Dan Dungaciu: „Cine va menţine blocajul politic va fi criminal”

CAMPANIE ELECTORALĂ // Consilierul prezidenţial Dan Dungaciu consideră că, „pentru a obţine victoria la alegerile din noiembrie, AIE trebuie să muncească împreună”

Republica Moldova trece printr-o recesiune economică severă, iar prelungirea instabilităţii politice ar fi o inconştienţă și cine va face un asemenea lucru va fi criminal. Declarația a fost făcută pentru publicaţia bucureşteană Adevărul, de către sociologul și geopoliticianul român, Dan Dungaciu, actual consilier al președintelui interimar, Mihai Ghimpu, pe problemele integrării europene.

„Republica Moldova încă n-a simţit foarte puternic consecinţele crizei, în condiţiile în care guvernarea AIE, ajutată de banii europeni, a gestionat situaţia. Cu siguranţă însă, după iarnă, lucrurile nu vor fi atât de roz. După această perioadă, lucrurile se vor complica şi din punct de vedere economic. Va fi nevoie de coerenţă şi continuitate politică. Prin urmare, cine va bloca politic Republica Moldova, va face un gest de inconştienţă. Pentru că blocarea politică înseamnă şi blocare economică. Investitorii, inclusiv cei din România, nu vor mai sta mult să aştepte clarificarea lucrurilor şi vor porni în alte direcţii”, crede Dungaciu.

Referindu-se la acțiunile partidelor din Alianța pentru Integrare Europeană și la tensiunea dintre acestea, în urma scandalului legat de modificarea legii bugetului de către Guvernul Filat, Dungaciu a menționat că astfel de gesturi din partea componentelor AIE nu vor aduce susținere electorală. „Electoratul AIE este suficient de instruit şi matur ca să înţeleagă că cel care respinge Alianţa sau se leapădă de ea devine, cu voie sau fără, principalul aliat al comuniştilor în Republica Moldova. Sper însă că sunt gesturi izolate şi că în campanie aşa ceva va fi exclus”, a declarat sociologul.

Întrebat despre șansele comuniștilor de a ajunge la guvernare, în urma alegerilor parlamentare din 28 noiembrie, Dungaciu a menționat că PCRM nu are cum să ajungă la guvernare „dacă nu se întâmplă ceva spectaculos în următoarele două luni”.

„Pentru a obţine victoria la alegerile din noiembrie, AIE trebuie să muncească împreună. Cred că în acest moment fiecare lider al Alianţei trebuie să fie mai realist şi cu picioarele pe pământ. Din păcate, asistăm astăzi la o serie de gesturi politice care probează lipsă de maturitate sau orgolii private care nu mai pot fi ţinute în frâu. Dacă va pierde, AIE o va face pe mâna ei”, a adăugat Dungaciu. (jurnal.md)

The following two tabs change content below.