Daniel Ioniță: „Prin aceste investiții vrem să aducem mai multă Europă aici. Acum este de responsabilitatea dvs. să păstrați tot ceea ce s-a făcut”

Un curcubeu de zâmbete, strigăte și chicoteli răsunau în curtea grădiniței de curând renovate din satul Ratuș, raionul Criuleni. La văzul aparatului de fotografiat s-au năpustit asupra mea cu zeci de întrebări: „Vrei să ne filmezi?”, „Nu știi unde-i mama mea?” sau afirmații de genul „Eu am rochie galbenă ca soarele și ca grădinița noastră”. Grădinița „Curcubeu” este una dintre cele 832 de instituții preșcolare renovate din banii alocaţi de către Guvernul României.

Carolina Chirilescu

Vorbăreți și cu fețele mângâiate de vânt și soare, prichindeii au început să-mi povestească cu ce se ocupă ei toată ziua la grădiniță. „Mâncăm, dormim, ne jucăm, ne dăm în scrânciob și învățăm poezii”, îmi spuneau picii, unii sfioși, alții destul de îndrăzneți. Până în anul 2015, Grădinița „Curcubeu” arăta destul de jalnic, fără bloc sanitar, fără apă, canalizare, iar cele două grupe se încălzeau datorită sobelor. Din acest motiv, copiii se îmbolnăveau des, mai ales în sezonul rece al anului. „Era foarte greu, veceurile erau afară, copiii își spălau mâinile într-un lighean, în coridoare și alte camere era frig”, spune directoarea instituţiei, Vera Negură.

Graţie grantului oferit de către Guvernul României, grădinița a fost reparată aproape în întregime. Acum, copiii se bucură de grupe spațioase, încălzire autonomă, acoperiș nou, apă potabilă, bloc sanitar, geamuri și mobilă nouă. Lucrările au costat peste un milion de lei, iar autoritățile publice locale au alocat circa 50 de mii de lei. Cu toate că grădinița are o capacitate de 45 de locuri, în prezent este frecventată de 86 de copii, o parte sunt aduși cu autobuzul asigurat de către primărie din satul vecin, Logănești. „Am construit două anexe, avem spațiu, astfel avem acum trei grupe a câte 28 de copii”, menționează directoarea.

 

Majoritatea personalului are peste 60 de ani

Atât părinții, copiii, cât și personalul sunt mulțumiți de noile condiții create în grădiniță, însă există alte probleme – salariile de mizerie și lipsa de personal. La grădiniță sunt angajate 17 persoane, majoritatea având peste 60 de ani. „Am nevoie de lucrători, tineretul vine, întreabă de salariu și pleacă. Bucătăresele lucrează și ca spălătorese de veselă și li se mai adaugă 0,5% din salariu la leafa lor de 1200 de lei. Am nevoie de personal tehnic, de educator, dar nu vine nimeni. Restul angajaților sunt pensionare, pe viitor nu știu cu cine voi lucra”, ne spune Vera Negură. O altă problemă este cererea mare de înscriere la grădiniță pentru copiii de până la trei ani, care nu poate fi soluționată deoarece nu există o grupă de creșă.

Totuşi, dincolo de problemele legate de salarii și lipsa personalului, copiii au parte de un meniu bogat în fructe și legume proaspete. În ziua de miercuri, 7 iunie, aceștia au mâncat salată de varză, morcov și măr proaspăt, pârjoală coaptă, pâine de secară și budincă, produse recomandate în noile meniuri elaborate în 2016. Primarul Petru Buzu ne-a declarat că face tot posibilul ca cei 86 de copii să aibă parte de o alimentație sănătoasă. „Noi le dăm fructe și legume proaspete de sezon, avem contracte cu gospodăriile țărănești, de asemenea agenții economici care livrează produse sunt controlați minuțios, iar din august încheiem contracte pentru livrarea merelor și altor legume proaspete”, menționează primarul.

Fructe proaspete de la Ambasadorul României, Daniel Ioniță

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, împreună cu directorul executiv al Fondului de Investiții Sociale din Moldova, Mircea Eșanu, au făcut o vizită miercuri, 7 iunie, la grădinița din satul Ratuș, pentru a vedea dacă investiția rezistă în timp. Picii de la grădiniță au pregătit un mic spectacol, iar la sfârșit ambasadorul le-a oferit tuturor copiilor fructe proaspete. „Mă bucur că investițiile au fost folosite corespunzător. Am oferit acești bani cu mare dragoste, ca de la frate la frate. Prin aceste investiții vrem să aducem mai multă Europă aici. Acum este de responsabilitatea dvs. să păstrați tot ceea ce s-a făcut”, a remarcat Excelența Sa, Daniel Ioniță. Nerăbdători, copiii au dat buzna la coșurile cu fructe, împărțindu-le bucuroși înainte de a fi spălate.

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. Din banii oferiţi de România au fost renovate 832 de instituții preșcolare din Republica Moldova. Beneficiari ai programului sunt peste 200 de mii de persoane – copii, părinți și cadre didactice.