„Dacă pierdem mun. Bălţi, mun. Comrat, or. Orhei, mun. Chişinău, pierdem R. Moldova, alunecăm în sărăcie, degradare şi mizerie

DSC_9217kroll shor miliard furat foto- nadea roscovanu

„Locul lui Ilan Shor este la puşcărie, şi nu la primărie”, această opinie aparţine mai multor orheieni, membri ai asociaţiilor veteranilor de Război de pe Nistru. Aceştia se arată îngrijoraţi de posibilitatea alegerii în funcţia de primar a unor candidaţi care au interesul de a face jocul Moscovei pe teritoriul R. Moldova. „Dacă pierdem mun. Bălţi, mun. Comrat, or. Orhei, mun. Chişinău, pierdem R. Moldova, alunecăm în imperiul bolşevic rus, în sărăcie, degradare şi mizerie. Şi aceasta se întâmplă din păcate în timpul guvernării celor care au promis să continue cursul european”, au declarat ei, îndemnând cetăţenii să voteze raţional.

R. Moldova se confruntă cu un fenomen periculos pentru securitatea statului. Autonomia Găgăuză a ajuns deja să fie condusă de forţe care consultă mai des Moscova decât Chişinăul. În cursa electorală pentru mun. Bălţi, este antrenat un alt candidat desantat de Moscova, Renato Usatîi, eliminat anterior pentru utilizarea banilor din Federaţia Rusă. Or, între timp, Usatîi nu a devenit contribuabil pe teritoriul R. Moldova. La conducerea oraşelor Comrat şi Vulcăneşti, partidele proeuropene nici măcar nu au depus efort să înainteze un candidat. În cursa electorală pentru ocuparea funcţiei de primar al or. Taraclia, principalii candidaţi optează pentru acordarea unui statut special acestui raion, în caz contrar „aderă la Găgăuzia”. Un alt candidat care nici măcar nu vorbeşte limba română şi este cercetat penal pentru furtul de miliarde din sectorul bancar, Ilan Shor, candidează la primăria or. Orhei şi corupe alegătorii cu bani.

Cele mai multe sesizări îl vizează pe Shor

Preşedintele Consiliului electoral de circumscripţie, Orhei, Victor Şeremet, ne-a informat că Shor este candidatul numele căruia figurează în mai multe contestaţii depuse la comisie. Majoritatea se referă la articolul 181, alineatul 1, al Codului Penal: coruperea alegătorilor. În plină campanie, Shor se prezintă cu diverse cadouri, a donat computere, mobilier şi 200 de mii de lei Liceului Teoretic „Mihail Lomonosov” din Orhei, 15 mii de lei unei persoane vulnerabile, pungi cu detergenţi şi alte bunuri de uz casnic pensionarilor şi veteranilor din Orhei. Joi seară, înainte de închiderea ediţiei ziarului, membrii comisiei s-au întrunit să examineze aceste cazuri. Aceştia urmau să decidă, în baza probelor acumulate, să se adreseze sau nu în instanţa de judecată. „Numai instanţa poate decide eliminarea unui candidat din cursa electorală”, a precizat Şeremet. Inspectoratul de poliţie şi Procuratura or. Orhei au anunţat că investighează aceste cazuri.

Ancheta suspendată?

Totodată, deputatul liberal Valeriu Munteanu a înaintat un demers pe numele procurorului general Corneliu Gurin în care aminteşte că, potrivit articolului 46, alineatul 5, din Codul electoral, un candidat electoral nu poate fi tras la răspundere penală fără consimţământul organului electoral. Deputatul a solicitat să fie informat dacă Procuratura a solicitat consimţământul organului electoral în vederea continuării acţiunilor de urmărire penală pe durata campaniei electorale ori aceste acţiuni au fost suspendate, astfel fiind favorizate ratarea sau compromiterea unor probe preţioase.

Vasile Gafton, membru al Comisiei Electorale Centrale, a declarat că procurorii nu s-au adresat cu vreo solicitare în acest sens la CEC. De regulă, organul de urmărire penală cere consimţământul organului electoral doar dacă planifică să aresteze candidatul.

Orheienii sunt nemulţumiţi

Valeriu Cerba, prorector la Universitatea de Studii Europene, preşedintele Uniunii Veteranilor Războiului pentru Independenţă, se arată îngrijorat că o persoană bănuită de hoţie, aflată sub acuzaţie, departe de interesele noastre naţionale, aspiră să ajungă primar de Orhei. „El nu poate fi primar investitor, ci un primar infractor. Am primit foarte multe mesaje despre cazuri de corupere a alegătorilor. E ceva îngrozitor! Prin pasivitatea instituţiilor de drept, lăsăm răul să se extindă. Dorim ca RM să urmeze parcursul european. Dacă pierdem Bălţiul, Orheiul şi Chişinăul, pierdem cu certitudine R. Moldova. O scăpăm în capcana creată de laboratoarele Kremlinului. Îndemn alegătorii să-şi dea votul conştient unor persoane care împărtăşesc valorile noastre naţionale. Locuitorii Orheiului trebuie să riposteze acestui Shor, care a comis nu doar un jaf, ci un atac împotriva siguranţei R. Moldova”, a declarat Cerba.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu