Dan Puric despre poporul-pâine

central PuricSala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău a fost „luată cu asalt” de spectatori joi și vineri, 27 și 28 martie, când pe scena din inima capitalei a evoluat Dan Puric, cunoscut actor, regizor, eseist român.

Dan Puric, aclamat de basarabeni

În prima seară, Dan Puric a prezentat un one man show fulminant, „Suflet românesc”, iar în cea de-a doua a susținut o conferință cu același generic, publicul aclamându-l în picioare pe inegalabilul artist. Organizate de Institutul Cultural Român și Fundația „Art Production”, evenimentele care l-au avut drept protagonist pe Dan Puric au fost consacrate celor 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Monospectacolul „Suflet românesc”, proaspăt realizat de Dan Puric, i-a tulburat pe spectatorii basarabeni prin scene de un real dramatism, dar în aceeași măsură i-a amuzat, i-a făcut să râdă în hohote, să simtă ridicolul și absurdul în care se pomenește personajul umil și, în același timp, victorios, creat de actorul-mim, actorul-dansator, actorul-povestitor.

Un monospectacol dramatic și distractiv

Acest personaj tipic pentru o societate totalitară ne este arătat la început în ipostaza de victimă a regimului comunist, îndobitocit de muncă, iar pe parcursul reprezentației îl urmărim cum, după deschiderea granițelor cu Occidentul, își caută fericirea în diferite țări europene, prestând diferite munci „la negru”, umilitoare și extenuante, pentru ca, în final, chinuit de dorul de patrie, s-o la fugă (o fugă paroxistică!) spre casă. Spectacolul e construit impecabil, pornind de la inspirata idee de a reda specificul diferitor țări prin dansuri caracteristice acestora, interpretate cu virtuozitate de maestrul Dan Puric.

„Dedic acest spectacol poporului român, frumuseţii lui interioare necorupte, care într-o zi îl va ajuta să se refacă. Iubind această frumuseţe, va avea puterea ca odată plecat în lume să-i tămăduiască şi pe alţii”, subliniază Dan Puric în caietul-program al spectacolului. De notat că scenariul și regia sunt semnate, de asemenea, de Dan Puric, domnia sa a colaborat cu coregrafii Svetlana Zotina, Amalia Strinopoulou, Costică Bălărău, autoare a costumelor fiind Lili Cenean, iar Radu Drăgănescu a editat coloana sonoră (lumini, Alin Popa).

Dan Puric a susținut conferința „Suflet românesc”

Conferința „Suflet românesc” a fost ascultată cu respirația tăiată de cei care au umplut până la refuz sala, lojele și balcoanele Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Dan Puric a vorbit degajat, cu un aer cald, prietenos, însă publicul a apreciat emoția puternică ce răzbătea din discursul său concentrat, bine documentat, critic pe alocuri, sarcastic, lipsit de patetism, mai degrabă îngăduitor, vorbitorul încercând să indice căi de tămăduire a suferinței, a durerilor conaționalilor săi oropsiți, siliți să suporte „teroarea istoriei”.

„Sfeșnicul românismului s-a mutat în Basarabia, aici încă s-a păstrat credința neîntinată, aici valorile nu se relativizează precum în dreapta Prutului”, a spus Dan Puric, convins că poporul român are șanse de a renaște, de a izbândi, căci e un popor-grâu, un popor-pâine, răbdător și generos, cu dragoste de pământ și de Dumnezeu. „Valoarea unui popor nu e cea militară, economică, ci sufletească, iar procesul de mărturisire e unul de vindecare”, a accentuat Dan Puric, al cărui volum de eseuri „Suflet românesc” a ajuns și la Chișinău, fiindu-le oferit cititorilor după conferință.

Amintim că Dan Puric s-a născut la 12 februarie 1959. Este actor, eseist, autor și regizor de teatru, a jucat și în film, și în spectacole de televiziune. Spectacolele sale – „Toujours l’amour”, „Made in Romania”, „Costumele”, „Don Quijote” – au fost prezentate în mai multe țări ale lumii. În film, a jucat rolul principal în coproducția româno-sârbă „Broken Youth”, iar spectacolele sale de pantomimă au fost transmise de televiziunile BBC Belfast Royal College, 3SAT Frankfurt și RTL Luxemburg.