„Dacă vine Pîrlog, fac pușcărie?”

Tinerii torturați la șapte 7 aprilie își caută dreptatea în procese interminabile de judecată

JURNAL a realizat un VOX printre tinerii torturați la 7 aprilie 2009. Le-am adresat două întrebări: 1. Ce s-a schimbat în viața ta după evenimentele din aprilie 2009?; 2. Ce părere ai despre faptul că Vitalie Pîrlog, ministru al Justiției în aprilie 2009, este propus pentru funcția de procuror general al RM?

V. I., 24 de ani, șomer:

1. Când au fost comuniștii la putere, am fost contra. Acum am aceeași părere. Dar acum, după patru ani, nu văd nicio schimbare. În dosarul penal intentat mie se menționa că eu am intrat în Parlament, dar nu este adevărat. Nu am distrus nimic. Am depus plângere la procuratură. Dosarul a trecut prima instanță, Curtea de Apel, Curtea Supremă de Justiție. Au fost achitați cei trei polițiști. Ei au plătit bani, așa cum se face la noi. Am ajuns la concluzia că nu mai ies la vot. M-au dezamăgit liderii PLDM și PL.

2. Am absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Agrară. Cred că dacă îl pun pe Pîrlog procuror general, e ca și cum l-ar aduce pe Voronin la putere. El o să îndeplinească indicații politice. Să mai luăm în considerație că Pîrlog este fost avocat al lui Olejca Voronin. De acum era mai bine cu Zubco.

Sergiu Crețu, 25 de ani, student:

1. „Sunt student, nu m-am căsătorit. Vara, mai lucrez puțin. Am două dosare, pe subiectul torturii, la Curtea de Apel. Un dosar este în legătură cu tortura aplicată în comisariatul de poliție. În instanța de fond polițistul a fost achitat, după aceea, în aprilie 2012, a fost condamnat la doi ani cu suspendare. Am atacat decizia la Curtea Supremă de Justiție. Dosarul a fost întors la Curtea de Apel pentru rejudecare. Un alt dosar ține de factorii de decizie în seara din 8 spre 9 aprilie din Comisariatul Centru. Suntem încă în prima instanță.

2. Nu cred că sunt în măsură să dau apreciere dacă merită sau nu Pîrlog să ocupe funcția de procuror general. Privitor la faptul că el a permis unor judecători să judece băieții în comisariate, trebuia să se sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii. Din punct de vedere moral, nu are calităţi indispensabile unui viitor procuror general. Dar trăim în Republica Moldova și moralitatea nu este o virtute pentru politicieni sau funcționari de rang înalt.

Rodion Burcă, 24 de ani, antreprenor:

1. Am avut o perioadă în care am suferit după tratamentul la care am fost supus în 2009. După aceea, nu s-a întâmplat nimic în țara asta ca să simt o schimbare. Între timp, am absolvit o facultate, apoi un master în istorie. Acum mi-am deschis o mică afacere cu prepelițe.

2. Este o greșeală. Cred că politicienii care îl sprijină dau cu piciorul în ceea ce s-a întâmplat la 7 aprilie. Dacă unul ca Pîrlog va deveni procuror general, va însemna că politicienilor le este totuna că am fost torturați și că Valeriu Boboc a fost ucis.

Radu Banari, 23 de ani, șomer:

1. M-am străduit și eu sa fac ceva. Am terminat Facultatea de Matematică și Informatică. Apoi am vrut să obțin și o diplomă în jurnalism, dar nu am putut să obțin o scutire de taxă. Oricum, am intrat la Facultatea de Jurnalism, dar din cauza că nu am avut bani să achit contractul, am abandonat-o. Îmi este greu să găsesc un job. Şi acum sunt în proces, mai am o ședință de judecată pe 18 aprilie.

2. După evenimentele din aprilie 2009 nu m-am mai interesat niciodată de politică. Nu mă interesează politica. Politica e murdară peste tot, dar la noi în țară e extraordinar ce se întâmplă. Nu sunt la curent cu acest Pîrlog și nici nu vreau să știu!

Maxim Bătrâncea, 21 de ani, student:

1. Nu s-a schimbat mai nimic. Învăț la Colegiul de Medicină.

2. Cred că Pârlog nu ar trebui să fie procuror. Așa oameni trebuie ținuți cât mai departe de asemenea funcții.

Vitalie Crețu, 38 de ani, electrician:

1. Multe s-au schimbat spre bine. În primul rând, avem libertatea de a ne exprima. Nu ne mai bate nimeni, nu ne mai bagă nimeni prin pușcării, nu ne închide nimeni gura. În al doilea rând, mi-am făcut multe cunoștințe. Am devenit mai atent la tot ce se întâmplă în R. Moldova. Un succes foarte mare pentru familia mea este că ne-am procurat un apartament.

2. Sunt categoric împotrivă. Cred că totuși domnul Filat i-a acoperit și-i acoperă pe polițiștii care au fost implicați în evenimentele de atunci. Mai mult, acum îi și promovează. Mai sunt pe lângă domnul Filat și alte persoane care la fel îi promovează. Ar fi fost normal ca după acele evenimente mulți demnitari să stea la dubă, dar vedem că sunt promovați în funcții înalte.

Vitalie Trohin, 23 de ani, șomer:

1. Cum a fost așa a rămas. Am absolvit Colegiul de Transporturi. Stau pe acasă. Procesul de judecată s-a încheiat de mult. Nu mi s-a făcut dreptate. Am renunțat să mai continui procesul.

2. Asemenea oameni nu trebuie să dețină posturi mari. Dar dacă va ocupa acest post, va fi o catastrofă. Nu am fost judecat în comisariat. M-au chemat la judecătorie, dar n-am înțeles nimic, pentru că eram după chelfăneală.

Andrei Taraburcă, 25 de ani, șomer:

1. Sincer, am uitat tot ce s-a întâmplat. Am avut un proces de judecată în 2010 și am câștigat.

2. Nu vreau să vorbesc despre politică. Pe cine o să aleagă acela va fi. Ei știu mai bine ce fac acolo.

Andrian Vrâncean, 25 de ani, șomer:

1. S-a schimbat atitudinea mea față de tot ce se întâmplă în politică. Într-o privinţă, sunt mulțumit de ce a făcut noua conducere, iar în altele, nu prea – 50 la 50. Procesele de judecată au fost încheiate peste un an. În cazul meu, nimeni nu a răspuns în fața instanței. Am abandonat procesul pentru că mi-am dat seama că e vorba despre un sistem care se acoperă pe sine. În toată treaba asta erau implicați și procurorii, și judecătorii. Ne judecau în comisariate ca la conveier, ca pe niște oameni ai nimănui. Băieții au stat două zile fără somn, iar judecătorul venea și le spunea cu impertinență că sunt judecați pentru cutare și cutare.

2. Dacă el vrea să devină procuror general, lasă-l să se gândească la ce a făcut atunci, la tot ce s-a întâmplat în comisariate. Dacă vine Pârlog, înseamnă că eu trebuie să stau 16 ani la închisoare? E o absurditate…

Sondaj realizat de Vadim Vasiliu

 

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)