Daniel Ioniță, viitorul ambasador al României la Chișinău: „Prioritatea efortului nostru ar trebui să fie susținerea integrării europene a R. Moldova”

Daniel-Ionita-1-1068x916

Daniel Ioniță este diplomat de carieră. Și-a început activitatea în Ministerul Afacerilor Externe în iunie 1996, parcurgând succesiv toate treptele diplomatice, de la atașat la ministru plenipotențiar. Din 6 octombrie 2011 și până la data preluării funcției de secretar de stat a fost Ambasador extraordinar și plenipotentiar al României în Regatul Norvegiei. Are o bogată experiență de negocieri internaționale, fiind parte a delegației oficiale care a negociat Acordul bilateral cu SUA referitor la participarea României la sistemul de apărare antiracheta. În cadrul unui interviu acordat intervio.ro, acesta a vorbit despre obiectivele pe care și le-a propus ca ambasador al României la Chișinău.

– Recent aţi fost numit ambasador al României la Chișinău. Care vor fi prioritățile dvs.?

Da, este o misiune care mă onorează şi mă obligă în acelaşi timp. Sunt conştient de importanţa acestui post în ansamblul relaţiilor externe ale României, precum şi de provocările, dar şi oportunitățile asociate unei astfel de misiuni. Aşa cum de altfel am prezentat şi cu prilejul recentelor audieri publice din Comisiile de politică externă reunite ale Parlamentului României (la 19 aprilie 2016), Republica Moldova este o prioritate strategică perenă în acţiunea externă a statului român. România este interesată de stabilitatea R. Moldova şi de menţinerea cursului european al acesteia. În consecinţă, obiectivele prioritare ale mandatului sunt susținerea parcursului european al Republicii Moldova şi reconectarea – strategică, politică, dar și fizică – a Republicii Moldova la spațiul european.

Pentru atingerea acestor obiective, în primul rând este important să se consolideze tendinţele spre stabilitate şi predictibilitate, prin relansarea reală, credibilă, vizibilă a reformelor atât de necesare în R. Moldova. În al doilea rând, ar trebui promovate cu consecvenţă proiectele menite să întărească legăturile cu România, atât la nivel inter-personal, cât şi instituţional.

În partic