„Dacă nici în acest an nu ajungem în top 10, R. Moldova ar trebui să ia o pauză…”

Pe 12 decembrie 2016 s-a dat startul preselecției naționale Eurovision 2017.  Și de această dată doritori de a reprezenta R.Moldova la cel mai important concurs de muzică din Europa au fost mulți – 39 la număr, însă doar 14 au fost selectați de membrii juriului pentru semifinala din 24 februarie. În acest an, potrivit regulamentului, va avea loc o singură semifinală, astfel că numele celui care va urca pe scenă la Kiev  îl vom afla pe 25 februarie. Iurie Bădicu, producător și critic muzical, a acceptat să analizeze melodiile rămase în concurs și să facă un top al pieselor demne să reprezinte R.Moldova la Eurovision 2017.

Oare la ediția din acest an a concursului Eurovision vom reuși să repetăm succesul înregistrat la Kiev acum 12 ani? Atunci Zdubii, alături de „bunica”, au izbutit să claseze R. Moldova pe cea mai bună poziție din istoria acestui concurs: șase.

De trei ani consecutiv, cei care ne reprezintă pe această prestigioasă scenă nu reușesc să impresioneze și să acumuleze numărul necesar de voturi pentru a primi bilet spre finala Eurovision Song Contest, iar în acest an sperăm cu toții că, poate, se va sparge ghinionul.

Cele mai bune melodii și voci

Atunci când aude că se dă startul preselecției naționale a concursului, pe Iurie Bădicu, producător și critic muzical, îl încearcă trei sentimente: „Primul e faptul că vor apărea interpreți și proiecte noi, care trebuiesc văzute și auzite. Al doilea ar fi că va apărea o melodie interesantă care la sigur va plăcea tuturor. Iar al treilea este legat de intrigi, scandaluri, bârfe, amenințări, plagiat și nemulțumirea publicului, dar și a juriului. Dintre cei 14 semifinaliști din acest an aș putea alege patru care merită să ajungă în finala națională. Voi începe cu Sandy C, o interpretă care are atât voce foarte bună, cât și melodie, însă nu sunt sigur că va reuși să câștige bătălia finală – nu cred că juriul o să-i dea cel mai mare punctaj.

Vozniuc & Vio Grecu au o melodie bună, însă ar mai avea de lucru la sound și la structură. Vocile și timbrul sunt excelente și deosebite, iar dacă ar fi după mine, acest proiect merită să ajungă la Kiev.

Și Diana Brescan are o voce demnă de acest concurs. Chiar dacă melodia nu e cea mai potrivită, interpreta ar putea impresiona prin prezență scenică și show. Rămâne de văzut!

În topul preferințelor mele i-aș include și pe cei de la Ethno Republic & Surorile Osoianu, căci au voci foarte bune, dar ca să câștige finala națională ar trebui să facă mai multe îmbunătățiri. Partiția Corneliei ar putea fi cântată pe două voci, împreună cu Marin Ganciu. Cu grafică bună şi lumini corecte ar putea rezulta un show incitant, dar mai e nevoie de pus în valoare adevărata carismă a celor șase interpreți din scenă. În cazul lor, dacă ies în fața publicului cu ceva banal, strică totul. Cred în acest proiect!”, ne-a declarat Iurie Bădicu.

Boris Covali are o melodie „prăfuită”

Criticul muzical are ce spune și despre restul melodiilor alese pentru semifinală: „Piesa lui Aurel Chirtoacă este prea bună pentru Eurovision. Aceasta ajunge la sufletul ascultătorului, căci el are voce foarte bună, însă piesa nu corespunde formatului acestui concurs. Totuși, asta nu înseamnă că interpretul nu o poate cânta aici, acasă.

Boris Covali are prezență carismatică, voce, însă piesa nu este deloc reușită. Cred că a stat vreo doi ani și s-a prăfuit prin studioul HaHaHa Production, iar acum el a scos-o la lumină.

The One este un proiect interesant, însă mai trebuie să lucreze la originalitate. SunStroke Project au cea mai bună piesă, dar părerea mea e că și fără Eurovision ei au drumul lor în afara țării, prin urmare, sunt sceptic în privința succesului lor la acest concurs.

Emilia Rusu este o descoperire pentru mine. Apreciez și melodia aleasă, și vocea, dar rămâne să vedem dacă va impresiona din punct de vedere artistic. Big Flash Sound a ales pentru concurs o melodie de top, cu toate acestea nu o văd câștigătoare.

Valeria Pașa are o voce foarte puternică și demnă de acest concurs, piesa ei însă nu mi se pare potrivită. Ea merită să plece la Kiev pentru că în ultimii doi ani juriul a desemnat-o câștigătoare, dar pierde la televoting. Samir Loghin are melodie bună, însă nu va fi el câștigătorul pentru că trebuie să-și găsească propriul stil muzical și să cânte doar piesele care-l avantajează”.

Unde-s artiștii și compozitorii de calibru?

În ultimii ani artiștilor profesioniști, dar și compozitorilor cunoscuți, li s-a cam tăiat din pofta de a participa la preselecția națională Eurovision. Și asta fie în urma televotingului cumpărat, fie a notelor cu care au fost răsplătiți de către membrii juriului.

Și la acest capitol Iurie Bădicu are o explicație, el considerând că pe parcursul mai multor ediții nu a câștigat adevăratul favorit al publicului.

„O parte dintre concurenți ajungeau pe primul loc după ce investeau câteva mii de lei în cartele preplătite de pe care expediau sms-uri la greu, iar acest lucru a stârnit repulsie și nemulțumire din partea celorlalți. Mă bucur că din acest an s-au făcut unele modificări în regulament, astfel că de la un număr de telefon va putea fi expediat un singur sms. Deja e bine! Mai consider că, pe lângă membrii juriului deja desemnați, ar trebui invitați să se dea cu părerea și interpreți de top ai anului 2016, mă refer la Carla`s Dreams, Irina Rimes, Nicoleta Nucă, Sasha Lopez și Vanotek. Astfel va crește și credibilitatea acestui concurs”, ne-a declarat producătorul.

Ion Paladi și Carla`s Dreams ar putea reprezenta România și R. Moldova

Cât despre faptul că R. Moldova și România ar putea organiza o preselecție națională comună, în urma căreia să trimită la Kiev un singur reprezentant, Iurie Bădicu consideră că doar doi artiști se bucură de o popularitate suficient de mare pe ambele maluri ale Prutului: Ion Paladi și Carla`s Dreams. „Dacă e să ne unim și să trimitem la Eurovision un singur reprezentat, atunci ar trebui să alegem între ei doi”, adaugă el.

Criticul muzical este de părere că dacă nici în acest an reprezentantul R. Moldova nu va ajunge în finala concursului și nu se va număra printre cei mai buni, țara noastră ar trebui să ia o pauză de la Eurovision Song Contest.

„Dacă în finală nu vom reuși să ajungem în top 10, cel mai indicat ar fi să ne retragem pentru o vreme de la acest concurs. Ar trebui să se adune toți actorii implicați, dar și publicul interesat de această problemă, pentru a vedea unde-i buba și pentru a găsi soluții”, conchide Iurie Bădicu.

Lena NEGRU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)