumătate, casa lor devenise de nerecunoscut.

Începuse al doilea an de şedere în Anglia pentru Daniela. Şi ea căuta slujbe ocazionale ca să câştige mai mult. Aşa l-a întâlnit pe William, un bărbat de 33 de ani care era încă holtei. Acesta avea un apartament spaţios în centrul Londrei. Daniela venea aici de două ori pe săptămână şi făcea curăţenie. Pentru un adaos la salariu, ea s-a angajat să-i gătească lui William prânzul sâmbăta şi duminica. Astfel, o parte din bani îi trimitea acasă, iar cealaltă îi punea deoparte pentru Cristina.

La început, relaţia dintre cei doi era ca între patron şi angajat. Gândurile ei erau acasă la fiică, la soţ şi la părinţi. Înfăţişarea atrăgătoare a stăpânului nu o mişca deloc. Totodată, William o adora, îi plăcea să o privească trebăluind la bucătărie. Îl înfiora privirea ei senină şi lipsită de interes. Îi plăceau la nebunie plăcintele şi sarmalele gătite de basarabeanca noastră.

Gurile rele le distrug familia

De la o vreme, Alexandru a prins a umbla abătut. Lumea îl vedea tot mai des la barul din sat. Seara, ducea fetiţa la bunei şi  transforma casa lor frumoasă în bordel. Toţi banii pe care îi trimitea soţia îi cheltuia cu mândruliţe.

Multe femei s-au acoperit de ruşine în casa lor. Câte nenorociri a adus până la urmă cuibuşorul lor paşnic şi tihnit! Toate au pornit de la vorbele unui prieten din satul vecin, care se întorsese din Londra. Acest „prieten” i-a spus lui Alexandru că Daniela şi-a găsit un englez, că i-a văzut cu ochii lui sărutându-se într-un restaurant şi câte şi mai câte.  Alexandru a ajuns la concluzia că cea mai bună răzbunare pe Daniela ar fi lipsirea ei de dreptul de mamă.

A plătit un avocat cu banii trimişi din Anglia şi a reuşit să o lipsească pe Daniela de drepturile de mamă.

Lovitura distrugătoare

După trei ani de şedere în Anglia, Daniela, cu actele în regulă, a venit acasă într-o vacanţă. Ardea de nerăbdare să se întâlnească cu cei dragi după atâţia ani de despărţire. Pe Alexandru nu l-a putut găsi la telefon ca să-i comunice la ce oră soseşte avionul la Chişinău. A rugat-o pe o vecină să-l anunţe. Femeia a alergat cu sufletul la gură să-i ducă vestea bună lui Alexandru, la care acesta a rămas rece. La aeroport, Daniela nu înţelegea ce s-a întâmplat cu soţul ei. Încerca să-l îmbrăţişeze, să-l sărute, iar el se ferea ca de ceva primejdios. „Ce-i cu tine? Ce s-a întâmplat?”, îl întreba  insistent. El însă tăcea molcom. A tăcut aşa de la Chişinău până acasă. Când au intrat în casă, Cristinuţa, tristă, i-a zis: „Mămico, de ce nu vrei să trăieşti cu noi? Oare chiar e mai bun nenea cela de departe decât tăticu?!”. Ce a urmat mai departe e greu de descris… Oricât a încercat Daniela să-i explice lui Alexandru cum stau lucrurile în realitate, n-a putut să alunge furia şi ura din sufletul lui. Ea spera totuşi că o nouă iubire, o nouă viaţă va începe pentru amândoi. Duminica următoare, au mers la Chişinău şi au cumpărat lucruri pentru casă: covoare, tacâmuri, o masă şi câteva scaune, frigider, şi-au mai primenit hainele.

Luni dimineaţa, vecinii au rămas uluiţi văzându-l pe Alexandru cum scotea din casă toate lucrurile cumpărate. După care, a apucat-o înfuriat pe Daniela de păr şi a lovit-o de câteva ori cu capul de frigider. Vecinii se uitau şi nu puteau înţelege nimic. Unii ziceau că au prevăzut un asemenea sfârşit, alţii îşi făceau cruce. Abia când Alexandru, nebun de mânie, se pregătea să stropească cu benzină toate lucrurile scoase afară, unul dintre vecini a sărit şi i-a luat canistra din mâini. Năucită şi distrusă, Daniela şi fetiţa au plecat la părinţii ei.

În următoarele zile, a mers pe la instanţe şi a demonstrat că a fost lipsită pe nedrept de drepturile de mamă. Şi-a recăpătat acest drept, a desfăcut căsătoria cu Alexandru şi s-a întors în Anglia, încercând să uite coşmarul prin care a trecut.

O nouă viaţă pentru amândoi

Peste câteva luni, s-a întors cu William în Moldova. Mai întâi, s-au oprit la Chişinău, unde au oficiat cununia civilă, apoi au venit în sat, au luat-o pe fetiţă cu ei şi au plecat în Anglia. De atunci, trăiesc fericiţi în apartamentul spaţios din centrul Londrei. Între timp, Daniela a mai adus pe lume doi feţi-frumoşi, de care William este foarte mândru. Duc o viaţă normală, îşi cresc copiii într-un mediu familiar decent cu căldură şi înţelegere.

Fericită este şi Cristinuţa. Este în clasa a VI-a şi are succese la toate disciplinele. Fetiţa mi-a mărturisit, într-o română cu accent, că tata William este delicat şi dulce cu ea, însă nu-l uită nici pe tata Alexandru. S-au întâlnit vara trecută.

După acel scandal, Alexandru a plecat în Rusia. S-a recăsătorit cu o rusoaică care, acum trei ani, i-a adus pe lume un fecior. Zice că e fericit. În adâncul sufletului – şi unul, şi celălalt – regretă că nu au putut păstra familia.

(Culeasă din spovedania celor doi – Daniela şi Alexandru)

The following two tabs change content below.