„Dacă trăia în toată plinătatea unei vieți de om, Simion Murafa ar fi fost unul din liderii mari ai Basarabiei”

Un nume amintit mai mult în cercuri restrânse, Simion Murafa, a avut un destin pe cât de marcant în istoria Basarabiei pe atât de fulgerător. La 130 de ani de la nașterea celui denumit „promotor ardent al deșteptării”, în incinta Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a fost vernisată o expoziție de cărți, fotografii și manuscrise ce reflectă viața și activitatea lui Simion Murafa.

De origine din județul Soroca, devenit jurist după absolvirea Universității din Kiev, Simion Murafa dezvoltă ulterior o activitate prolifică în publicistică. De altfel, după cum menționează istoricul Ion Negrei, „Organizarea acestei expoziții în incinta Muzeului se justifică prin faptul că Simion Murafa s-a remarcat în calitate de publicist la ziarul „Cuvînt Moldovenesc” deținând pentru o perioadă și postul de director”.

Fire întreprinzătoare, în timpul aflării sale la studii în Kiev, Simion Murafa reconstituie „Societatea Culturală Moldovenească”, drept replică la intensificarea spiritului național în Ucraina. Această societate este susținută inclusiv prin fondurile obținute din concertele pe care le susținea tânărul Simion Murafa. Simion Murafa participă la Primul Război Mondial, conducând o echipă sanitară pe frontul românesc.

Inițiativa expoziției din cadrul Muzeului Național de Literatură aparține directorului Muzeului, Vasile Malanețchi, și se justifică prin lipsa de cunoaștere în rândul publicului a basarabenilor care au activat în perioada 1917-1918, deși aceștia au făcut posibilă Unirea. Chiar dacă nu a făcut parte din Sfatul Țării, numele său este strâns legat de acesta. Participant activ la organizarea Partidului Național Moldovenesc, unul din obiectivele anunțate de partid a fost înființarea Sfatului Țării.

Expoziția reflectă o mulțime de aspecte referitoare la viața și activitatea lui Simion Murafa care demonstrează cât de intensă a fost aceasta. Asasinat la doar 30 de ani, Simion Murafa nu are șansa să se manifeste în perioada în care activează Sfatul Țării, însă, după cum menționează organizatorul expoziției, „Dacă trăia în toată plinătatea unei vieți de om, Simion Murafa ar fi fost unul din liderii mari ai Basarabiei”, consideră cercetătorul Vasile Malaneţchi.

Violeta Anuşca